Van’da tarihe saygısızlık!

Urartu kralı I. Sarduri tarafından binlerce yıl önce inşa edilen Van Kalesi’ndeki yazılar tepki çekiyor. Sprey boyayla yazılan yazılar tarihi alanlara zarar veriyor.

Van’da tarihe saygısızlık!
Yayınlama: 26.08.2023
A+
A-

Urartu kralı I. Sarduri tarafından M.Ö. 840-825 tarihleri arasında yapılan tarihi Van Kalesi’ndeki görüntüler tarihe saygısızlık olarak nitelendiriliyor. Duyarsız vatandaşlar tarafından kalenin çeşitli bölgelerine sprey boyayla yazılan anlamsız yazılar ziyaretçiler tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Van’da tarihe saygısızlık!

Binlerce yıldır ayakta kalan Van Kalesi, şehrin en önemli turizm simgesi olarak görülüyor. Urartu Müzesi, eski Van evleri, eşsiz Van Gölü manzarası ile eski Van şehri kalıntılarının bulunduğu kale her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Yakınında bulunan yeşil alanlar ve tarihi simgeler nedeniyle Vanlıların da uğrak mekânı olan Van Kalesi şehrin kalbi niteliğinde.

Van’da tarihe saygısızlık!

TARİHE SAYGISIZLIK!

Kalenin Eski Van Şehrine bakan bölümünde bulunan yazılara tepki veren Meryem Dündar, “Bu yazılar tarihe çok büyük bir saygısızlıktır. Binlerce yıllık bu alanları gözümüz gibi korumalıyız. Yakın zamanda restore edildi ancak çoğu yerde bu yazılar var. Hem görüntü kirliliği oluşturuyor hem de tarihi alanlara zarar veriyor. Burayı kirletmeye kimsenin hakkı yok. Vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yetkililerin de daha dikkatli olması lazım. Buralar temizlenerek korunmalı” dedi.

Van’da tarihe saygısızlık!

AMAÇSIZ VE ANLAMSIZ YAZILAR

Van Kalesi’nin kentin simgesi olduğuna değinen Murat Kalan ise, “Kalenin duvarlarına sprey boyalarla yazılar yazılması kabul edilemez bir durum. Maalesef bu konuda duyarsız davranılıyor. Özellikle gençlerin buralara isim veya lakapları yazması farklı figürler çizmesi anlamsız. Bunun kimseye bir faydası yok üstüne tarihe, medeniyete zarar veriyor. Van tarihi alan bakımından çok zengin bir şehir, bu gibi alanlara sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Urartuların başkenti Tuşpa’nın kalbi olan Van Kalesi’ndeki yazıların bir an önce temizlenerek surların eski haline döndürülmesi gerektiğini söyleyen ziyaretçiler, duyarsız kişileri de kınadı.

VANOLAY

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.