Bu manzaraya bir çözüm! Van’a yakışıyor mu?

Yüksek enflasyondan dolayı et fiyatları artmaya devam ederken, her geçen gün zam gelen et alınmaz hale geldi. Küçükbaş hayvancılık potansiyeli bakımından Türkiye’de birinci sırada yer alan Van’da vatandaş ucuz et alabilmek için sabahın erken saatlerinde Et ve Süt Kurumu önünde kuyruklar oluştururken, bu durum tepki ve eleştiri de alıyor. Oluşan uzun kuyruklarla ilgili Şehrivan’a konuşan isimler yeni bir şube talebinde bulundu.

Bu manzaraya bir çözüm! Van’a yakışıyor mu?
Yayınlama: 09.03.2024
Düzenleme: 09.03.2024
A+
A-

Kırmızı et fiyatlarına her gün yeni zamlar uygulanırken et fiyatları vatandaşın alamayacağı seviyelere geldi. Tarım ve hayvancılık kenti olmasına rağmen Türkiye’nin en pahalı etini tüketen Van’da fiyatlar ikiye katlanırken bu artışlar vatandaşı ucuz et arayışına yönlendirdi. Vatandaşların bir ölümü mahallelerde ve köylerde kesim yapan kesimlerden et alırken büyük bir kısmı da Et ve Süt Kurumu’nun Van’daki satış ofisinin önünde kuyruğa girmekte buldu.

TÜRKİYE’YE ET VEREN VAN’DAN, ET KUYRUĞUNA GİREN VAN’A…

Van’da da vatandaşlar ucuz et alabilmek için sabahın erken saatlerinde kurum önünde sıraya gererken son günlerde oluşan onlarca metrelik kuyruklar kentin gündemine oturdu. Soğuk havaya rağmen saatlerce sıra bekleyen Vanlılar uzun et kuyruğu çok konuşulurken en ucuzu eti tüketmesi beklenen Van’da halkın bu durumda olması eleştiri konusu oluyor. Ucuz et alabilmek için sabahın erken saatinde sıraya giren Vanlılar şubenin kentin nüfusunu kaldıramadığını belirtirken vatandaşlar Şehrivan aracılığı ile durumdan dert yandı.

VATANDAŞ: BU HALE ÜZÜLÜYORUZ!

Van’daki durumun gündem olmasında sonra Şehrivan o alanda vatandaş ile görüşürken, görüş veren isimlerden birisi olan Tayyar Işık adlı vatandaş, Van’ın bir zamanlar tarım ve hayvancılık kenti olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Saat 06:50’de sıraya girdim. Burası kasaplara göre daha uygun olduğu için gelip buradan et alalım dedik. Ama gördüğünüz gibi sıra ta nereye kadar uzamış. İnsanlar et alabilmek için sabahın köründe buraya gelip sıraya giriyor. Van bildiğiniz üzere tarım ve hayvancılıkla anılan bir kentti. Tabi bu bir zamanlar böyleydi. Zaman içerisinde herkes köyünü bırakıp, hayvanını satıp Van’a veya başka illere göç etti. Hal böyle olunca Van da kendi hayvanının etini yiyemez oldu.”

VAN’IN BAŞKENTİNDE BAŞKA KENTLERDEN ETLER SATILIYOR

“Şu an Et ve Süt Kurumunda satılan etler de Van’ın hayvanının eti değil. Başka illerden getirilen hayvan etleri Vanlılara satılıyor. Tarım ve hayvancılığın eski günlerdeki gibi olmasını isterdik. Şu an bu çileyi çekmezdik. Üzülüyoruz Van’ın bu haline. Eski günler gelmez ama en azından bir şube daha açılırsa çok güzel olur. İnsanlar bu soğukta bu kadar beklemek zorunda kalmaz. Van’daki herkes istiyordur bunu.”

SABAH 5’TEN İTİBAREN SIRAYA GİRİYOR

Seyfettin Çiçek adlı vatandaş, yüksek et fiyatlarından dert yanarak, “Saat 05:00’ten beri sıradayım. Saat 09:00’a kadar sırada bekleyeceğiz. Hava çok soğuk. Üşüyoruz. İnsanlar erkenden gelip sırada bekliyor. Her şey çok pahalı. Etin fiyatına her gün her gün zam geliyor. İnsanlar bırakın ayda bir kere aylarca et alamıyor. Çünkü geçim sıkıntısı var. Zamlar vatandaşın belini büktü. Burada et fiyatları kasaplara göre biraz daha uygun olduğu için buradan alışveriş yapmak için gelip sıraya giriyoruz.”

KASAPLARDAN ET ALINAMIYOR!

