Bahçesaray’a ait bu bilgiyi ilk kez duyacaksınız

13 ilçesi olan Van bir çok tarihi gizemlere ve doğa harikaları ile saklı bir ilimiz olurken her ilçesi kendine has bir özelliği bulunuyor. Bahçesaray ilçesinin bilinmeyen yanları da var.

Bahçesaray’a ait bu bilgiyi ilk kez duyacaksınız
Yayınlama: 28.04.2024
Düzenleme: 28.04.2024
A+
A-

Asıl adı Miks olan Bahçesaray’ın Büyük İskender’in doğu seferi milattan önce 330’da kurulduğu rivayet edilmektedir. Bu iddiayı destekleyen tarihi emareler mevcuttur. Bilinen tarihi ise 800 ve 900 yılları arasında Vaspurakan Ermeni Hanedanlığına bağlı bir prensliktir. Daha sonraları ise 1064’te Selçuklu Sultanı Melikşah tarafından fethedilmiştir. O günden sonra ise Müslüman devletlerin egemenliğinde kalmıştır.

KURTULUŞ TARİHİ YOK

En son Safevilerin egemenliğinde iken 1548 yılında bir daha el değiştirmeden Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlılar dönemindeki idari statüsü bazen sancak bir dönem de Mirlivalık olarak tahsisi yapılmıştır. Günümüz de ise kurtuluş tarihi olmayan tek ilçemizdir.

 

İLK GEVAŞ’A BAĞLANDI

Tanzimat Fermanının ilanı ile irsi yönetimlere son verildiğinden statüsü kaza olarak belirlenmiştir. Van beylerbeyliğine bağlı olan Miks 1891 yılında Nahiyeye dönüştürülüp Van’ın Gevaş ilçesine bağlanmıştır. 1927 yılında ise Siirt’in Pervari ilçesine bağlanmıştır.

 

BAHÇESARAY HAKKINDA BİLNMEYENLER

1964 yılında Bahçesaray adını alarak yapılan bir plebisit ile halk tercihini Gevaş’tan yana kullanmış, Nahiye Gevaş’a bağlanmıştır.1987 yılında 04.07.1987 tarih ve 19507 sayılı Resmi Gazete ile Van iline bağlı ilçe statüsüne kavuşmuştur.

DOĞASI

Müküs Çayı ve yeşillikler içinde, özellikle muhteşem ceviz ağaçlarının süslediği, tabii güzellikleri ve evliyanın önderi, gönüller sultanı, ilim membağı Seyyid Muhammed Kutup ve Seyyid Fehim Arvasi hazretlerinin şereflendirdiği bir zamanların ilim ve irfan yuvası şirin bir beldemizdir…

GELENEĞİ

Boş zamanlarını satranç oynayarak değerlendiriyor. Atalarından öğrendikleri bu oyunları köy, dere kenarı, kahvehane, sokak ve parklarda oynayarak yeni kuşaklara aktarıyor ve bu kültürel mirası koruyorlar.

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.