Van’a ve Vanlıya yakışmıyor!

Kentin son dönemlerdeki en büyük gelir kaynağı olan İranlı turistler her geçen gün daha yoğun bir şekilde kente gelirken İranlıların varlığı tartışma konusu olmaya başladı. İranlıların kente gelişi, kentteki yaşayış biçimleri ve bazı sorunlar farklı kesimlerce dillendirilirken İranlı turistleri en iyi bilenlerden birisi olan turizmci Murat Beyaz, konuya çarpıcı yorumlar getirdi.

Van’a ve Vanlıya yakışmıyor!
Yayınlama: 14.09.2023
A+
A-

Son 10 yılda Van ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan kaynak olan turizmde İranlı etkisi devam ederken İranlıların Van’daki varlığı ciddi tartışma konusu ediliyor. Sadece alışveriş için değil eğlence ve gezmek için de kente gelen yüzbinlerce İranlı turist Van’da geçirdiği gün sayısını artırırken kent kamuoyuna sıkça yansıyan tartışmalar, eleştiriler ve gerginlikler ile ilgili turizmci Murat Beyaz’dan çarpıcı değerlendirmeler geldi. İranlıların kentteki davranışlarının ve yaşam tarzlarının eleştirilmesinin doğru olmadığına dikkat çeken Beyaz, yaşanan mevcut sıkıntıların çözümü için ise turizm polisi ve turizm zabıtası önerisinde bulundu. Beyaz, kentte İranlılara karşı bir tepki oluşturulması süreci için ise; “Bizim turistimizi bizden götürmek isteyen dünya kadar kent varken bizim istemememiz, karşı durmamız, kötü davranmamız kabul edilecek bir durum değil. Bu Vanlılara, Vanlıların misafirperverliğine yakışmıyor. Turistlere yaklaşım da böyle olmamalıdır. Bunu kabul etmekte mümkün değil.”

MURAT BEYAZ: İRANLILAR’A KARŞI ANLAŞILMAZ BİR DURUŞ VAR!

Beyaz, İranlılara karşı belli bir kesim tarafından farklı bir tutum sergilendiğini belirterek şunları söyledi: “Van’da son zamanlarda İranlılara karşı bizim anlamlandıramadığımız bir karşı duruş var. Ahlakımızdan şüphe varsa bu anlaşılır bir durumdur. Biz kimsenin ahlak bekçiliğini yapamayız. Turizmde böyle bir anlayış yok zaten. İstanbul’a, Antalya’ya, İzmir’e, Trabzon’a giden İranlının çok daha farklı davrandığını mı düşünüyorlar? Bu konularda biraz daha aklıselim davranmak lazım. Turizmde böyle bir anlayış yok. Herkesin ahlakı ve dünya görüşü kendinedir. İranlılara karşı belli bir kesim tarafından bir tutum sergileniyor. Bütün Van şehri yapmıyor bunu. Sahiplenenler de var. İran ile sınırız ve bu bizim seçtiğimiz bir durum da değil. İranlı turistlere de son yıllarda yapılan çalışmalarla Van tanıtılmış ve kente geliyorlar. Bizim turistimizi bizden götürmek isteyen dünya kadar kent varken bizim istemememiz, karşı durmamız, kötü davranmamız kabul edilecek bir durum değil. Bu Vanlılara, Vanlıların misafirperverliğine yakışmıyor. Turistlere yaklaşım da böyle olmamalıdır. Bunu kabul etmekte mümkün değil.”

Van’a ve Vanlıya yakışmıyor!

BEYAZ: NAHOŞ DURUMLARLA KARŞILAŞIYORUZ!

Van’ın örf ve adetlerinin görünür şekilde turistlere gösterilmesi gerektiğini dile getiren Beyaz, “Bizim kentimizin bir kimliği yok. Kimliğimizi oluşturamadığımız için de gelen turistin davranışları bizi rahatsız ediyor. Nahoş durumlarla karşılaşabiliyoruz. Güçlü kentler bu tür sıkıntıları yaşamazlar. Oralar kendi kural ve kaidelerini ortaya koymuşlardır. Kimseyi incitmeden, kırmadan, zarar vermeden kendi kurallarını da ortaya koyarak bu işi çözmüşlerdir. Van’ın da kimliğini oluşturup gelen insanları da kırmadan, kendimize yaraşır bir şekilde kentimize gelen insanlar için yöntemler bulmamız gerekiyor. Bu konuda iş yerel yönetimlere düşüyor. Örf ve adetlerimizi onlara da zarar vermeden, incitmeden insanların görebileceği şekilde billboardlarla onların dilinde belirtirsek bizim de hassasiyetimizi anlamış olurlar ve ona göre davranırlar. Onlara kızarak değil örf ve adetlerimizi onların görebileceği şekilde sunmamız gerekiyor” dedi.

“BU ŞEHİRİN GENİŞLEMESİ LAZIM”

Beyaz, bir eleştiriye katıldığını fakat bu sorunun da İranlılardan kaynaklanmadığını aktararak, “İranlılar yoğun şekilde Van’a geliyor ve kentin her noktasında İranlıları görüyoruz. Kalabalık konusunda insanların haklılık tarafı var. Bu da bizim eksikliğimizdir. İranlıların bunda bir suçu yok. Van çok sıkışık. Cumhuriyet ve Maraş Caddesi’ne sıkışıp kaldık. Bütün her şey iki caddeye sıkışmış durumda. Biz Van’da alternatif caddeler oluşturamazsak, şehri genişletemezsek bu kent ne bize ne de İranlılara yeter. Şehir yapılanmasında yerel yönetimlerin yetersiz kaldığını düşünüyorum. 1 milyon 200 bin nüfuslu ve her gün 5-6 bin İranlının geldiği şehirde sıkışıklık olacak. Bu İranlılardan kaynaklanmıyor. İranlılar Van’a gezmeye geliyor. Şehri genişletip farklı cazibe merkezleri oluşturamadıysak bu İranlıların değil bizim suçumuzdur. Şehrin yoğunluğunu dağıtamazsak biz bu sorunu daha da derinden yaşayacağız. Şehrin genişlemesi ve büyütülmesi lazım. Şehir yoğunluğunun farklı alanlara kaydırılması lazım. Yoksa bu başımızı çok daha ağrıtır” ifadelerini kullandı.

Şehrivan haber

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.