Erciş Üzümü denetim sonuçları açıklandı

Van Ticaret Borsası (VANTB), Van’ın değerlerini bir bir tescillemeye devam ediyor. Van’ın Erciş ilçesinde yetişen ve endemik bir tür olan Erciş Üzümü’nün ekonomik değerinin artması için VANTB’nin 2020 yılında tescillediği Erciş Üzümünü denetimden geçirdi.

Erciş Üzümü denetim sonuçları açıklandı
Yayınlama: 29.09.2023
A+
A-

VANTB Başkanı Nayif Süer, “Lezzeti, ince kabuğu ve bol sulu olması ile adından söz ettiren ve 2020 yılında tescillediğimiz, Erciş üzümü denetimlerden geçti.”

VANTB Genel Sekreteri Macide Demir, Genel Sekreter Yardımcısı Metin Süer, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (VAN YYÜ) Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Bağ Yetiştirme ve Islahı Araştırmacısı Doç. Dr. Nurhan Keskin, Erciş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ziraat mühendisleri ve personelleri ile Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Ahmet Gözütok, Erciş Ziraat Odası Başkanı Cihat Çelik ile Van İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Doç. Dr. Tuncer Aslan’dan oluşan heyet, ilçede üzüm bağlarında denetim yaptı. Tekler ve Bayramlı kırsal mahallelerdeki bağlarda yapılan ve tüm teknik detayların incelendiği Erciş Üzümü, denetimlerden geçti.

Erciş Üzümü denetim sonuçları açıklandı

Katma değerli ürünlerimizin sayısı artmalı

Erciş Üzümü’nün denetimlerden geçmesine sevindiklerini söyleyen VANTB Başkanı Nayif Süer, “Van genelindeki değerlerimiz ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Sıhke Kavunu ve Gevaş Fasulyesi’ni tescillemiştik. Şehrimizde katma değerli ürünlerin sayısı artmalıdır. Endemik bir tür olan Erciş Üzümü’nün ekonomik değerini arttırmaya çalışıyoruz.” dedi.

Erciş Üzümü denetim sonuçları açıklandı

Bölge ekonomisine katkı sunabilir

“Erciş Üzümü’nün üreticisinin yüzünü güldürmesi ve çiftçilerimizin emeğinin karşılığını almaları ve daha fazla kazanmaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diyen Süer, “Erciş Üzümü’nün bölge ekonomisine katkı sağlaması için çiftçilerimize daha fazla katkı sağlamalıyız. Van Ticaret Borsası olarak, bu yönde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu noktada başta Valimiz Sayın Ozan Balcı olmak üzere tüm yetkililerden destek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Erciş Üzümü denetim sonuçları açıklandı

Adı efsanelerde geçiyor

Yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip olan Van Gölü’nün İncisi Erciş’in kıymetli değeri Erciş Üzümü’nün lezzetinin sırrının, kendine özgü mikro klima özelliğine sahip Van Gölü’nün yumuşatıcı etkisi, yüksek rakım, gece ile gündüz arasındaki yüksek sıcaklık farkında saklı olduğunu vurgulayan Başkan Süer, “Urartu döneminden kalan oyma tabletlerde ve birçok efsanede adı geçen Erciş Üzümü, hak ettiği yere gelmelidir.” ifadelerini kullandı.

Kendine özgü özellikleri ile dikkat çekiyor

Refraktometre ile sıvı çözeltisi incelenirken, dijital kumpas ile boyutların ölçümleri yapıldı. Salkım ve tanelerin ağırlığı, eni-boyu, şırada suda çözünen kuru madde gibi laboratuvar incelemelerinin ardından Erciş Üzümü, denetimden geçti. Erciş Üzümü’nün kendine özgü özelliklere sahip şırası, yüksek oranda biyoaktif bileşik bulunduruyor. Sofralık ve şıralık olarak tüketiliyor.

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.