Seçimin seyrini değiştirecek seçmen grubu

Türkiye’de 2023 seçimlerine sayılı günler kaldı. Araştırma şirketleri Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem ince’nin oranlarını tek tek açıklıyor. Dünya basını seçimleri yakından takip ederken Euronews’ten dikkat çeken bir analiz yayınlandı. Seçimin seyrini değiştirecek seçmen grubu belli oldu. İşte seçimle ilgili detaylar…

Seçimin seyrini değiştirecek seçmen grubu
Yayınlama: 23.04.2023
Düzenleme: 23.04.2023
A+
A-

Anketler onları hesaplamıyor! 14 Mayıs öncesi çarpıcı analiz: İşte seçimin seyrini değiştirecek seçmen grubu

14 Mayıs’ta yapılacak seçimler öncesi anket firmalarının saha araştırmaları da sürüyor. Seçime günler kala dünya manşetleri adayların hamlelerinden bahsederken özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Karadeniz Gazı’nın açılışı sonrası anket sonuçlarını etkileyebileceği konuşuluyor.

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimini radarına alan Euronews’ten seçimlere ilişkin çarpıcı analiz geldi. Seçimin seyrini değiştirecek analizde merak edilen seçmen grubu açıklandı.

‘Avrupa’daki Türk seçmenler Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nasıl bir rol oynayabilir?’ sorusunu soran Euronews şu değerlendirmede bulundu;

14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenlerin tahmini olarak yüzde 5,3’ünün oylarını yurtdışında kullanacak olması sebebiyle, yurtdışında yaşayan Türklerin seçim yarışını önde götüren görevdeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ana muhalefetin birleşik adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki çekişmeli sonuçta belirleyici rol oynaması bekleniyor.

 

Anketler iki adayı neredeyse başa baş gösteriyor, ancak yurt dışındaki (ağırlıklı olarak Avrupa’daki ve özellikle Almanya’daki) Türk seçmenlerin olası niyetlerini hesaba katmıyor. Oysa bu seçmenlerin tercihleri, ilk tur oylamada yüzde 50’den fazla destek almak ve ay sonunda ikinci tur oylamadan kaçınmak isteyen iki aday için belirleyici olabilir.

 

Avrupa’daki Türk seçmenler yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde son sözü söyleyebilir mi? Rakamlar yurtdışındaki seçmenlerin rolü hakkında ne gösteriyor? Kaç Türk seçmen 14 Mayıs’ta yurtdışında oy kullanacak? Erdoğan son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hangi Avrupa ülkelerinde en yüksek desteği aldı?

 

Türkiye’de son on yılların en önemli seçimi olarak görülen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Türkiye’de 60,7 milyon, yurtdışında ise 3,42 milyon vatandaş oy kullanma hakkına sahip. Dolayısıyla, yurt dışındaki seçmenler toplam seçmenlerin yüzde 5,3’üne karşılık geliyor. Bu rakam 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3,04 milyondu ve toplam seçmenin yüzde 5,1’üne denk geliyordu.

Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmak için bir adayın oyların salt çoğunluğunu, diğer bir deyişle yüzde 50’den fazlasını alması gerekiyor. Bu, bir adayın yüzde 50 barajını aşması ve ilk turda seçilmesi için gerekenden 1,3 milyon daha fazla oy anlamına geliyordu. Tüm bu rakamlara yurt dışında kullanılan oylar da dahil.

Erdoğan 2018 seçimlerinde ilk turda tüm oyların yüzde 52,6’sını, yani 50,07 milyon geçerli oyun 26,33 milyonunu alarak cumhurbaşkanı seçildi. Erdoğan seçilebilmesi için gerekenden 1,3 milyon daha fazla oy alarak seçimi kazandı.

 

AVRUPA’DAKİ TÜRK SEÇMENLER BÜYÜK ÖLÇÜDE ERDOĞAN’I DESTEKLEDİ

2018 seçimlerinde yurt dışında kayıtlı Türk seçmenlerin yüzde 87’si (2,63 milyon) 19 Avrupa Birliği üyesi, Birleşik Krallık, Norveç veya İsviçre’de ikamet ediyordu. 2018’deki tüm gurbetçi seçmenlerin neredeyse yarısı (yüzde 47) Almanya’da yaşıyordu.

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.