Van’ın kışı var, kış turizmi yok!

Hem yerli hem de yabancı turist ağırlama konusunda önemli bir çıkış sergileyen Van, yaz aylarında yakaladığı ivmeyi kışın sürdüremiyor. Kış mevsiminin en az 4 ay yaşandığı Van’da sezon için önemli yatırımlar beklenirken kış mevsimi kent için adeta ‘çile’ olarak nitelendirilip bu şekilde geçiyor. Son yıllarda turizm kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Van, kış aylarını son derece durgun geçiriyor.

Van’ın kışı var, kış turizmi yok!
Yayınlama: 25.10.2023
A+
A-

Her yıl yüzbinlerce turiste ev sahipliği yapan Van şehri bahar ve yaz aylarında ilgi odağı olurken sonbahar ve kış aylarını ise adeta boş geçiriyor. Kışın uzun ve karlı geçtiği illerden biri olan Van, bu yönüyle bölgedeki illerin ve komşularının turist hareketliliğinin gerisinde kalıyor. Elazığ, Erzincan, Erzurum, Kars gibi iller kış turizminde büyük patlama yaşanırken, bu illere yapılan kış turizmi yatırımlarından da faydalanamayan Van’da, kış turizmine müsait tüm alanlar adeta sahiplenilmeyi bekliyor. Verimli bir kayak tesisi bulunmayan, Van Gölü Ekspresi’ne turistik vagon bekleyen, yeterince tanıtımı yapılmayan Van’ın bu anlamdaki kaybı sürerken, Şehrivan’a konuşan turizmci Murat Beyaz, kentin kış turizminde bir türlü olması gereken alt yapıya kavuşmadığını söylüyor.

 

MURAT BEYAZ: VAN, KIŞ TURİZMİNDE EKSİK KALIYOR

Kentin kış turizmindeki eksiklikleri, son dönemlerdeki yerli turist hareketliliğinden mahrum kalmasına sebep oluyor. Doğu Ekspresi ile büyük bir çıkış yakalayan ve tüm turist hareketliliğini kışın yakalayan Kars, kayak konusunda adeta Türkiye’de en çok tercih edilen 3 ilden birisi olan Erzurum ve diğer iller bu anlamda önemli aşamalar kat ederken Van, bu çıkışı bir türlü yapamıyor. Bu anlamda yapılan çağrılara rağmen kış turizmi konusnuda bir adım atılmazken turizm konusundaki önemli isimlerden birisi olan Murat Beyaz konuyla ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı. Beyaz; “Kış turizmi dünyadaki bütün ülkeler için önemli bir yere sahiptir. Özellikle bazı ülkeler neredeyse kış turizmiyle gündeme gelirler ve dünyada böyle tanınırlar. Bunun dünyada çok güzel örnekleri de var. Özellikle kayak turizmi pahalı bir turizmdir. Yani gelir durumu yüksek olan dâhil olduğu bir turizm etkinliğidir. Dolayısıyla hemen hemen herkes bir şekilde kış turizmiyle ilgilenir ve bu anlamda bir gelir elde etmeye çalışırlar.”

 

VAN’DA KIŞ TURİZMİ İÇİN UYGUN ALTYAPI OLUŞTURULMADI!

Beyaz, Van’ın kış turizminden faydalanamadığını belirterek, “Van’da kış turizmi için uygun altyapı maalesef oluşturulmadı. Oluşturmakta istenmiyor gibime geliyor. Kış memleketi olup bu kadar kışı sadece bir çile olarak yaşayan çok az şehir vardır. Çevremize baktığımızda Kars ve Erzurum çok güzel şekilde kış turizminden faydalanıyor. Kayak turizmi, kültür turları anlamında çok iyi bir yere sahipler. Bunlar elbette o şehirler için de yeterli değil. Daha iyi bir kış turizmi yapmak mümkün. Van bunların hiçbirine erişemiyor. Van’da ne yaz ne de kış turizmi düzgün bir şekilde, bir plan dahilinde ilerlemiyor” dedi.

