Van’da yeni başlayacak inşaatlar için kritik uyarı!

Türkiye’de olduğu gibi Van’da da birinci gündem maddesi olan deprem konuşulmaya devam ediyor. depremin tartışıldığı bu süreçte uzmanlardan çağrılar sürerken, Van’ın depremselliği için önemli çalışmalara imza atan İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş de Van’da yeni başlayacak inşaatlar için önemli uyarılarda bulundu.

Van’da yeni başlayacak inşaatlar için kritik uyarı!
Yayınlama: 06.09.2023
Düzenleme: 06.09.2023
A+
A-

Depremin konuşulduğu bu süreçte Van kenti için deprem uzmanları, yer bilimciler ve bilim insanlarından ardı ardına uyarılar yapılıyor. Deprem ile ilgili önemli çalışmalar hazırlayan İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş, Van’da yeni başlayacak inşaatlar için önemli uyarılarda bulundu.

Van’da yeni başlayacak inşaatlar için kritik uyarı! https://www.vandahaber.com/vanda-yeni-baslayacak-insaatlar-icin-kritik-uyari/57394/

“GÖRÜNÜŞ, DEPREM İÇİN BİR KEZ DAHA UYARDI

İnşaat Mühendisi Faruk Görünüş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Van’da yeni başlayacak inşaatlarda bodrum tabliyesi ile bodrum perdelerinin betonları mutlak suretle birlikte dökülmelidir. Fakat taşeron firmaların kalıp yetersizliğinden dolayı bodrum katların betonları çoğunlukla iki parça halinde dökülmektedir. (Bu durumla ilgili yapı denetim firmalarını bağlayıcı bir yasal zorunluluk maddesi bulamadım) Ayrı ayrı dökümlerde bodrum perdesi imalatlarında; bodrum çevre perde betonları, kiriş alt seviyesine kadar dökülüyor ve daha sonra döşeme ile birleşimin sağlanması için, bodrum perdesinin kalan kısmına kiriş dönülüyor. Bu şekilde yapılan imalatlarda perde ile döşeme birleşim yerlerinde yeterli donatı sağlanamadığı için, büyük depremlerde taşıyıcı elemanlarda hasarlar meydana geliyor.” Dedi.

“YAPI DENETİM FİRMALARI BU KONUDA BİLGİLENDİRİLMELİ”

Görünüş, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Bu konuyla ilgili şantiye uygulama izinleri yapı denetim firmalarının inisiyatifindedir. Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve deprem görmüş diğer illerde yaptığımız tespitlerde, bodrum perdesi ile bodrum döşemesinin ayrı ayrı döküldüğü inşaatların büyük çoğunluğunda, ekte fotoğrafladığım hasarlar meydana gelmiş ve bu yapılar ya ağır hasar, ya da orta hasar almıştır. Dolayısıyla; belediyelerimiz ve yapı denetim firmaları bu konuda bilgilendirilmeli, yeni yapılacak binaların büyük depremlerde özellikle bu anlamda hasar almamaları için tüm inşaatlara, bodrum katların bir bütün olarak teşkil edilmesi zorunluluğu getirilmelidir”

“TEKNİK VERİLERİ SIK SIK PAYLAŞIYORUM”

Görünüş, “Yaklaşık 4 aydır deprem bölgesindeyim. Alanında ülkenin en iyilerinden ODTÜ’den bir Profesör hocamızla çalışmalarımız ve tespitlerimiz devam ediyor. Van’ın olası büyük bir depremde en az zararla etkilenmesi için, deprem bölgesinden aldığım teknik verileri sık sık paylaşmaktayım.” İfadelerini kullandı.

Şehrivan

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.