Üreticilere uyarı! Van’da şap aşılama çalışması

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında Şap Hastalığı ile mücadele amacıyla her yıl uygulanan ve 1 Eylül tarihinde başlayan büyükbaş hayvanlarda sonbahar şap aşılama çalışması Van genelinde aralıksız bir şekilde sürüyor.

Üreticilere uyarı! Van’da şap aşılama çalışması
Yayınlama: 30.10.2023
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ‘Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı’ kapsamında tüm ülkede sonbahar şap aşılama kampanyası 1 Eylül’de başlamıştı. 17 Kasım tarihine kadar devam edecek olan aşılama kampanyası kent genelinde aralıksız bir şekilde sürdürülüyor. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli tarafından gerçekleştirilen aşılama faaliyetleri kapsamında ülke genelinde olduğu gibi Van’daki tüm büyükbaş hayvanlar aşılanmaya devam ediyor.

Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalık olurken, hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlı.

Üreticilere uyarı! Van’da şap aşılama çalışması

“ŞAP HASTALIĞI BÜYÜK EKONOMİK KAYIPLARA NEDEN OLUYOR”

Van genelinde 1 Eylül’de başlayan ve 17 Kasım tarihine kadar sürecek olan şap aşılama kampanyasıyla ilgili gazetemize konuşan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, aşılama çalışmalarının aralıksız bir şekilde devam ettiğini belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı Bakanlığımız tarafından  ‘Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı’ kapsamında tüm ülkede sonbahar şap aşılama kampanyası 1 Eylül’de başlamıştı.

Bu kapsamda ilimiz genelinde aşıma çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor. İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizdeki görevli personeller tarafından gerçekleştirilen aşılama faaliyetleri kapsamında ülke genelinde olduğu gibi ilimizdeki tüm büyükbaş hayvanlar da aşılanacak. Şap Hastalığı, eskiden beri bilinen, ülkeler arası canlı hayvan ve hayvansal ürün ticaretini olumsuz yönde etkileyen, büyük ekonomik kayıplara neden olan, çift tırnaklı hayvanların akut ve çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır.

Hastalığa, sığır, manda, koyun keçi domuzların yanında yabani çift tırnaklı hayvanlar da duyarlıdır. Şap aşısı hastalığa karşı koruyucu olması yanında, büyükbaş hayvanların sevkleri ve buzağı destekleme işlemleri için de mecburidir. Şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine izin verilmez, buzağı desteklemesinden de faydalanamaz. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir” diye konuştu.

“TÜM PAYDAŞLARIMIZIN GEREKEN HASSASİYETİ GÖSTERMELERİ BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

17 Kasım tarihine kadar Van genelindeki bütün büyükbaş hayvanları aşılayacaklarını belirten Müdür Görentaş, “İl ve İlçe Müdürlüklerimiz tarafından gerçekleştirilen aşılama programı dahilinde ilkbahar şap aşılamasında ulaştığımız yüzde 100 başarı oranını tekrar ederek sonbahar şap aşılamasında da büyükbaş hayvan varlığımızın tamamını aşılamayı hedefliyoruz. Hayvancılıkta ekonomik anlamda büyük kayıplar oluşturan ve hayvanların verim kabiliyetinde düşüşlere sebep olan şap hastalığı ile etkin mücadelede aşılamalar büyük önem taşımaktadır.

Aşılama çalışmaları hastalıktan korunmanın yanı sıra hayvan sevklerinde aşı şartının bulunması sebebiyle sevklerde sorun yaşanmaması açısından da gereklidir. Bu kapsamda tüm yetiştiricilerimizin kampanya döneminde büyükbaş hayvanlarını aşılatmaları, aşılama çalışmalarında tüm paydaşlarımızın gereken hassasiyeti göstermeleri büyük önem arz etmektedir.

01 Eylül 2023 tarihinde başlayan sonbahar şap aşılama kampanyası kapsamında ilimizdeki büyükbaş hayvanların tamamının aşılanması hedeflenmektedir. Aşılama kampanyasının başarıya ulaşması için üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları ve aşılama için gelen sağlık personeline yardımcı olmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLER TEDBİRLER KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLİYOR

Şap Aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmediğini de hatırlatan Müdür Görentaş, “Şap hastalığının salgın bir hastalık olması, tedavi masraflarının yanı sıra hayvanlarda et ve süt veriminde kayıplar yaşanması ve buzağılarda ölüme neden olmasından dolayı aşılama büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla ilimiz genelinde iki aylıktan büyük büyükbaş hayvanlarımıza, il ve ilçe müdürlüklerimizde görevli hayvan sağlığı personelimiz tarafından şap aşısı yapılıyor. Hastalıktan korunmada aşılama çok önemli olduğundan, yetiştiricilerimizin büyükbaş hayvanlarına şap aşısını mutlaka yaptırması gerekmektedir.

Ayrıca sevk edilecek büyükbaş hayvanlar şap hastalığına karşı son 12 ay içerisinde en az 2 kere aşılanmış olması ve ikinci aşılamanın da son 6 ay içinde yapılmış olması gerekmektedir. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 4. maddesi gereğince; Yetiştiricilerin hayvanlarını aşılatmaları zorunlu olup Şap Aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade edilmeyecek ve veteriner sağlık raporu tanzim edilmeyecektir. Bunun yanında her ziyaret ettiğimiz işletmede üreticilerimizin ne şekilde tedbir alacakları konusunda bilgilendirme sağlamak adına da çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

VAN BÖLGE GAZETESİ: HACI YILMAZ

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.