Balibay: Herkes Van’da yaşayacaksa, kim hayvancılık yapacak?

Van’da ilki düzenlenen Van Mutfak Gurme Fuarı kapsamında kente gelen 40 MÜSİAD Üyesi ve Türkiye’nin önde gelen markalarının CEO ve temsilcileri ‘Sektör Nereye Gidiyor’ konulu panelde bir araya geldi.

Balibay: Herkes Van’da yaşayacaksa, kim hayvancılık yapacak?
Yayınlama: 18.09.2023
A+
A-

Hayvancılık enine boyuna konuşulduğu toplantının ardından Şehrivan’a görüş veren MÜSİAD Van Şube Başkanı Ertuğrul Balibay, sektörün ilgi kaybetmesini yorumlarken, kentin bu anlamdaki potansiyeli kullanmamasına dikkat çekti.

Ülkeyi etkisi altına alan kuraklık ve girdi maliyetlerinin artması özellikle son yıllarda hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. İstediği verimi alamayan çiftçiler köyden kente göç ederken, tarım ve hayvancılığın her geçen gün daha büyük zarar gören bir sektör haline geldi. Öte yandan Son 30 yılın en sıcak yazını yaşayan Van’da kuraklıktan ve yüksek maliyetlerden dolayı tarım ve hayvancılık ile uğraşan kişi sayısı da azaldı. Küçükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye’de ilk sırada yer alan Van’da girdi maliyetlerinden dolayı hayvancılık yapamayan vatandaşlar kente göç etmeyi sürdürürken kentin bu gibi tüm başlıkları bir toplantıda ele alındı. Müstakil Sanayici ve İş Adamlar Derneği (MÜSİAD) Van Şubesi bu anlamda önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı.

 

VAN’IN GIDA, TARIM VE HAYVANCILIĞI MASAYA YATIRILDI!

Van’da ilki düzenlenen Van Mutfak Gurme Fuarı kapsamında 40 MÜSİAD Üyesi ile Türkiye’nin önde gelen markalarının CEO ve temsilcileri ‘Sektör Nereye Gidiyor’ konulu panelde bir araya geldi. Van TSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen panelde gıda, tarım ve hayvancılık konularına değinilip gelecek zaman için ne gibi önlemler alınabileceği konuşuldu.

Balibay: Herkes Van’da yaşayacaksa, kim hayvancılık yapacak?

“VAN TARIM POTANSİYELİ YÜKSEK OLAN BİR İL FAKAT BUNU TAMAMEN KULLANAMADI”

Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, hayvancılığın son zamanlarda verilen desteklerle iyileştirilmeye çalışıldığını aktararak, “Son dönemlerde yaşanmakta olan Rusya ve Ukrayna krizi, yaşanan etkili kuraklık ve pandemi tarımın ne kadar vazgeçilmez olduğunu gösterdi. MÜSİAD’ın böyle bir etkinlik düzenlemesi Van’ın tarım ve hayvancılığı için çok önemli. Van tarım potansiyeli yüksek olan bir il fakat bunu tamamen kullanamadı. Son dönemlerde Valimizin verdiği belli bir aşamaya geldik. Verilen desteklerle inşallah Van’ın çok iyi noktalara geleceğini umut ediyoruz. Mera varlığının yüzde 10’u Van’dadır. Küçükbaş hayvanların yüzde 7’si ilimizdedir. Van tarımsal potansiyelini daha da arttırabilecek kapasitededir. Verilen desteklerle hayvancılık sektörü daha ileri noktalara götürmek hedefimizdir” ifadelerini kullandı.

 

BALİBAY: HERKES KENTTE YAŞAYACAKSA BU İŞLERİ KİM YAPACAK?

MÜSİAD Van Şube Başkanı Ertuğrul Balibay, hayvancılıkla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunarak, “Doğu toplumu olarak bize bir şeyi verdiler ve o bizim her şeyimize mal oluyor, o da şikayet kültürü. Sürekli şikayet ediyoruz. Yaşanan olumsuzluklar sizin yaşamımızın önünde engel yaratıyor mu? Siz mücadeleci olursanız gelişirsiniz. Problemler bitmez. Hayvancılık bitmeyecek. Girdi maliyetleri pahalı mı? Evet, pahalı. Peki hayvancılık yapmak için yola çıkan kimse var mı? Köyde çalışan nüfus yok. Herkes kentte yaşayacaksa bu işleri kim yapacak? Herkes okuyacaksa bu işlerle kim uğraşacak? Bu işleri yapan olmayınca fiyatlar uçuyor. Bizim köyleri ıslah etmemiz gerekiyor. MÜSİAD’ın Tarım Kent adında bir projesi var. Daha açıklanmadı. 3-4 köyü bir araya toplayıp teçhizat verip üretimi fazlalaştırmak istiyoruz. Kaliteli tohum ekmemiz gerekiyor. Hayvancılık dediğin zaman düşük profilli utanılacak bir meslek olarak görülüyor. Oysa Batı’da holding sahipleri çiftliklerde çalışıyor” diye konuştu.

 

“VAN’DA TARIMA DAYALI CİDDİ ANLAMDA İHTİSAS ALANLARIMIZ YOK”

Kentin hayvancılığı ile ilgili Şehrivan’a konuşan Van ESOB Başkanı İsa Berge, tarım ve hayvancılık ile ilgili neler yapılabileceğini dile getirerek, “MÜSİAD’ın yaptığı çalışma çok taktire şayan. Gıda, tarım ve hayvancılık üzerine bir panel düzenlendi. Van için konuşursak tarıma dayalı ciddi anlamda ihtisas alanlarımız yok. Hayvancılığa baktığımızda Norduz koyunu Türkiye’de hatta dünyada ün salmış bir koyun yapısı. Tarım ve hayvancılıkla ilgili politikaların geliştirilmesi lazım. Özellikle köyden kente yapılan göçte teşvikle ilgili yapılan çalışmaların somut anlamda olması gerekiyor. Bu panelin de amacı uydu. Çok verimli bir panel oldu. Bakkal kültürüne değinildi. Bakkal kültürü halkla iç içedir. Üreticilerden ricamız fiyat politikalarına değinerek uygun fiyat politikasıyla küçük esnafı yaşatmak. Temennimiz şudur ki kısa zaman içerisinde tarım ve hayvancılık politikasının Van özelinde geliştirilmesi ve köyden kente, kentten köye göçü belli bir oranda tutmak. Gençlerimizle ilgili bir yaşam alanı oluşturarak sadece e-ticaret üzerinden değil üreten gençlerin de olması. Tarım ve hayvancılıkla ilgili birleştirici ruhun oluşturulması lazım” dedi.

şehrivan haber

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.