 

“VAN’IN KIŞ TURİZMİ POTANSİYELİ YÜKSEK FAKAT KULLANILMIYOR”

Van’ın kışın da tanıtılması gerektiğini aktaran Beyaz, “Van’ın kış turizmi potansiyeli yüksek fakat kullanılmıyor. Yazın sunduğumuz her şey kışın sunabiliyoruz. Yazın kültür turlarından Akdamar Adası gezisini, Van Kalesi gezisi, Van Müzesi gezisini vb. geziler sunuyoruz. Bunların hepsine ek olarak bir de kışın karlı halini sunuyoruz. Bu tarihi yapıların karlı halini görmek bize verilen bir nimettir. Hepsi birer potansiyel. Bunların tamamı kültür turlarında işlenen ve bunun üzerine kar yağdığında farklı güzelliklere bürünen yapıları sadece sunmak ve tanıtmak kalıyor. İnsanların ilgisini Van’a çekmek kalıyor” ifadelerini kullandı.

 

VATANDAŞ İLK DEFA KARI VAN’DA GÖRMELİ

Beyaz, Van’ın karının tanıtılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Kış turizmi demek kar demek. Dolayısıyla kar yağdığında kış turizm hareketliliği başlar. Kar ülkesiyiz. Kışın bembeyaz karımızı bir şekilde tanıtıp bunu turizme açmalıyız. Bunu festivallerle yapacağız. Her aya, her seneye karla alakalı bir festival yerleştirmemiz lazım. Van kar memleketidir. Dolayısıyla dünyada, bizim ülkemizde ömrü boyunca kar görmemiş insan vardır. Bunu görme hasretiyle yaşıyorlar. Burada bu kadar çok kar yağarken bunu tanıtıp insanların ilgisini buraya çekmeliyiz.”

 

VAN’DA TURİZMCİLERE KULAK VERİLMİYOR!

Van’daki turizmcilerin yaşadığı sıkıntılara değinen Beyaz, “Tanıtılmazsanız, bilinmezseniz maalesef turizmde hiçbir yere varamıyorsunuz. Genel turizm getirisi tanıtımdır. Tanıtım olmadan hiçbir turisti şehrimize çekemeyiz. Hiçbir turistik harekette bulunamayız. Turizmciler olarak üzüldüğümüz, kırıldığımız, bazen kendimize kızdığımız, bazen şehrin dinamiklerine kızdığımız ruh hali içerisindeyiz. Gönül rahatlığıyla turizm yapmışlığımız yoktur. Hep krizlerle boğuştuk. Krizlere dirençli hale de geldik. Van’da yılda 1-2 defa bir krizle uğraşıyoruz. Van turizm piyasası mutlaka ayakta durmaya çalışan, her türlü krizi sinesine çekerek yoluna devam etmeye çalışan bir sektör. Van’da maalesef turizmcilere çok da kulak verilmiyor. Turizmciler kendi çaplarında bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Eğer Van’a bir şeyler kazandırılmışsa bunu Vanlı turizmciler, Vanlı seyahat acenteleri, Vanlı otelciler, turizmden ekmeğini kazanmaya çalışanlar ve her krize direnmeye çalışan turizmciler bunu başarmıştır. Karar vericilerin turizmcileri biraz dinlemelerini rica ediyoruz” diye konuştu.

 

TURİZMDE DE HAKETTİĞİMİZ YERDE DEĞİLİZ!

Van için milyonlarca turistin hedeflenmesi gerektiğini dile getiren Beyaz sözlerini şöyle tamamladı: “Van hak ettiği turist kalitesinde bir turizm yaşamıyor. Yaşayamıyoruz. Maalesef ki Van turizmi başka illerin gölgesinde kalarak varlığını sürdürmeye çalışıyor. Kışın Kars’ın gölgesinde, yazın bölge şehirlerin gölgesinde kalıyor. Van’a gelmek isteyen insanlar var ama mümkün olmuyor. Bu yüzden de mutlaka Van’ı merkeze alacak politikalar geliştirmemiz lazım. Milyonları hedeflememiz gerekiyor. Milyonlarca kültür turizmine gelen turisti hedeflememiz gerekiyor. Milyonları hedeflemediğimiz sürece maalesef kendimizi başarılı olarak göremeyiz. Van dünyanın en güzel şehridir ama kimsenin gelmediği bir yerdir.”

şehrivan

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.