KAYATÜRK: CHP Vekil Çıkaramaz

Seçime kısa bir süre kala Van’da kapsamlı bir seçim analizi yapan BBC Türkçe, kentte seçmenin ve siyasilerin nabzını tuttu.

KAYATÜRK: CHP Vekil Çıkaramaz
Yayınlama: 29.04.2023
A+
A-

Seçmenden olası tahminleri dinleyen ve kentteki önemli figürlere mikrofon uzatan BBC, bu kapsamda AK Parti’nin Van’daki 1 numarası Burhan Kayatürk ile de görüştü. Kayatürk ile görüşmesini analize konu eden BBC, Ayşe Sayın imzalı haberde Kayatürk’ün şu ifadeleri kullandı…

İşte o analiz: “Burhan Kayatürk, AKP’nin şehirdeki birinci sıra adayı. Son dönem hariç daha önce partide beş dönem milletvekilliği yapmış ender isimlerden; halen de Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesi. Cumhur İttifakı’nda yer alan partilerin özellikle MHP’nin ayrı liste ile seçime girmesinin partisine “vekil kaybı” sonucu getireceği yorumlarına katılmıyor. Seçmenden partisine “ciddi sempati olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok seven bir bölgede siyaset yaptıklarını” belirtiyor. İttifak partilerinin kendi listesiyle seçime girmesinin sonucuna ilişkin ise seçmen davranışlarına dikkat çekiyor: “Halkımız idrak içinde olan bir halk. Neye karar vereceğini çok iyi bilir. Bizim seçmen de öyle. Oyunun boşa gitmesini istemez.”

 

Kayatürk BBC’ye konuştu: Halkımız neye karar vereceğini çok iyi bilir!

“Kayatürk, CHP’nin bu dönemde oyunu artıracak olsa da bunun milletvekili çıkarmaya yetmeyeceğini, partisinin de vekil kaybetmeyeceğini düşünüyor. Geçmişte Van’da “tulum” çıkaran AKP’nin üstünlüğü HDP’ye kaptırmasında, partisinin Kürt politikasındaki değişimin etkilerini sorduğumuzda, eleştirilerini sıralıyor: “Dünyanın hiçbir yerinde silahlı örgütü olan bir parti yoktur, dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde siyasi partisi olan siyasi örgüt de yoktur. HDP’nin artık bir karar vermesi lazım. İfade, organizasyon özgürlüğü bağlamında parti, dernek kurarsınız. Ama şiddetle yan yana durduğunuz zaman bu ne ifade ne organizasyon özgürlüğüdür. Biz böyle bir yapıyla buralarda karşı karşıyayız. Sultan Abdülhamit’ten bugüne kadar hiçbir lider Kürtlere, Erdoğan kadar yakın durmamıştır, durmaya cesaret edememiştir.”

 

CUMHURBAŞKANI VAN’I KIRILDI AMA BU YATIRIMLARA YANSIMADI

“Van’da iktidar partisine en çok yöneltilen eleştirilerden birisi 2011’deki depremden sonra, oyları düşünce kente büyük yatırımlar yapmadığı yönünde. Başta belediye seçimleri olmak üzere HDP yükselişe geçerken, AKP oylarında gerileme yaşanmış, o nedenle de özellikle muhalif seçmen, iktidarın Van’ı “cezalandırdığı” düşünülüyor. Bu eleştirileri anımsattığımızda Kayatürk, Erdoğan’ın depremden 3-4 saat sonra kabinenin yarısıyla Van’a geldiğini, kısa sürede çadır, konteyner kentler kurulduğunu ve kalıcı konutların da yine kısa sürede tamamlanıp teslim edildiğini anımsatıyor: “Tabii bunun ardından 2014 yerel seçimlerinde büyükşehir dahil 14 belediyenin 12’sini kaybettik. Bu durum cumhurbaşkanımızın zoruna gitti, partinin de hoşuna gitmedi. “Ama, daha önce gelen yatırımlarla bütçelerle sonrasında gelen bütçeler arasında çok fark görmedim: Kırgınlık oldu bunu cumhurbaşkanımız da söyledi ama yatırımlara yansıdığını görmedik.”

şehirvan

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.