Sabah Yazarı Mahmut ÖVÜR, Van belediye başkanı için kulis bilgilerini paylaştı

Van Büyükşehirler arasında önemli bir nokta yer alan Van İli yerel seçimlerde büyükşehir dahil 13 ilçede heyecan şimdiden başladı.

Sabah Yazarı Mahmut ÖVÜR, Van belediye başkanı için kulis bilgilerini paylaştı
Yayınlama: 11.12.2023
A+
A-

EDREMİT VAN’A BAKAR
AK Parti’yi başarıya taşıyan hizmet siyasetini birçok belediyede görmek mümkün. Bu yüzden yerelde hala AK Parti rol model olmaya devam ediyor. Çok sayıda böyle örnek büyükşehir, il, ilçe belediyesi var. Önceki gün o belediyelerden birinde, nasıl bir gönül belediyeciliği yapıldığına tanık oldum.
Van’da, Van denizinin kıyısına oturmuş Edremit’ten söz ediyorum. Hani hemen akla gelen o meşhur türkünün şehri Edremit.

“Edremit Van’a bakar, İçinden şamran akar, Öyle bir yar sevmişem, Her gören ona bakar…”
Edremit’e, daha önce Ankara’da karşılaştığım genç belediye başkanı İsmail Say’ın davetiyle gittim.

Özel olarak ilgimi çekmesinin nedeni de HDP’lilerin ağırlıkta olduğu bir ilçede, “kayyım” olmayan bir belediye başkanının nasıl hizmet ürettiğini yerinde görmek ve şehirdeki derin değişimi izlemekti. Van’a adım atar atmaz kendimi Edremit’in Seyirtepe’sinde buluyorum. Önde harika bir deniz manzarası ve içinden şamran geçen (2 bin yıl öncelere uzanan tarihi su kanalları) eski Edremit, arkada ise deprem nedeniyle tepelerde yükselen yeni Edremit var.

İkisinin buluşma noktası ise Edremit sahili… Aslında burası sadece Vanlıların değil, bölge insanın hatta İranlı turistlerin en çok ilgi gösterdiği ve buluştuğu bir alan. Sadece yılda İran’dan gelen turist sayısı 800 bin civarında. Meydanı, kafeleri, yürüme ve bisiklet yolları ve her yaz büyük ilgi gören su sporlarıyla Edremit sahili Ege sahillerini aratmayacak bir güzelliğe sahip ve büyük kalabalıkları ağırlıyor.

Bunun nedeni de 2016’dan sonra bölge şehirlerini yaşanmaz kılan teröre karşı verilen mücadele ve son yıllarda yapılan hizmet belediyeciliği…

Edremit bu açıdan örnek bir ilçe. Belediye Başkanı İsmail Say, 4.5 yılda alt yapı, şehrin siluetini değiştirme ve eğitim alanında iddialı adımlar atmış. Klasiktir, “Belediye başkanı olarak şehre ne kattınız?” diye soruyorum. Uzun cevabını kısaltarak veriyorum:

“Van bölgemizin en önemli şehri, Edremit ise Van’ın en kıymetlisi ve turizm merkezi. Göreve geldiğimizde Edremit’in kanalizasyonu, doğal gazı yoktu. Sahil ve bugün Seyirtepe dediğimiz Kız Kalesi perişan haldeydi. Hepsini ele aldık ve tek tek çözdük. Bugün kanalizasyonu sorunu olmayan, doğal gaza kavuşan temiz bir Edremit var. Sahili ve Kız Kalesini de gezdiniz, oraları yeniden düzenledik ve hafta sonları dolup taşıyor. Şehir içi ve kırsalımızdaki tüm mahallelere hizmet götürdük. Birçok bölge ilk defa asfaltla tanıştı. Bize oy versin vermesin, her insanımızın kapısını çaldık, her mahallemize dokunduk. Sürekli Eğitim Merkez’lerinde her yıl 1500 lise mezunu öğrencimiz üniversiteye ücretsiz hazırlanıyor. Derdiniz hizmet ve gönülleri kazanmak.”

***

VAN’DA YEREL SEÇİM
Yerel seçimlere gidilirken Van sokaklarında bir hareketlilik yok ama siyaset kulisleri kaynıyor. Bölgede olduğu gibi Van’da da iki parti var; AK Parti ve HEDEP. Ana muhalefet CHP’nin ise esamisi okunmuyor. Van 2009’dan bu yana HDP geleneğinin önde olduğu bir il. Ancak önümüzdeki seçimlerde yüzde 40’tan aşağı inmeyen AK Parti’nin halka dokunan doğru bir aday koyarsa sürpriz bir sonuç çıkabileceği öngörülüyor.

Kulislerde çok sayıda isimden söz ediliyor;

Eski Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, Milletvekili Burhan Kayatürk, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ve eski Bakanlardan Hüseyin Çelik…

HEDEP adayları arasında ise sanayici Şemsettin Bozkurt, il başkanı Fikret Doğan adı öne çıkıyor.
Van seçimleri hizmetin mi yoksa slogan siyasetinin mi test edileceği ilginç bir seçim olacak.

sabah

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.