Van’daki hastanelerde grip salgını!

Van’da hava değişikliklerinden dolayı ortaya çıkan salgın hızla yayılıyor. Hastanelerdeki acil servis bölümüne günde binlerce kişi başvuruyor.

Van’daki hastanelerde grip salgını!
Yayınlama: 01.01.2024
A+
A-

Van’da havaların soğumasının ardından tekrar sıcaklık seviyesinin yükselmesi beraberinde birçok hastalığı da getirdi. Hava şartlarındaki düzensizlikten kaynaklı hastalıklar artınca acil servisler doldu taştı.

Sosyal medya üzerinden paylaşılan fotoğraflarda son dönemlerde artan salgından dolayı binlerce kişinin acil servise başvurduğu görülüyor. Çocuk ve yetişkinlerde aynı şikâyetlerin artması ise dikkat çekti

Benzer şikayetlerle haftalardır acil servislere ve polikniklere başvuran isimlerin sayısı artarken konuyla ilgili spesifik bir salgın olup olmadığı ile ilgili resmi bir açıklama ise bulunmuyor.

Bu tür bulaşıcı hastalıklardan nasıl korunmalı?

Mikroorganizmaların vücuda girmesiyle oluşan hastalıklara bulaşıcı hastalık denmektedir. Bu hastalıklar insandan insana, hayvandan insana ve topraktan insana bulaşma ile geçebilmektedir.

Her Mikroorganizma Hastalık Yapar Mı?

-Patojenite dediğimiz hastalık yapma özelliği olan mikroorganizmalar hastalık yaparlar.

Hastalık Oluşmasını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

-Mikroorganizmanın hastalık yapma özelliği (hastalık yapma özelliğini kaybetmiş olabilir).

-Bireyin bağışıklık durumu.

-Mevcut hastalıkları veya almakta olduğu bağışıklık sistemini bastıran tedaviler.

Bulaşma şekillerinden bazıları şunlardır;

Aksırma, hapşırma, öksürme ile ağızdan çıkan damlacıkların başkası tarafından teneffüs edilmesi, hastaya ait eşyaların kullanılması, hastalık taşıyan hayvanlar ile temas edilmesi, şüpheli cinsel temas, mikroorganizma taşıyan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi ve hasta bir annenin hamilelik sırasında çocuğuna bulaştırması yoluyla hastalık insanlara tesir edebilmektedir.

Belirtileri;

Ateş

İshal

Öksürme

Kas ağrıları

Yorgunluk

Hastalığa daha sık ve kolay yakalananlar;

Bulaşıcı hastalık bulunan yere gidenler,

Bebekler,

Yakın çevresinde bulaşıcı hastalık olanlar,

Yaşlılar,

Kanser ve bağışıklığı düşürecek bir hastalığı olanlar,

Bağışıklığın etkisini düşüren bir ilaç kullananlar.

Korunma Yolları

Ellerimiz bulaşıcı hastalıkların vücuda girmesinin en yaygın yollarından biridir. Bu nedenle elleri bol su ve sabun ile sık sık yıkamamız gerekmektedir. Kişisel temizlik hastalıkların yayılmasını engellemek adına son derece önemlidir. Hastalık belirtisi gösteren kişilerin, hastalığın yayılmasını engellemek için işe okula gitmemesi ve mümkün olduğunca kalabalık ortamlara girmemesi gerekmektedir. Diş fırçası, tarak, bardak, havlu gibi eşyalar kişisel eşyalardır ve bu eşyaların başka bir insanla paylaşılması bulaşıcı hastalıkların taşınmasına sebep olabilir, bu nedenle kişisel eşyalar bir başkasıyla paylaşılmamalıdır. Öksürük ve hapşırma ile vücutta bulunan mikroorganizmalar dışarı çıkmaktadır. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek için öksürürken ve hapşırırken ağız kapatılmalıdır. Gıdalar olabildiğince taze tüketilmeli, meyve ve sebzeler tüketilmeden önce bol su ile yıkanmalıdır. Şüpheli cinsel temastan uzak durulmalı ve korunma yöntemleri kullanılmalıdır. Aşı bazı bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu etki göstermektedir. Çocukların ve yetişkinlerin aşılarını takip etmesi ve gerekli zamanlarda yenilemesi gerekmektedir

şehrivan

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.