Van’daki AVM yine gündemde

Van’ın sorunlarını dile getiren Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Rasim Sayğın, bu sefer ki gündemi bir türlü açılamayan Van Park AVM oldu.

Van’daki AVM yine gündemde
Yayınlama: 04.10.2023
A+
A-

Bizim bu haftaki gündemimiz Van Park AVM. Malumunuz olduğu üzere 2010 yılında başlanan bu alışveriş merkezinin tam 13 yıldır bir türlü açılış geliştirilemediğini söyleyen Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Rasim Sayğın, “ Daha önce Van City AVM diye açılışı yapıldı ama bir süre faaliyet gösterdikten sonra kapandı. Hala da kapalı bir halde bekliyor. 13 yıldır açılmayan bu alışveriş merkezinin ağırlıklı yönetimi bilindiği üzere Van Büyükşehir Belediyesi’dir. Dolayısıyla buradaki sorumluluk tamamen Van Büyükşehir Belediyesi’ne aittir. “ dedi

 

Başkan Sayğın,” 13 yıldır AVM’yi açamayan bir belediyenin burada çok ciddi ihmal içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. En son geçen yıl bir firma ile anlaşma yapıldı. Firmaya 5 yıllığına yönetim hakkı verilmek üzere burası kiraya verildi ve yer tesliminden itibaren de bu sürecin başlayacağı kamuyla paylaşıldı. Ancak bizim yapmış olduğumuz araştırmalarda hala ilgili firmaya yer tesliminin sağlanmadığı ortaya çıkmıştır. Bunun sebebi ise AVM içerisinde yer alan bir takım eksikliklerin giderilmemiş olması. Yüklenici firmanın bunu gerekçe göstererek yer teslimini almaması, dolayısıyla orada bir faaliyete başlama durumunu söz konusu olmadığı ortada.”

 

Burası geçen yıl 1.000.000 TL+ KDV yani bir milyon 200 bin TL gibi bir paraya burası söz konusu şirkete verilmişti.  Her geçen gün Van’ın başka bir değeri çürümeye terk ediyor diyen HÜDA PAR) Van İl Başkanı Rasim Sayğın,” Bir taraftan her ay belediyenin bütçesine girmesi gereken gelirden maalesef şehrimiz mahrum kalıyor. Bir taraftan oraya yatırım yapan çok sayıda esnaf ve dükkân sahipleri var. Bunlar, ilgili yeri işletmek istemektedirler fakat maalesef açılışı yapılmadığı için bu esnaflar da ayrıca bir zarar içerisindedirler. Burada her ay düzenli bir şekilde verilmesi gereken bu kira ve esnafların zararı gözetildiğinde şehrin her ay milyonlarca lira bir kayıp içerisinde olduğunu görmekteyiz. En son Ağustos ayından sonra belediye kendi payına düşen dükkânları satışa sunduğunu ilan etti. Fakat ilgili yerdeki sorun ve sıkıntılar nedeniyle alıcı da bulanmamış, sadece bir dükkân satabilmiş. “ dedi.

 

Diğer dükkânlar yine belediyenin elinde kalmıştır. Şimdi burada artık bir çözüm bulunması zorunlu olduğu ifade eden Başkan Sayğın,”  Dükkânları satacağım, kiraya vereceğim, yönetici buldum, bulacağım, yönetici eksiklikleri var, şu var, bu var derken tam 13 yıl geçti.  Dile kolay 13 yıl, hiçbir şekilde kabul edecek bir süre değildir. Burada artık yapılması gereken ilgili firmaya yer teslimini sağlamak. Ağırlıklı pay sahibi olarak ilgili belediye AVM’yi yönetememektedir. Burada mülk sahiplerine yönetimi devretsin. Mülk sahipleri, dükkân sahipleri kendi yönetimlerini oluştursun ve bu konuda bir karar alıp hızlı bir şekilde bunu uygulamaya koysunlar. Dediğimiz gibi burada çok ciddi bir mali kayıp söz konusudur. Bir taraftan belediyenin kira gelirlerinden kaybı söz konusu. Bir taraftan çürüyüp giden ve değer kaybına uğrayan Van’ın en işlek caddesindeki dükkânlar söz konusu. Bir taraftan da dükkân sahiplerinin oraya yapmış oldukları yatırımın boşa gitmesi, bir gelir elde etmemesi şeklinde bir kayıp söz konusudur. Bunlar totalde şehir için çok büyük bir kayıptır.”

 

“İlimizde son zamanlarda sıklıkla karşılaşıyoruz. Özellikle, gece kamuya açık alanlarda alkol tüketiminin sıklaştığını görüyoruz. Yani esnaflarla yapmış olduğumuz görüşmelerde birtakım vatandaşların, gece kamuya açık alanlarda, caddelerde elinde içki şişeleriyle gezmekte olup, dükkânlara girmeye çalıştıkları gözlemlenmektedir. Bu konuda valiye çağrıda bulunuyoruz. Özellikle, gece onda sonra kamuya açık alanlarda alkol tüketiminin engellenmesi noktasında tedbir alınmasını istiyoruz. Bu konuda emsal olarak İstanbul Valiliğinin almış olduğu bir karar da var. Van Valiliğinin de bu konuda acilen bir tedbir alması gerekmektedir. Çünkü artık sokaklarımız hakikaten yönetilebilir olmaktan çıktı. Cumhuriyet Caddesinde, Maraş Caddesinde esnafla turist İranlılar arasında 2 defa karşı karşıya gelmeler oldu, kavgalar oldu. Bunlar muhakkak ki şehrin huzurunu bozan gelişmelerdir. Hem gelen turistler açısından olumsuz bir gelişmedir hem de bizim kendi esnafımız ve milletimiz açısından olumsuz bir gelişmedir. Bunların önüne geçmek adına gerekli tedbirleri almaya Valiliği davet ediyoruz.”

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.