Van’da İnci kefali için gece denetimi

Van Gölü’nün endemik balık türü olan inci kefalinin yumurtalarını bırakmak için 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arası tatlı sulara yaptığı göç yolculuğu devam ederken, balığın korunması amacıyla da ekipler gece gündüz demeden denetimlerini sürdürüyor.

Van’da İnci kefali için gece denetimi
Yayınlama: 10.05.2023
Düzenleme: 10.05.2023
A+
A-

Van’ın Tusba ilçesinde kaçak avlanmış 100 kilo canlı balık suya bırakıldı.

Bu göç yolculuğu görsel bir şölen sunarken, kaçak avcıların yakalanması için de Van İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler, Sahil Güvenlik Van Gölü Grup Komutanlığı, Van YYÜ, ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, gece gündüz denetim yapıyor.

İnci kefali için gece denetimi

İnci kefalinin göç ettiği Tuşba ilçesindeki Çolpan Deresi’de kaçak avcılara yönelik denetim yapan ekipler, derede ağ olup olmadığını kontrol etti. Kaçak avcıların dereye yerleştirdikleri özel düzenekle avladıkları yaklaşık 100 kilo canlı balık tekrar suya bırakıldı.

İnci kefali için gece denetimi

Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, “Göç git gide yoğunlaşıyor. Gördüğünüz gibi balıkların hepsi yumurtalı. Her bir balık ortalama 10 bin yumurta taşıyor.burası küçücük bir dere balığının hiçbir kaçma yeri yok. Balık yüz binlerce yıl bu dereye geliyor.

İnci kefali için gece denetimi

Korumazsak, sahip çıkmazsak maalesef kaybettiğimiz diğer kaynaklar gibi bunları da kaybedeceğiz. Dolayısıyla balık bizim, balık hepimizin çocuklarımız geleceği. Bu yüzden sadece kolluk kuvvetleri değil hepimizin balığa sahip çıkması lazım” dedi.

İnci kefali için gece denetimi

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.