Van’ın gerçekleşmeyen ulaşım projeleri!

Türkiye’de ulaşımda her yıl önemli projelere imza atılırken, Van bu anlamda yerinde saymayı sürdürüyor.

Van’ın gerçekleşmeyen ulaşım projeleri!
Yayınlama: 14.01.2023
A+
A-

Hayaller 2023’e kaldı!

Ülkede son 20 yılda kara yolu, hava yolu, demir yolunda önemli yatırımlar yapılırken, Van yıllardır dile getirilen Kuzey Demiryolu Hattı, hızlı tren, tramvay, trambüs gibi projelerin hayata geçirilmesini bekliyor.

 

Türkiye’de 2022 yılında kara yolunda, hava yolunda demir yolunda dev projelere imza atıldı. Ülkenin dört bir yanında hayata geçirilen dev projelerle ulaşım ağının konforu ve güvenliği arttı. Yapılan yol, tünel, köprü, havalimanları, tren hatlarıyla ulaşım ağı daha hızlı hale getirildi. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ve en çok turist çeken ili olan Van, ne yazık ki geçen yıl ulaşımda devrim niteliğinde herhangi bir projeye imza atmadı. 13 yıldır Çevre Yolu bitmediği, Van Gölü Ekspresi’nin gelmediği, yıllardır dile getirilmesine rağmen herhangi bir hızlı tren hattının olmadığı Van’da geçen yıl ulaşımda olumsuzluklar yaşandı.

KARAYOLU KADAR HAVAYOLU İSTATİSTİKLERİ DE ÜZDÜ

Bunun yanında Kentin tek havalimanı olan Van Ferit Melen Havalimanı’nı 2022 yılında 1 milyon 296 bin 467 kişi kullansa ve bu 2021’ye göre artış gösterse de uçuş seferlerinde düşüş yaşandı. Çokça dile getirilmesine rağmen çözüme kavuşmayan havalimanında iç hatların yanı sıra dış hatlarda da uçuş seferlerinde yüzde 15 düşüş yaşandı. Yine senelerdir dile getirilen konulardan biri olan demir yolunu da kullanamayan Van, verilerle de bunu ortaya koydu. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl açıkladığı verilere göre, hat kesimlerine göre tren-kilometreye bakıldığında Van-Kapıköy arasında 286 iş treni çalıştı.

 

ŞEHİR İÇİNDE KARAYOLU ÇALIŞMALARI YOĞUN AMA…

2022 yılında Van’da kara yolundaki çalışmalara ağırlık verildi. Asfaltlama ve beton yol çalışmalarının yapıldığı Van’da, Sahil Yolu Projesi’nde son gelindi. 30 metre genişliğinde ve 3’er şeritten oluşan Hatuniye Caddesi de trafiğe açılırken, Tarihi Van Kalesi’nin güneyinden Van Gölü sahiline alternatif ulaşım sağlayan Eski Kale Yolu da yenilendi. İlçelerde de yol yenileme ve genişletme çalışmaları yapıldı. Van Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklama ile 2022 yılı içerisinde yaptığı çalışmaları paylaşırken geçen yıl kent genelinde 20 kilometresi idari işgücü olmak üzere 190 kilometre sıcak asfalt ve beton yol yaptığını paylaştı. “Bu çalışmalarla Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan 5 bin 507 kilometrelik yol ağı daha konforlu ve güvenli hale getirildi” şeklinde yorumların yapıldığı süreçte, kentteki diğer yol çalışmalarına da değinildi. Şehir içindeki bu atağa rağmen şehirler arası yollar ve kenti ilgilendiren Çevre Yolu ve diğer kritik yollarla ilgili beklenen olmadı.

 

VAN UÇUŞLARDA DA POTANSİYELİNİN ALTINDA KALDI!

Covid-19 salgını sürecinde dünya genelinde ve Türkiye’de büyük ölçüde azalan yolcu trafiği, 2022 yılının başından bu yana hızla artmaya devam ediyor. Salgının olumsuz etkisini geçen yıl alınan önlemlerle atlatan Türk sivil havacılığı da hava trafiği ve yolcu yoğunluğu açısından yükselişini sürdürürken, Van Ferit Melen Havalimanında da yolcu sayısı artarken, seferler de ise düşüş yaşandı. Tercih edilmesine rağmen sorunları da gün geçtikçe büyüyen Van Ferit Melen Havalimanı yerinde saymaya devam ediyor. Kentin nüfusu 1 milyonu aşsa da Van Ferit Melen Havalimanı’ndaki sefer sayılarındaki düşüş bu nüfusu taşıyamıyor. Daha önceleri 20’nin altına düşmeyen sefer sayıları son yıllarda düşerek, vatandaşı olumsuz etkilerken, açıklanan veriler de bunu kanıtlıyor. Öyle ki Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün verileri de bunu kanıtlıyor. Verilere 2022 yılında Van Ferit Melen Havalimanı’nda geçen yılın aynı dönemine göre iç hatlarda ve dış hatlarda düşüş yaşandı.

