Tarihi Van Ulu Cami’nin restorasyon çalışmaları başladı

Eski Van Şehri’nde yer alan Selçuklu dönemi eseri olan tarihi Van Ulu Cami’nin restorasyon çalışmaları başladı.

Tarihi Van Ulu Cami’nin restorasyon çalışmaları başladı
Yayınlama: 11.11.2023
Düzenleme: 11.11.2023
A+
A-

Selçuklu dönemine ait tarihi Van Ulu Cami’nin restorasyon çalışmaları başladı

Birçok medeniyetten izler taşıyan Van Kalesi’nin güneyindeki Eski Van Şehri’nde yer alan camiler bölgesi yeniden ayağa kaldırılıyor. 2 bin 700 yıllık görkemli Van Kalesi’nin zirvesindeki Osmanlı sembolü Süleyman Han Camii’nin restorasyon çalışmaları biterken, yakın zamanda ihalesi yapılan tarihi Van Ulu Cami’nin de restorasyon çalışmaları başlatıldı. Bölgedeki çalışmalar çerçevesinde minaresi Selçuklu döneminden, cami kısmı ise Osmanlı döneminden kalma Kızıl Minareli Cami’nin de restorasyonuna başlanacak. Eski Van Şehri’ni ziyaret eden Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, buradaki çalışmaları inceledi.

Selçuklu dönemine ait tarihi Van Ulu Cami’nin restorasyon çalışmaları başladı

“Eski Van Şehri’ni bir kültür turizm alanı yapacağız”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, tarihi Van Ulu Cami’nin Selçuklulardan kalma bir cami olduğunu hatırlattı. Yakın zamanda ihalesi yapılan caminin restorasyon çalışmalarına başlandığını ifade eden Vali Balcı, “Caminin iki yıl içerinde restorasyon çalışmalarını bitirerek ibadete açacağız. Sadece Ulu Camiyi değil, aynı zamanda Süleyman Han Camiyi de bitiriyoruz. Ayrıca yine bu bölgede yer alan Kızıl Minareli Cami’nin de ihalesini yaptık ve bunun da restorasyonunu başlatacağız. Eski Van Şehri’ni bir kültür turizm alanı yapacağız. Burayı tarihi görkemine uygun canlı bir meydana dönüştüreceğiz” dedi.

Selçuklu dönemine ait tarihi Van Ulu Cami’nin restorasyon çalışmaları başladı

Eski Van Şehri’nin ayağa kaldırılması ve sahil yolu projesinin bitirilmesiyle alanı turizme kazandıracaklarını dile getiren Balcı, çalışmaların Van halkına hayırlı olması temennisinde bulundu.

Restorasyon çalışmaları kapsamında

**- Caminin dış cephesi ve çatısı yenilenecek.

  • İç mekânında bulunan sıvalar ve zeminler aslına uygun olarak restore edilecek.
  • Caminin minaresinde bulunan hat yazıları ve alçı süslemeler temizlenecek ve güçlendirilecek.
  • Caminin ibadete açılabilmesi için gerekli tüm düzenlemeler yapılacak.*

Selçuklu dönemine ait tarihi Van Ulu Cami’nin restorasyon çalışmaları başladı

Van Ulu Cami

Van Ulu Cami, Van’ın İpekyolu ilçesinde yer alan ve 12. yüzyılda Selçuklular tarafından yaptırılan bir camidir. Cami, Van Kalesi’nin güneyinde yer alan Eski Van Şehri’nde bulunmaktadır.

Caminin inşası 1179 yılında Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan tarafından başlatılmış ve 1184 yılında tamamlanmıştır. Cami, kesme taştan inşa edilmiş olup, dikdörtgen planlıdır. Caminin üzerini dört sütunlu bir ara ile desteklenen ahşap bir çatı örtmektedir. Caminin ana giriş kapısı güney cephesinde yer almaktadır. Kapının üzerinde bulunan kitabede caminin inşası ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

Van Ulu Cami, Van’ın en önemli tarihi eserlerinden biridir. Cami, günümüzde de ibadete açıktır.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.