Van’daki İranlı turistlerle ilgili önemli uyarı!

Son dönemlerde kentte en çok tartışılan konuların başında gelen İranlı turistler ve kentteki varlıkları konusunda farklı kesimlerden yorumlar gelirken konuyla ilgili önemli değerlendirmelerden birisini Van YYÜ Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suvat Parin yaptı. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Van Turizm Fuarı kapsamında düzenlenen bir panelde konuşan Parin, kentteki İranlılar ile ilgili eleştirilerin yanlış olduğuna vurgu yaparak turistlerin hedef gösterilmesini eleştirdi.

Van’daki İranlı turistlerle ilgili önemli uyarı!
Yayınlama: 13.10.2023
A+
A-

Doğu Anadolu Bölgesi’nin incisi olarak adlandırılan Van, her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Bu turistlerin büyük bir çoğunluğunu İranlılar oluştururken, özellikle son zamanlarda İranlılar bazı kesimler tarafından hedef gösteriliyor. Son dönemlerde gerginlikler, tartışmalar ve bazı kesimlerden eleştiriler gelirken sosyal medya hesaplarından bu durum sık sık gündeme geliyor.  Son dönemlerin en sıcak konusu olan İranlılar konusunda geçtiğimiz haftalarda Şehrivan’a görüş veren turizmci Murat Beyaz’ın açıklaması büyük ses getirirken konuyla ilgili bir yorum da Van YYÜ Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suvat Parin’den geldi.

PROF. DR. PARİN’DEN DE İRANLI TURİSTLER KONUSUNA YORUM GELDİ

Kent ile ilgili sık sık görüşlerini ifade eden Parin bu defa da İranlıların hal ve hareketlerinin bazı kesimler tarafından hedef gösterilmesini eleştirdi. İranlı turistlerin Van’ın turizmi için büyük önem taşıdığını dile getiren Parin, “Turizmle ilgili aktörlerin yer aldığı bir platform ve ortak akıl ortaya çıkmazsa altın yumurtlayan tavuğun başını keseceğiz” yorumunda bulundu.

Van’daki İranlı turistlerle ilgili önemli uyarı!

FUARDAKİ TURİZM PANELİNDE İRANLILAR BİR KEZ DAHA KONU OLDU

İranlıların kentte sergiledikleri davranışlar ve yaşayış tarzları bazı kesimleri rahatsız etmeye devam ederken, bu konuya ilişkin bir yorum da Van YYÜ Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Suvat Parin’den geldi. Kentin turizmiyle ilgili sık sık görüşlerde bulunan Parin, ‘Van’da Turizm: Mevcut Durum ve Öneriler’ adlı panelde Van’ın turizm şehri olma yolunda emin adımlarla gittiğini fakat kentte ortak bir aklın olmadığını dile getirdi. Van’da özellikle son zamanlarda sık sık hedef gösterilen İranlılar ile ilgili de konuşan Parin, “Kentte ‘İranlılar şehri mahvetti, şehri bitirdi’ gibi altın yumurtlayan tavuğun başını kesebilecek birtakım yaklaşımlar ve söylemler var” diyerek bu durumu sert bir şekilde eleştirdi.

 

“BÖYLE GİDERSE ALTIN YUMURTLAYAN TAVUĞUN BAŞINI KESECEĞİZ”

Parin, son zamanlarda İranlılara yapılanları yorumlayarak, “Bugün Van’ı ayakta tutan en önemli turizm İran turizmidir. Fakat İran turizmi konusunda kafalar karışık. Turizm seyahat acenteleri, işletmeler, esnaf odaları memnun. Fakat bir turizm şehri olmadığı için, kentlilik düzeyi çok yüksek olmadığı için kentte ‘İranlılar şehri mahvetti, şehri bitirdi’ gibi altın yumurtlayan tavuğun başını kesebilecek birtakım yaklaşımlar ve söylemler var. Eğer içerisinde turizmle ilgili aktörlerin yer aldığı bir platform ve akıl ortaya çıkmazsa altın yumurtlayan tavuğun başını keseceğiz. 2-3 tane İranlı turistlere hoş olmayan hadiseler yaşandı. Bu işler bir kıvılcımla başlar zaten” ifadelerini kullandı.

