İranlı turistlerin yılbaşında eğlence mekânları Van oldu

Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan Van’a turist akını devam ediyor. Yılbaşına sayılı günler kala ülke genelinde yabancı turist girişi sürerken, her sene olduğu gibi Van’a da İranlı turist akını bekleniyor. İranlı turistler, ülkelerindeki tatil günlerinde ve resmi bayramlarda rotayı Van’a çeviriyor. Yılbaşına sayılı gün kala Van’ı tercih edecek olan İranlı turistler günler öncesinden otellere rezervasyon yaptırırken, Vanlı esnaf da dört gözle İranlıların kente gelmesini bekliyor.

 İranlı turistlerin yılbaşında eğlence mekânları Van oldu
Yayınlama: 27.12.2023
A+
A-

Her yıl yüzbinlerce turisti ağırlayan Van, bu sene de turizm alanında iyi bir ivme yakaladı. Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlere de ev sahipliği yapan Van kentinnde İranlılar’ın ekonomiye katkısı önemli bir seviyeye ulaşmaya başladı. Bu yıl tamamlanmadan bile bir milyon civarında geçişin söz konusu olduğu Kapıköy Sınır Kapısı Van kenti açısından tam bir kazanç kapısı olurken hala devam eden eksikliklere rağmen Van turizminde ciddi katkı sağladı. Eylül ayı itibariyle İranlılar’ın gitmesiyle bir durgunluk dönemine giren Van’da yeni yıla sayılı günler kala bir kez daha beklenti oluşurken kentteki esnaflar ekonomik durgunluğu bozacak olan İranlı turistlerin Van’a gelişlerini beklemeye başladı. Kentte hem turizm hem alışveriş konusunda büyük bir hareketlilik yaratan İranlılar’ın yeni yılda da kentte yoğun gelişi beklenirken Şehrivan’a konuşan turizmciler İranlılar’ın Van’a olan katkısını bir kez daha dile getirdi.

 

YÜKSEL: İRANLILAR’IN VAN’A KATKISI BÜYÜK

Turizmin ve turistlerin kent esnafına olan katkısını dile getiren Haldi Otel Sahibi Yunus Yüksel, “Turizmin ve turistlerin Van esnafa çok büyük bir faydası var. Van’da son yıllarda bütün esnaf, ticaretini İranlı turist üzerine şekillendirdi. Ulusal markalar bile Farsça yazılar yazdırdı. Giyim, zücaciye vb. esnaflar da dükkânlarının kapısına Farsça indirim yazısını yazdırıyorlar. İranlıların esnafa faydasını buradan da görebiliyoruz. Son zamanlarda İranlıların gelişi de biraz azaldı. Türkiye’de nasıl ki satın alma gücü düştüyse İran’da da satın alma gücü düşmüştür. İran bizim ülkemiz gibi ekonomik olarak güçlü bir ülke değildir. Bütün gelirini petrolden elde ediyor, sanayileşmemiştir” dedi.

 

İRANLILAR KENTİN EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

İranlıların Van’a katkısını belirten Yüksel, “İranlı turistlerin Van’a geliş sebebi aslında turizm değildir. Çünkü 1-1.5 gün yolda geçiriyorlar. 3 gecelik konaklama yapıyorlar ve tekrar 1.5 gün yolda geçiriyorlar. İran’ın çoğu şehrinden Van’a turist gelmektedir. Bunların da uzaklıkları fark ediyor. İranlıların buraya gelme sebebi alışveriştir. Ülkemizde alışveriş daha uygun olduğu için burada alışveriş yapıp, ihtiyaçlarını karşılarlar. Çok az sayıda bavul ticareti yapanlar da var. Avrupa turisti paket turlar alır ve sadece otele fayda sağlar. İranlı turist tam tersine otelde konaklar ama ekonomiye çok büyük katkı sağlar çünkü bütün ihtiyaçlarını gelip bizim ülkemizden yaparlar” ifadelerini kullandı.

 

VANLI ESNAF DÖRT GÖZLE İRANLILARI BEKLİYOR

Yüksel, yılbaşında İranlıların kente gelip alışveriş yapıp eğleneceklerini aktararak, “Yılbaşında da İranlı turistlerin rezervasyonları var. Yine 3 gecelik olacak. Esnafımız İranlıları dört gözle bekliyor. 3 gecelik rezervasyonlarda geldikleri zaman yılbaşını kutlayacaklar. Eğlence mekânlarında ya da kaldıkları otellerde kutlama olacaktır. Gündüz alışveriş yapacaklar. Bütçeleri yettiğince yeni eşyalar ve yeni giysiler almaya çalışırlar. Bu nedenle gelecek olan İranlı turistin çok büyük faydasını göreceğiz. Esnaf bunun faydasını görecek. İranlı turist geldiği zaman cebindeki bütçenin yüzde 20’sini otele, yüzde 80’ini de piyasada döviz bırakarak ülkesine dönüyor” diye konuştu.

