Van büyük bir pazardan mahrum kalıyor

Van’ın 14 yıl önce Gevaş ilçesinde kurulan Abalı Kayak Merkezi her ne kadar bu yıl yoğun ilgi görse de eksiklikleri ile gündeme gelmeye devam ediyor. Yapıldığı dönemde de inşası çok tartışılan Abalı Kayak Merkezi bu kış mevsiminde çok tercih edilse de tanıtımda bölge illerdeki kayak merkezlerine göre eksik kalıp geniş kitlelere hitap edemiyor. Abalı Kayak Merkezi ile ilgili Şehrivan’a konuşan sporcular Van’da yeni bir kayak merkezi yapılması gerektiğini dile getirdi.

Van büyük bir pazardan mahrum kalıyor
Yayınlama: 20.02.2024
A+
A-

Van’a yeni bir kayak merkezi şart!

Türkiye’de kış turizmi oldukça canlı geçerken, ülkedeki kayak merkezleri kış turizmine büyük katkı sağlıyor. Uludağ, Palandöken, Kartepe, Erciyes Kayak Merkezleri’nin dışında Kars, Erzurum, Erzincan gibi kentler de kayak turizmi için rekabet ederken Van bu sürecin dışında kalıyor. Son dönemlerde Hakkari de bu anlamdaki önemli destinasyonlardan birisi olurken Van’da 2010 yılında Gevaş ilçesinde kurulan ve kentin tek kayak tesisi olan Abalı Kayak Tesisi beklenti ve yoğunluğu karşılayamıyor. Açıldığı günden bu yana konumu, kar tutmaması ve kayağa müsait süresi ile tartışılan Abalı, buna rağmen açık olduğu dönemlerde çok büyük ilgi görüyor. Abalı Kayak Merkezi her ne kadar her hafta sonu hınca hınç dolsa da tesisin bölgeye hitap etmeyip yetersiz kaldığı sık sık gündeme geliyor. Tanıtımda da yetersiz kalan Abalı Kayak Merkezi’nin durumuyla ilgili Şehrivan’a konuşan isimler kayak merkezinin daha işlevsel hale getirilmesinin yanı sıra Van’a yeni bir kayak tesisi yapılması önerisinde de bulundu.

BÜYÜK UMUTLARLA AÇILAN ABALI SON 8 YILDA SADECE 3 SEZON AÇILDI!

Abalı Kayak Merkezi ile ilgili Şehrivan’a konuşan Kayak Antrenör Derneği Başkanı Deniz Gül, kayak merkezinde bu sene yoğunluk yaşandığını dile getirerek, “Abalı Kayak Merkezi 2010 yılından beri faal bir kayak merkezidir. İklim değişikliği özellikle son yıllarda Türkiye’de ve Van’da derinden hissediliyor. Geçmiş yıllarda bu ayda Van’da metrelerce kar varken şu an hiç kar yok. Hatta bahar havası var. Son 8 yılda Abalı Kayak Merkezi ancak 3 defa sezon açabildi.”

VAN’IN KAYAK İLGİSİ BÜYÜK AMA…

“Van hem iç turizm hem de dış turizmden inanılmaz göç alıyor. İnsanlar buraya gelip eğleniyor, geziyor. Bundan ötürü insanlar Van’da herhangi bir kayak merkezine açtı. Van’da bir ihtiyaçtı. Abalı Kayak Merkezi’nde bu sene inanılmaz bir yoğunluk yaşanıyor. Tarihi bir yoğunluk. İnanılmaz bir kalabalık var. Bizi şaşırtan şey de Van’ın kendi halkı bu sene Abalı Kayak Merkezi’ne geliyor. Biz eskiden kayak merkezinde turist görürdük. Yakın illerden insanları görürdük. Bu durum Van’da artık bir kayak kültürünün oluştuğunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.

DENİZ GÜL: ABALI KAYAK MERKEZİ YETERLİ DEĞİL

Gül, kayak merkezinin yeterli olmadığını belirterek, “Bu seneki kar yağışı yaklaşık 43 günlük bir sezon olacak. Buna rağmen kar kalitesi iyiydi. 2 gün üst üste yağan karla birlikte insanlar buraya gelip kar özlemini giderdi. Bu yeterli mi? Asla yeterli değil. Çünkü çevre illerimiz doğru yatırımlarla, desteklerle çok iyi noktalara geldi.

HAKKARİ ÇOK İYİ ÇIŞIK YAPTI!

“Hakkari nüfus olarak Van’dan küçük olmasına rağmen son 2-3 yılda tanıtımını çok iyi yaptı. Hafta sonu Hakkari Kayak Merkezi’nde festival düzenlendi ve o festivale binlerce kişi katılım sağladı. Yine diğer çevre illerdeki kayak merkezleri öyle. Van’da da uzun soluklu bir dönem olabilir. Van’da 1 aydan ziyade 3 ay kayak yapılacak iyi bir tesis olursa kentin turizm potansiyeli kayağa da yönlendirilir” dedi.

BÜLENT KAYHAN: VAN DAHA İYİ BİR KAYAK MERKEZİNİ HAK EDİYOR

Kayak antrenörü Bülent Kayhan, Van’ın daha iyi bir kayak merkezini hak ettiğini aktararak, “Kayakseverlerimizin yüzde 90’ı çevre illere gidiyor. Bunun nedeni de Van’da iyi bir tesisin olmaması. İyi bir kayak merkezimiz olursa 200-300 bin kişiyi buraya çekebiliriz. Sayın Valimiz Ozan Balcı sporu seven bir vali. Spora desteği inanılmaz fazla. Valimiz sayın Ozan Balcı’ya projemizi sunduk. Yeni bir kayak merkezi için çalışmalarımız devam ediyor. Eğer ki çalışmalar olumlu biterse Van harika bir kayak merkezine sahip olacak. Bu kayak merkezinde dillere destan festivaller de yapılacak. Van bunu hak ediyor. Van daha güzel bir kayak merkezini hak ediyor” diye aktardı.

MEVCUT TESİS YETERSİZ!

Kayhan, Van’da yeni bir kayak merkezinin yapılması gerektiğini dile getirerek, “Van’da bir kamuoyu oluşturmak için çabamız var. Yetkililerden istediğimiz tek bir şey var; o da iyi bir kayak merkezi. Konumunun, lokasyonunun iyi olması lazım. Şimdiki kayak merkezi köyün içinde. Gelen turistler de kayak merkezine geldiğinde konaklamak da istiyor. Otel de yok. Kayak merkezi buna da cevap vermiyor. İyi bir kayak merkezi üzerinde hemfikir olup bunu Van’a kazandırırsak Van’ın kış turizmi kapılarını açarız. Bu da hem Van sporuna hem de Van turizmine katkı sağlar” diye konuştu

şehrivan

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.