Türkiye’ye Eris’medi!

Türkiye’ye Eris’medi!

Yayınlama: 06.09.2023
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, EG.5 (Eris) omicron varyantından türediği düşünülen covid-19’un mutasyona uğramış son varyantıdır.  İlk olarak Şubat 2023’te tespit edilen varyant, 19 Temmuz 2023 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘izlenmesi gereken varyant’ listesine eklenmiştir. İzlenen varyantlar listesinde 5. sırada yer alan yeni varyant, Temmuz ayında ortaya çıktığı açıklansa da başlangıcının daha da erken olduğu düşünülen eris virüsünün dünya üzerinde yayılma hızının artsa da henüz endişe edici bir durum söz konusu olmamasına rağmen ülkelerin tedbir alması gerekmektedir.

Eris virüsü Omicron varyantından türediği için semptomları da benzerlik göstermektedir. Bu semptomlar arasında: Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma, boğaz ağrısı, öksürük, koku alma duyusunda değişiklikler bulunmaktadır.

Eris varyantının tanısı pcr testiyle konulmaktadır. Kendisinde Covid-19 benzeri semptomlar hisseden kişiler pcr testi yaptırmaktan çekinmemelidir.

Daha önceki Covid-19 varyantlarında olduğu gibi kişisel hijyene dikkat etmek öncelikli korunma yolu olarak kabul edilir. Bunun dışında temas edilen yüzeyleri düzenli ve sık bir şekilde dezenfekte etmek, Covid-19 hatırlatma dozlarını yaptırmak, bağışıklığı güçlü tutmak için sağlıklı beslenmek, hasta olduğundan şüphe duyduğunuz kişilere fazla yaklaşmamak, hasta olduğunuzu düşündüğünüz zaman mümkün olduğunca evde kalmak, kalabalık ortamlarda maske takmaktır.

65 yaş üstü, bağışıklığı düşük bireyler ve altta yatan farklı tıbbi sorunları olan kişilerde ciddi hastalık ya da komplikasyon geliştirmesi daha olasıdır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Covid-19’un hastaneye yatış ve ölüm oranlarında artış görülmedi.

Dünya üzerinde bulaş hızının arttığı ve yayılım göstermeye başlayan Eris varyantı için resmi makamlardan yapılan açıklamalara göre henüz Eris varyantının ülkemizde görülmediği belirtilmiştir.

 

Dr. Fatih EKİNCİ

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.