Van’da öğrenciler Filistin için yürüdü

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Filistin’de yaşanan katliama dikkat çekmek adına öğrenci topluluklarımız tarafından düzenlenen “Van YYÜ Filistin İçin Yürüyor” etkinliği personel ve öğrenciler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı. 

Van’da öğrenciler Filistin için yürüdü
Yayınlama: 14.12.2023
A+
A-

Alle Yolunda yapılan yürüyüşün ardından Cengiz Andiç Kültür Merkezinde panel için toplanan çok sayıda kişi, açtıkları pankart ve attıkları sloganlarla Filistin’in yanında olduklarını haykırarak “soykırıma hayır” dediler.

Kur’ân-ı Kerîm tilavetiyle başlayan panel kapsamında selamlama konuşması yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, İsrail’in Batı destekli sebep olduğu vahşeti, yüzlerce Filistinli sivilin ölmesine ve yaralanmasına neden olan saldırılarını şiddetle kınadıklarını belirtti.

Van’da öğrenciler Filistin için yürüdü

Savaşta bile dokunulmaması gereken ibadethanelerden okullara, hastanelerden mülteci kamplarına, evlerden çarşı pazarlara kadar tüm sivil yerleşim yerlerinin İsrail tarafından bombalandığının altını çizen Rektör Şevli, insanlığa dair tüm değerlerin ayaklar altına alınarak katledildiğini; uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk ilkelerinin açık bir şekilde ihlal edildiğini ifade etti.

Van’da öğrenciler Filistin için yürüdü

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli sözlerini şöyle sürdürdü: “İsrail’in insansızlaştırma politikalarıyla saldırdığı Gazze Bölgesinde ölüm ve yıkım bakımından tarihin nadir kaydettiği bir dram yaşanıyor. Gazze’de yaşayan iki buçuk milyon civarında insanın tamamı en temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor ve on binlerce yaralı tedavi imkânı bulamıyor. İşgal altındaki Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan Cibaliye Mülteci Kampının, 2 Aralık tarihinde bombalanması sonucu yüzden fazla masum Filistinli şehit edilmiştir. Aynı saatlerde, Gazze İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sufyan Tayeh, çocukları ve aile yakınlarıyla birlikte İsrail savaş uçaklarının Cibaliye’nin El-Faluce bölgesine düzenlediği saldırılarda bizzat evi hedef alınarak şehit edilmiştir. İnsanlığın geleceği olan çocuklar ailelerinden, okullarından, sevinçlerinden, umutlarından ve en acısı hayatlarından koparılıyor. Çocukların gelecek hayallerinin hiç yaşamadan yok edildiğini, katledildiğini görmek hepimizi çok derinden üzüyor.”

Van’da öğrenciler Filistin için yürüdü

Yıllardır doğu toplumlarına demokrasi ve hukuk dersi verenlerin bu işlenen savaş suçları karşısındaki acziyetlerinin vahim bir durum olduğuna dikkat çeken Rektör Şevli; “Bu vahşetin bir an önce bitmesini diliyor, Gazzeli kardeşlerimiz için bölgede kalıcı bir barışın tesisi ve temini amacıyla başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yapılan diplomatik girişimleri ülkece destekliyoruz” dedi. Rektör Şevli, akademik camia olarak üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını da belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Açılış konuşması yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Candan ise Yahudi ırkçılığına esir olan emperyalist ülkelerin ırkçı blokunun İslam Dünyasını fakirlik, çaresizlik, bölünmüşlük girdabına özellikle sürüklediğini belirtti.

Dekan Candan; “Söz konusu İslam dünyası ve hele Filistin olunca insan hakları söylemleri, demokrasi, hukuk, hümanizm ve benzeri kavramlar sadece göstermelik ninnilere dönüşüyor. 7 Ekim Aksa Tufanından sonra bu ikircikli, ırkçı, dışlayıcı tavrı artık çok net görebiliyoruz. Artık bunun farkındayız” dedi.

Akademik bilgilenme süreçlerinde ümmet ve Kudüs bilincinin güçlü bir şekilde vurgulanması ve şuurlu bir nesil yetiştirmek çaba gösterilmesi gerektiğinin üzerinde duran Dekan Prof. Dr. Abdurrahman Candan konuşmasında: “Dünyaca tanınmış Gazze Üniversitesi Rektörünün evine ve çocuklarına binlerce kilo ağırlığında bomba atarak onların ölümüne sebep olan zihniyeti şiddetle kınıyoruz. Onlara atılan bombalar bütün akademik camiaya atılmıştır. Onların ölümüne sessiz ve bigane kalmak kendi insanlarına, ölüsüne, cenazesine sahip çıkmamak, duyarsız kalmak anlamına gelir. Batının ürettiği bilgiyi İslam topraklarını istila etme, yok etme, viran etme aracı olarak kullandığına çok dramatik olarak tanıklık ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Dekan Prof. Dr. Abdurrahman Candan moderatörlüğünde Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ülfet Görgülü ile Doç. Dr. Sema Çelem, Gazze ve Mescid’i Aksa’yı konu alan sunumlarıyla bölgenin dünya tarihi, Osmanlı ve İslam tarihi açısından önemine dikkat çekerek bölgenin yakın geçmişindeki sorunları ve İsrail’in işgal çabalarının tarihsel kökenleriyle ilgili açıklamalarda bulundular.

Programa, Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve Eşi Duygu Şevli Hanımefendi’nin yanı sıra 27. Dönem Milletvekillerinden Abdulahat Arvas, İl Müftüsü Dr. M. Sırrı Şık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Göya ile çok sayıda personel ve öğrenci katıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.