Van’ın havası nasıl! Rapor açıklandı

Kış mevsiminde soba ve doğalgaz kullanımın da yoğun kullanımıyla beraber ortaya çıkan duman ve çeşitli kirlilik etkenleri Van’ın havasını olumsuz etkiliyor. Peki Van’ın havası sizce nasıl?

Van’ın havası nasıl! Rapor açıklandı
Yayınlama: 14.02.2024
A+
A-

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca paylaşılan ‘Hava Kirlilik Raporu’nda Van’ın hava kirlilik karnesi orta seviyede çıktı.

Sürekli İzlem Merkezi (SİM) ve GAİA Gerçek Zamanlı Hava Kalitesi Endeksi raporlarına göre Van’ın hava kalitesi; kış aylarında karbonmonoksit gazının artmasıyla beraber düşüyor.

Elde edilen verilere göre; Van’da Ocak ayında yoğun kar yağışıyla beraber hava kalitesinde yükseliş yaşanırken, Şubat ayında karbonmonoksit gazının kullanımına bağlı olarak tekrar hava kirliliği artış gösterdi.

Günlük ve haftalık periyotlarla değişkenlik gösteren raporda şu anlık Van’ın hava kirlilik raporu orta düzeylerde seyrederek 56° olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’nin hava kirlilik raporunda en temiz havaya sahip il 4° ile Kilis olurken, 139° ile Iğdır en kirli havayı soluyan il oldu.

SİM tarafından paylaşılan verilerde Van 56° ile orta seviyelerde seyrederken, yapılan açıklamada ise şunlar belirtildi;

“Hava kalitesi uygun fakat alışılmadık şekilde hava kirliliğine hassas olan çok az sayıdaki insanlar için bazı kirleticiler açışından orta düzeyde sağlık endişesi oluşabilir.”

wanhaber


HAVA KİRLİLİĞİ

Günümüzde, her geçen gün artan çevre sorunlarının başında gelen hava kirliliği, geleceğin dünyasını ciddi bir şekilde tehdit etmekte, ekolojik tehlikelerle karşı karşıya bırakmaktadır. Dünya nüfusunun hızla artmasına paralel olarak, artan enerji kullanımı, endüstrinin gelişimi ve şehirleşmeyle ortaya çıkan hava kirliliği insan sağlığı ve diğer canlılar üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.

Hava kirliliği, havanın doğal bileşiminin çeşitli nedenlerle değişmesi, havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına, ekolojik dengeye ve eşyalara zararlı olabilecek derişim ve sürede bulunmasıdır.

Hava kirliliğine atmosfere yabancı maddelerin girişi sebep olmakla birlikte sıcaklık, basınç, yağış, rüzgar, nem ve güneş radyasyonu gibi meteorolojik faktörlerle, konum ve topografik yapı da etki etmektedir.  Plansız kentleşme ve yeşil alanların yeterli miktarda bulunmaması ve kullanılan yakıtlar da hava kirliliğini büyük ölçüde etki etmektedir. Hava kirliliği nedeniyle yerel, bölgesel ve küresel düzeyde sorunlar gözlenmektedir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.