 

VANGÖLÜ EKSPRESİ GEÇEN YIL DA VAN’A GELMEDİ…

Ülkede tren seferleri için büyük aşamalar kat edilirken Van yıllardır Kuzey Demiryolu Hattı’nın müjdesini bekliyor. Son dönemlerde adından sıkça söz ettiren Van Gölü Ekspresi geçen yıl da Van’a gelmedi. Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Muş güzergahlarından geçerek Bitlis’in Tatvan ilçesine gelen Van Gölü Ekspresi, yolcularına eşsiz güzellikteki manzaralar eşliğinde seyahat yapma fırsatı veriyor. Bölgenin güzelliklerine tanık olan seyahatseverler, Van’a gitmek isterse feribot veya kara yolunu kullanmak zorunda kalıyor. Bölgenin turizmine ve ekonomisine katkı sağlayan Van Gölü Ekspresi’nin Tatvan’da sona ermesi ve Van’a gelmemesi yıllardır sürekli dillendirilen Kuzey Van Gölü Demiryolu Hattı’nın eksikliğine gözler önüne seriyor.

 

TRENİMİZ DE ÇALIŞMADI!

2023 Türkiye vizyonu kapsamında ülkenin dört bir yanına hızlı tren ağları örülürken, her alanda yerinde saymayı sürdüren Van bu çalışmalarında arasında yer almıyor. Son yıllarda her alanda düşüşe geçen Van, elindeki treni de değerlendirmeyi bıraktı. Öyle ki Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün geçen yıl açıkladığı verilere göre, hat kesimlerine göre tren-kilometreye bakıldığında Van-Kapıköy arasında 286 iş treni çalıştı. Yine TCDD’nin verileri baz alındığında geçen yıl Van-Kapıköy arasında çalışan trenle sadece 78 bin 813 ton yük taşındı. Verilere bakıldığında, çevre illerdeki trenlerin daha çok çalıştığı görülüyor. Öyle ki 2021 yılında Malatya-Çetinkaya arasında 15 bin 977 iş treni çalışırken, 1 milyon 403 bin 600 ton yük taşındı. Yolçatı-Tatvan arasında 55 bin 43 iş treni çalışırken, 636 bin 379 ton yük taşındı. Malatya-Diyarbakır arasında 39 bin 559 bin iş treni çalışırken, 1 milyon 256 bin 827 ton yük taşındı. Diyarbakır-Kurtalan arasında 9 bin 58 iş treni çalışırken 129 bin 577 ton yük taşındı.

 

HAYALLER 2023’E KALDI!

Yıllardır dile getirilen, adeta yılan hikayesine dönen Van Çevre Yolu 2022 yılında da bitmedi. Geçen yıl Diyarbakır ve Bitlis Çevre Yolları açılıp bölge trafiğine ve ekonomisine önemli katkılar sağlarken Van Çevre Yolu 2022’de de açılmadı. 13 yıldır bitmeyen Van Çevre Yolunun 11 Haziran 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Van ziyareti ile birlikte temel atma töreni düzenlenmiş ve daha sonra Van Valisi Ozan Balcı ile birlikte birçok kez gündeme gelmişti. Van’ın uzun yıllardır dile getirilen ve en çok konuşulan konusu olan Çevre Yolu, Van Valisi Ozan Balcı’nın yaptığı açıklama ile bir kez daha gündeme geldi. Vali Balcı, 2010 yılında ihalesi yapılan ve tamamlanmayı bekleyen Çevre Yolundaki son durumu kamuoyu ile paylaştı. Yapımı devam eden Çevre Yolunu yerinde inceleyip son durumu aktaran Vali Balcı, Çevre Yolunun 2023 yılı içerisinde tamamlanacağını söyledi.

 

VAN-ŞIRNAK KARAYOLUNDAN DA SES YOK

Her seferinde kentin sadece İran pazarına bağlı kalması eleştirilirken Van’ı Irak’a bağlayacak dev proje de gerçekleşmeyen çalışmalar arasında kaldı. Van’ın Kuzey Irak ile doğrudan bağlantısını sağlayacak olan Van-Şırnak Karayolu konusunda da son 10 yılda ilerleme olmazken, iyice tıkanan çalışmalarla ilgili düğüm 2022 yılında da çözülmedi. Van’ı sadece Kuzey Irak’a değil güneydeki çok önemli pazarlara da bağlayacak olan bu yol ile ilgili çalışmaların tamamlanmaması kentin İran’a bağımlı kalma sürecini de devam ettirdi.

 

VAN, HIZLI TRENE 2022’DE DE HASRET KALDI!

Türkiye, kara yolu yatırımlarının yanı sıra demir yolu yatırımlarına da hızla devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu özellikle 2023 yılından itibaren ulaştırma bütçesinin üçte ikisinin demir yolu projelerine aktarılacağını bildirirken, söz konusu alanda 2022 yılında hayata geçirilen projelerin başında Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı geldi. Hızlı tren projesinin hayata geçmesiyle Konya-Karaman kesiminde ulaşım 1 saat 15 dakikaya düşerken, hızlı tren projesine en çok ihtiyaç duyan Van’da geçen yıl da bu proje hayata geçirilmedi. Van-Diyarbakır Hızlı Tren Hattının hayata geçirilmesiyle birlikte ulaşımda kolaylık sağlanacakken Van şimdilik bu projeyi hayal etmekle kalıyor.

Birçok ilde yapılan ve yapılmaya devam edilen tramvay projesinin adı bile daha Van’da geçmedi. Edremit ile Van YYÜ, İskele ile Beşyol Meydanı tramvay ile de birbirine bağlanmasıyla kentteki trafik sorunu ortadan kalkacakken, Van Tramvay Projesine 2022 yılında da hasret kalındı.

Şehrivan haber

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.