Uzmanlar TYT’yi değerlendirdi: Eleyici özelliği fazlaydı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi tamamlandı. Öğrencilere göre Matematik ve Türkçe soruları zordu. Peki, uzmanlar sınavı nasıl değerlendiriyor?

Uzmanlar TYT’yi değerlendirdi: Eleyici özelliği fazlaydı
Yayınlama: 18.06.2023
Düzenleme: 18.06.2023
A+
A-

3 milyon 500 bin öğrenci istediği üniversiteye girebilmek için ter döktü.

Eğitimcilere göre Temel Yeterlilik Testi’nin eleyici özelliği bu yıl daha fazlaydı. Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, “3 buçuk milyon kişinin girdiği sınavda 1 milyon kişi hem ön lisans programlarında hem de lisans bölümlerine alınacağı zaman 3,5 adaydan biri kazanacak. 6 Şubat’taki yaşadığımız büyük felaketten dolayı biliyorsunuz ki 12. sınıfın ikinci dönem konularından muaf oldu öğrenciler. O bölgeden sınava katılan bir hayli öğrenci var. Bunların yaşadığı fiziksel zorluklar manevi zorluklar psikolojik zorluklar. Sadece konuların çıkarılması yetmeyecekti. Fırsat eşitliği açısından daha önceki yıllara nazaran biraz daha kolay olmasını bekliyorduk.” değerlendirmesinde bulundu.

Öğrencilerin çoğu Türkçe ve matematik sorularında zorlandığını söyledi.

TYT sınavını değerlendiren eğitimci Birsen Çiçek, “Bugünkü sınavı yetiştirmenin anahtarı türkçe sorularıydı. Paragraflar çok uzun değildi ama yoğun ve çeldiricileri güçlü paragraflardı. Seçici ve eleyici sorular vardı. Süre 40 dakika 40 soru değil de 40 soruyu 60 dakika gibi tamamladılar. Yarın uzmanlık sınavı. Zaten konuların bir kısmı çıktı. Çalıştıkları konulardan sorularla karşılaşacaklar. Hiç morallerini bozmasınlar. Gerçek performanslarını yarın gösterecekler.” dedi.

Matematik sorularının uğraştırıcı olduğunu söyleyen eğitimci Mahmut Şişmanoğlu, “Matematik soruları kolay görünümlü uğraştırıcı sorular olarak nitelendirilebiliriz. Matematik adına konu daralması olduğu için az hata yapan öğrenciler ön plana çıkacaklar. TYT bir averaj sınavı olduğu için bugünü iyi değerlendirenler yerleştirme için avantaj sağlamış olacak.” açıklamasında bulundu.

YKS‘de ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testlerinde adaylara Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri alanlarından toplam 160 soru yöneltilecek.

Kaynak: NTV HABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.