 

PARİN: ORTAK AKLI İNŞA EDELİM

Kentte ortak aklın inşa edilmesi gerektiğini belirten Parin, “Biz turizm şehri olmaya çalışıyoruz. Kenti ayakta tutan çok önemli bir sektör. Sel her zaman kütük getirmez. İran turizminin ne zaman, nereye kadar sürdüreceğine ilişkin elimizde verilere dayanan bir projeksiyon da yok. Yarın kesilebilir. Ama biz kentteki neredeyse tüm yatırımlarımızı İran turizmine yaptık. Doğru bir tercih ama bunu tartışacak, yönetecek, olası durumlarda a, b, c stratejisini ortaya koyabilecek bir ortak şehir aklı maalesef yok. Dolayısıyla bizim önümüzde güçlü bir potansiyel var. Kentin sosyo-ekonomik göstergelerini iyileştirerek, turizme müdahale edebilecek ortak aklı inşa ederek bu süreci daha rasyonel ve verimli kullanabiliriz. Fakat bu yönde şehrin karnesinin çok iyi olmadığını bir akademisyen olarak yaptığımız çalışmalarda sahadaki gözlemlerimizden açık bir şekilde bunu dile getirebilirim” diye konuştu.

 

“ÇÖZÜM İÇİN ORTAK BİR HAVUZ OLMASI LAZIM”

Parin, Van’ın çözüm üretme noktasında bir havuzunun olması gerektiğini aktararak, “Potansiyelimiz var. Önümüzde setler var. Peki, çıkmaz bir sokak mı? Bence değil. Turizm potansiyeli olan ve şu an İran turizminin önemli bir kısmına ev sahipliği yapan bir şehirde olmazsa olmaz kentin bir danışma kurulunun kurulması gerek. Yelpaze olabildiğince geniş olmalı. Sadece kamu sektörünün içinde yer aldığı bir turizm danışma kurulu olduğunda çok gerçekçi olmuyor. Van’ın ivedilikle hem İran turizmini anlama, koruma, geliştirme, olası problemlere çözüm üretme noktasında bir havuzunun olması lazım” dedi.

Van’daki İranlı turistlerle ilgili önemli uyarı!

KENTİN BİR DANIŞMA KURULU OLMASI LAZIM

Van’da bir turizm danışma kurulunun kurulması gerektiğini dile getiren Parin, “Van turizmini biz dünyaya nasıl tanıtabiliriz? Nostalji bu şehre zarar veriyor. Geçmişle yetiniyorsunuz. Geleceğe yönelik projeksiyon üretmiyorsunuz. Bugün neredeyiz ve yarın nerede olacağız? Bu nostalji duygusundan sıyrılmamız lazım. Van’da turizm danışma kurulunun kurulması lazım. Yoksa hep böyle tarihe göndermeler yaparak olmaz. Van potansiyeli açısından şahsına münhasır bir şehir. Çok geniş bir coğrafya” diye belirtti.

 

İRANLILAR SON DÖNEMLERDE EKONOMİYE KATKISI BÜYÜK

Öte yandan Potansiyeli açısından Doğu Anadolu Bölgesi’nin en gözde şehirlerinden biri olan Van, turizmde her geçen gün daha da iyiye gidiyor. Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Van turizm kenti olma yolunda emin adımlarla gidiyor. Van’ı ziyaret eden turistlerin büyük çoğunluğunu İranlı turistler oluşturuyor. Kadıköy Sınır Kapısı’ndan Van’a geçiş yapan İranlı turistler kentin ekonomisine ve tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Tatil günlerinde Van’ı seçen İranlı turistler yoğun olarak Van’a gelmeye devam ederken, özellikle son zamanlarda İranlılara yönelik bazı iddialar ortaya atılıyor.

Şehrivan haber

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.