Gazze’de Hastaneler mezar oldu

Sağlık sisteminin iflas noktasına geldiği ve insanların hastanelerde ölümü beklediği Gazze’deki son durumu Nasır Hastanesi Başhekimi Doktor Velit Abuhatab ile konuştuk.

Gazze’de Hastaneler mezar oldu
Yayınlama: 23.10.2023
A+
A-

Büyük bir insanlık dramının yaşandığı Gazze’de, İsrail sistematik bir soykırıma imza atıyor. Hastaneleri bile bombalayan İsrail, çoluk çocuk demeden ve hiçbir ayrım gözetmeden Filistinlileri katlediyor. Gazze’deki Nasır Hastanesi’nin Başhekimi Dr. Velit Abuhatab, SABAH’a konuştu ve yaşanan insanlık dramını birinci ağızdan anlattı.

Sabah’tan HARUN SEKMEN’in habnerinde 7 Ekim’den bu yana İsrail tarafından abluka altına alınan Gazze’de büyük bir trajedi yaşanıyor. Hastanelere sığınan sivil halk bile bombaların hedefi oluyor.

“SAĞLIK HİZMETLERİ DURMA NOKTASINDA”

Gazze’de büyük bir soykırımın gerçekleştiğini belirten Doktor Velit Abuhatab,”Burada insanlar hastanelerde ölümü bekliyor. Hastaneler adeta bir mezar. Zaten olaylardan öncesinde de yeteri kadar tıbbi malzeme eksiğimiz vardı. Tıbbi ürünlere ulaşmakta zorluk çekiyorduk. Son 15 gündür ise durum çok daha vahim.

Abluka başladığı günden beri elektrik yok. Yakıt sorunumuz var. Enerji ihtiyacımızı benzinliklerden topladığımız benzinle sağlamaya çalışıyoruz. Fakat o da bitecek. Durum her geçen gün daha da vahim bir hal alıyor. Sağlık hizmetleri durma noktasında.” dedi.

 

“HASTANELER SİVİLLER İÇİN BİRER BARINAK”

Hastanelerin işlevsiz hale geldiğini söyleyen Başhekim Abuhatab, “Enerjisiz hastane olmaz. Yoğun bakımda hastalarımız var. Yenidoğan yoğun bakımlarımız var. Yerini yurdunu terk edip evsiz kalanlar da var. Onlar da hastanemize sığınıyor. Şuan hastaneler barınak görevini de görüyor.

Hastanelerin koridorlarında yatıyorlar. 23 senedir doktorluk yapıyorum. Birçok saldırlar oldu. Benzer baskılara maruz kaldık. Fakat böyle bir şeyle ilk defa muhatap oluyoruz. Böyle bir şeyle ilk defa karşılaştık. Aynı anda yüzlerce yaralı geliyor. Onlarca şehidimiz oluyor. Zor durumda kalıyoruz. Birçok acil ameliyatlar ertelendi.

Sadece Gazze şehrinde 50 bin gebe kadın var. Bunların hiçbirine tıbbi müdahale yapılamıyor. Kontrolleri gerçekleştirilemiyor. İlaçları verilmedi. 8 aylık hamile bir kadın şehit olmuştu. Karnındaki çocuğunu aldık. Yaşatmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“İNSANLIK DIŞI BİR DURUM”

İsrail’in hiçbir etik değer taşımadığını kaydeden Dr. Abuhatab, “Burada insanlık dışı bir durum yaşanıyor.Hastalara müdahale namına hiçbir şey yapamıyoruz. 10 Hastaneye daha uyarı verdiler. Boşaltın diye.Tahliye edersek bu hastalar nereye gidecek? Nasıl tedavi edilecek? Koridorlarda hasta yatıyoruz.Hastalara bakamıyoruz. Zira imkanlarımızın çok üzerinde. 25 şehidi künyesiz gömdük. Yani ailelerine gösteremedik. Kim kimdir bilemeden gömdük.

Belki tanıdıkları çıkar diye fotoğraflarını sakladık. Bu bir soykırımdır. İnsanlık dışı bir durumla karşı karşıyayız. Burada ahlak diye bir şey kalmadı.” ifadelerini kullandı.

“HASTANE KATLİAMI İLK DEĞİL! İSRAİL BUNU HEP YAPIYOR”

İsrail kurulduğu günden bu yana Filistinlilere yaptığı zulümlerle tarihte eşine az rastlanır bir ‘devlet’ vahşetini sergilemekten çekinmiyor.Bölgede korku fırtınası estiren İsrail, savaş hukukunu bile ayaklar altına alarak hastaneleri bombalıyor.Sivil insanları tedavi gördüğü hastaneler, İsrail güçleri tarafından acımasızca bombalanıyor.İsrail, her fırsatta hastanelere saldırarak, uluslararası hukuku aleni bir şekilde çiğniyor.

“DAHA ÖNCEDE SALDIRDILAR”

7 Ekim’de başlattığı Gazze ablukasını adeta bir soykırıma çeviren İsrail, 17 Ekim’de Al Ahli Arap Hastanesi’ni vurarak bütün dünyayı dehşete düşürdü.Çoğunluğu çocuk 500 masumun öldüğü saldırıda, insanlığın bütün ortak değerleri enkaz altında kaldı.
İsrail’in kolayca hastanelere saldırmasının altında ise benzer eylemleri daha önce de yapmış olması yatıyor.

 

2014 yılına Filistin topraklarında askeri operasyon başlatan İsrail kuvvetleri Vefa Hastanesi’ni bombaladı.Hedef haline gelen hastane, yaşlıları için bir rehabilitasyon merkezi görevini görüyordu. Ayrıca hastanede çocuklar da tedavi ediliyordu.

“SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKERTİLİYOR”

27 Ekim 2018 tarihinde İsrail bir kez daha hastaneleri hedef aldı.Gazze’de faaliyet gösteren Endonezya Hastanesi, İsrail tarafından havadan bombadrımana tabi tutuldu. Saldırılar sonrası onlarca masum yaralanırken, hastane kullanılamaz hale geldi.

“BENZER SALDIRLAR YAPILDI”

2021 yılında da benzer hastane saldırıları gerçekleşti.Gazze’ye düzenlenen operasyonlarda hastaneleri de hedef alan İsrail, Beit Hanoun Hastanesi ve Hala Al Shawa Sağlık Merkezi’ni tamamen kullanılamaz hale getirdi. Saldırılar neticesinde 950 masum Filistinli yaralandı. 4 Temmuz 2023’de Batı Şeria’da bulunan Cenin Devlet Hastanesi’ne askeri operasyon düzenlendi. 3 Filistinli masum yaşamını yitirdi.

 

“ONLARCA SAĞLIK ÇALIŞANI YAŞAMINI KAYBETTİ”

Öte yandan 7 Ekim’den bu yana hastanelere yapılan saldırı sonucu 28 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Yine saldırılar neticesinde 23 sağlıkçı da yaralandı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.