“Sabahın köründe gelip sıraya girmesek sıra çok geç saatte bize gelecek. Daha önce de yine defalarca kez gelip sıraya girdik. Halimizi görüyorsunuz. Bu soğukta bekliyoruz. Yetkililerden talebimiz fiyatların düşürülmesi ve indirimlerin olmasıdır. Bunun yanı sıra denetimler de yeterli değil. Kasaplarda zaten et alınmıyor ama en büyük sorun her birinin farklı fiyatlar vermesidir. Van’da bir tane daha Et ve Süt Kurumu Şubesi açılabilir” ifadelerini kullandı.

“VAN HAYVANCILIK KENTİYDİ AMA ŞİMDİ VAN’DA HAYVAN YOK”

Hüseyin Üçkan, çiftçiye desteğin az olduğunu dile getirerek, “Edremit TOKİ’den geldim. Bir kilo kıyma için saat 06:00’dan beri burada bekliyorum. Van’ın nüfusu 2 milyona yaklaştı. En azından Van’ın 3 merkez ilçesinde bir tane şube açılırsa insanlar bu kadar perişan olmaz. Van hayvancılık kentiydi ama şimdi Van’da hayvan yok. Van’ın tarım ve hayvancılığı bitti. Çiftçiye destekler az. İnsanlar kazanamadığı için kendi köylerini terk etmek zorunda kaldı. Mazot 45 lira olmuş. Kurtarmadığı için çiftçiler işlerini bıraktı. İnsanlar perişan oldu. Tarımın olduğu yerde tarım yok, hayvancılığın olduğu yerde hayvancılık kalmadı. Dışarıdan ithal eti getirip Vanlıya satıyorlar. Bir kilo kıyma için insanlar saatlerdir bekliyor. Ramazan geliyor. Çoğu insan Ramazan’da sıraya girmek istemediği için gelip sıraya giriyor” dedi.

TEK BİR ET SÜT KURUMU ŞUBESİ VAN’IN YÜKÜNÜ KALDIRMIYOR

Cengiz Akbaş adlı vatandaş Van’da Et ve Süt Kurumundan yeni bir şubenin açılması talebinde bulunarak şunları söyledi: “Saatlerdir sırada bekliyoruz. Van’ın nüfusu büyüktür. 2 milyona yakın nüfusu vardır. Tek şube ile olmuyor. Vatandaşın ihtiyacı karşılanmıyor. Görüyorsunuz sıra nereye kadar uzuyor. Van’da en az 1-2 tane daha şubenin açılması lazım. Millet burada sırada perişan oluyor. Kadınlar, çocuklar soğukta beklemek zorunda kalıyor. Van’ın köylerinden şehre göç oldu. Mazot, gübre, ilaçlar pahalı olduğu için millet ekemiyor. Ekemediği için hayvancılık da yapamıyor. Van’da işsizlik de çok fazla. O yüzden çoğu tarım ve hayvancılıktan kazanamadığı için bırakıyor. Van’da tarım da hayvancılık da bitti.”

EN AZINDAN ŞUBELERİN SAYISI ARTSIN

Zeynelabidin K. adlı vatandaş şubelerin artması gerektiğini belirterek, “3 saattir burada bekliyoruz. 5 tane inek alsam desem ya da 20 tane koyun alsam desem bunu kendim yapamadığım gibi çoban dahi bulamam. Teşviklerin artması lazım. Bu ıstıraplar sadece böyle biter. Kasaplarda et fiyatları çok pahalı. Et kuyruğuna girmek de olmuyor. Burada kasaplara göre daha ucuz olduğu için eti alıyoruz. Sırayı görüyorsunuz. Saatlerdir bekleyen insanlar var. En azından şubeler artarsa vatandaş bu kadar zahmet çekmez” diye aktardı.

RAMAZAN GELİYOR, VATANDAŞ DERTLİ…

Cemil Eriz adlı vatandaş köylere teşvikin arttırılması gerektiğini aktararak, “Biz istiyoruz ki yeni bir şube açılsın. Bu durum vatandaş için daha iyi olur. Ramazan geliyor. İnsanlar saatlerce nasıl sırada bekleyecek? Kasaplardan et alınmıyor. Çok pahalı. Eskiden Van’da hayvancılık çok iyiydi. Bu kadar sıkıntımız yoktu. Her şey daha ucuzdu. Eskiye dönülmez ama köylere teşvik edilirse daha iyi olur. Çiftçiler desteklenmeli ki hayvancılık biraz da olsun düzelsin. Van da böylece kendi etini yemiş olur” ifadelerini kullandı.

şehrivan haber

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.