 

İRANLI TURİST YOĞUNLUĞU VAN’DA IRAKLI TURİSTLER BÖLGE İLLERİNDE

Yüksel, yılbaşında Van’da Iraklı turistin az olduğuna dikkat çekerek, “Yılbaşı için Iraklı turist yok denecek kadar az. Iraklı turistler genelde yaz aylarında Van’ı tercih ediyorlar. Yaz aylarında İranlı turistler çok yoğun şekilde Van’a geldiğinden Iraklı turistler otellerde yer bulmakta zorluk çekiyorlar. Iraklı turistler çok eskiden beri Gaziantep ve İstanbul’u tercih ediyorlar. Turizmde orayı tercih ediyorlar. Tatil yapacakları zaman Mersin’e gidiyorlar. Irak’a defalarca kez turlar yaparak tanıtım ve reklam yaptık” dedi.

 

“VAN, BAŞKA ÜLKELERDEN DE TURİST ÇEKEBİLİR”

Turizmin diğer alanlarından da faydalanılması gerektiğini dile getiren Yüksel sözlerini şöyle tamamladı: “Yaz aylarında İranlıların çok geldiğini gören yatırımcılarımız otel sektörüne yöneldi. Turizm sadece otelcilik değildir. Turizmin çok dalı var. Biz Van’ın her şekilde turizme hizmet edebilmesi için bütün işlerin yapılmasını isteriz. Van Gölü hakkında deniz turizmi yapmıyoruz. Kış turizmi, yayla turizmi yapmıyoruz. Bunları canlandırırsak sadece İranlı değil başka ülkelerden de turist çekebiliriz.”

ESNAFLAR, İRANLILAR’IN KENTE KATKISININ FARKINDA

Van’da 15 yıldır esnaf olduğunu belirten Mustafa Yıldız, yılbaşında İranlı beklediklerini dile getirerek şunları söyledi: “Her şehirde beklenildiği gibi biz de kentimize turist gelişini bekliyoruz. İranlıların Van’a çok ciddi anlamda ekonomik katkıları var. Alışveriş yapmayı çok seviyorlar ve Vanlı esnaf da bunun faydasını görüyor. Lokantalar, oteller, mağazalar… A’dan Z’ye tüm Vanlı esnaf ekonomik anlamda İranlıların faydasını görüyor. Diğer yıllara göre Van’a daha fazla İranlı turistin gelmesiyle işimizde de büyük artış oldu. Bundan dolayı daha çok gelmelerini isteriz. İranlılar sadece Van’a değil tüm ülkeye katkı sağlıyor. Van’dan giriş yapıp, tüm Türkiye’yi geziyorlar. Her yıl olduğu gibi bu yıl da akın akın kentimize gelecekler. Bu bizim için faydadır. İranlıların gelmesini bekliyoruz.”

İRANLILAR DA VAN’I SEVİYOR

Van’ı çok sevdiklerini dile getiren İranlı Abbas İslami şunları söyledi: “Van İran’a yakın. Van’ı çok seviyoruz. Van güzel bir şehir. Vanlılardan çok memnunuz. Vanlılar kadirşinas insanlardır. Biz de bu yüzden Van’ı tercih ediyoruz. Biz İranlılar Van’a gelip burada alışveriş yapıyoruz. Burada çok indirimler oluyor. Yılbaşında biz İranlılar Van’a gelip 3 gece burada kalıyoruz, 1 gecemiz de yola gidiyor. Kaldığımız süre zarfında burada alışveriş yapıyoruz, indirimlerden faydalanıyoruz. Van’ın tarihi yerlerini geziyoruz.”

 

YENİ YILDA DA BÜYÜK BİR KATKI BEKLENİYOR

Orhan Kaçan adlı esnaf, “İranlılar Van’ı çok seviyor ve bu kente alıştılar. Öyle ki her fırsatta Van’a geliyor ve buraya katkı sağlıyorlar. Özellikle biz esnaflar yaz ve kış fark etmeksizin İranlıların faydasını görüyoruz. Alışveriş yapmayı seviyorlar ve bu da bizlere olumlu olarak yansıyor. Her yıl olduğu gibi bu sene de yılbaşında Van’a gelip burada hem eğlenip hem de alışveriş yapacaklar. Bu da bizim açımızdan olumlu bir gelişmedir. O yüzden onların Van’a gelmesi bizi mutlu eder. Yılbaşı için de İranlıları kentimize bekliyoruz” diye aktardı.

şehrivan

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.