Van’ın ulaşım projelerine ulaşamadı!

Türkiye’de ulaşımda her yıl önemli projelere imza atılırken, Van ulaşımdaki hedeflerine bir türlü ulaşamadı. Son 20 yılda kara yolu, hava yolu ve demir yolunda önemli yatırımlara imza atılırken, Van ise 2023’te de Kuzey Demiryolu Hattı, hızlı tren, tramvay, trambüs gibi projelerin hayata geçirilmesini bekledi. Kente değer katacak ulaşım projeleri hâlâ hayal iken, oda 2023’e kaldı.

Van’ın ulaşım projelerine ulaşamadı!
Yayınlama: 28.12.2023
A+
A-

“Van’ın yol sorun sorun oldu”

Türkiye’de 2023 yılında kara yolunda, hava yolunda demir yolunda dev projelere imza atılırken, hayata geçirilen dev projelerle ulaşım ağının konforu ve güvenliği arttı. Yapılan yol, tünel, köprü, havalimanları, tren hatlarıyla ulaşım ağı daha hızlı hale getirilirken, yıllardır ulaşım sorununun yaşandığı Van’da ulaşım ağında birçok proje bu yıl da hayal oldu. Van’ın 50 yıllık hayali olan Sahil Yolu Projesinin bu yıl hayata geçirilmesi olumlu bir gelişme olurken, kentin yılların hayali olan birçok proje için herhangi bir adım atılmadı. Sık sık gündeme gelmesine rağmen adeta yılan hikayesine dönen Çevre Yolu yaklaşık 14 yıldır bitmezken, Kuzey Demiryolu Hattı, hızlı tren, tramvay, trambüs gibi projeler 2023’te de hayalde kaldı. Van’ın yıllardır en büyük sorunu olan trafik sorununa çözüm olacak projeler askıda bekletirken, Şehrivan 2023’te Van’da ulaşım ağında hayata geçirilen ve yıllardır hayal ettiği projeleri derledi.

 

“VAN’DA ŞEHİR İÇİ ULAŞIMI İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR HAL ALDI!”

1 milyonu aşkın nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık kentlerinden biri olan Van’da şehir içi ulaşım nedeniyle trafik adeta kitleniyor. Kentin en büyük problemlerinden biri olan trafik sorunu katlanarak artmaya devam ederken, alternatif yolların eksikliğinden dolayı özellikle son yıllarda adeta çekilmez hale geldi. Van’da çile haline gelen trafik sorunundan dolayı çoğu zaman hayat durma noktasına gelirken, şehir içi trafiği rahatlatacak ve trafik akışını hızlandıracak çözümler de henüz hayata geçirilmedi.

 

“ÇEVRE YOLU YİNE UZADI”

Yılan hikâyesine dönen Van Çevre Yolu, bu yıl da tamamlanamadı. 2010 yılında başlamasına rağmen hayata geçirilmesi yılan hikâyesine dönen Van Çevre Yolu ile ilgili gelişmeler sürüyor. 10 yılı aşkın bir süreden sonra yapımı hız kazanan yol ile ilgili teknik çalışmalardan sonra, 11 Haziran 2023’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Van ziyareti ile birlikte yolun asfaltlanması ve geri kalan kısmı ile ilgili temel atma töreni düzenlenmiş ve daha sonra Van Valisi Ozan Balcı ile birlikte birçok kez gündeme gelmişti. Vali Balcı tarafından 2023 yılı sonu bile işaret edilen ve farklı dönemlerde bitişi için 2024 yılı ortalarına kadar da süre biçilen yol ile ilgili son açıklama en ilgili bakandan geldi. HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe görüşmelerinde durumunu sorduğu yol için Bakan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu 2025 yılını işaret etti.

 

“VAN-ŞIRNAK KARAYOLU BİTMEYEN YOLLAR ARASINDA”

Bölge ve Van için önemli bir proje olan, 2013 yılında başlatılan Van-Şırnak Karayolu’nun kaderi de Çevre Yolu’nunkine benzedi. 10 yıldır tamamlanamayan Van-Şırnak yolu çalışması sürecinde birçok Bakan değişirken yolun kaderi değişmedi. 390 kilometrelik Van-Şırnak arasındaki yolu 190 kilometreye, 6 saatlik yolu da 2 saate düşürecek yol, geçen 10 yılda birkaç defa yapım işi yeniden ihale edildi. 2021 yılında bitişi için 2023 yılı işaret edilen, geçtiğimiz yıl ise çalışmaların yeniden başlatıldığı duyurulan yolda çalışmalar bir başlayıp bir duruyor.

 

“BAHÇESARAY’A TÜNEL ŞART AMA…”

Potansiyel çığ durumunda bulunan Van’ın Bahçesaray yolunda ulaşım sorunu devam ediyor. Çığ riskinin bulunduğu karayolunda 2020’de meydana gelen çığda ise 42 kişi Bahçesaray yolunda hayatını kaybederken, ilçenin yolunda çığ tehlikesi de sürüyor. Bahçesaray’ın korkulu rüyası haline gelen yolda bir daha aynı faciaların yaşanmaması amacıyla henüz bir önlem alınmazken, ilçe halkının tünel talebi bu yıl da gerçekleşmedi.

 

“VAN’IN ASIRLIK HAYALİ: TRAMVAY”

Ulaşım sorunu her geçen büyüyen Van’da tramvay projesi yıllardır gündeme getirilmesine rağmen hâlâ hayata geçirilmeyi bekliyor. Ulaşıma büyük fayda sağlayan tramvay projesi metropol şehirlerin çoğunda varken, geçtiğimiz yıllarda defalarca gündem olan tramvayın Van’da adı bile geçmiyor. Tramvay projesiyle adeta çağ atlatacak Van’da, Edremit ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele ile Beşyol Meydanı’nın tramvayla birbirine bağlanması hayal edilen tramvay projesi bir hayal gibi görünse de aslında 1896 yılından itibaren Osmanlı Dönemi’nde bile kent için öngörülen projeler arasında yer alıyor.

 

“VANGÖLÜ EKSPRESİ BU YIL DA VAN’A GELMEDİ…”

Ülkede tren seferleri için büyük aşamalar kat edilirken Van yıllardır Kuzey Demiryolu Hattı’nın müjdesini bekliyor. Son yıllarda yoğun ilgi gören Van Gölü Ekspresi bu yıl da Van’a gelmedi. Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Muş güzergahlarından geçip Bitlis’in Tatvan ilçesinde son bulan Van Gölü Ekspresi’nin Van’a gelmesi için çağrılar sürüyor. Turistik Van Gölü Ekspresi de sık sık dillendirilen konular arasında yer alıyor.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.