Şimşekler Van semalarında harita çizdi

Şimşek ve yıldırım oluştuğu zaman genellikle büyük bir yağmur ya da fırtınanın habercisi olduğu için insanların yüreklerine korku salar. Bu nedenle çoğu insan şimşek ve yıldırım görmekten hoşlanmaz ancak yine de şimşek ve yıldırım nasıl oluşur düşünmeden edemezler. Yıldırım ve şimşeğin düşmesi de insanlar için oldukça korkutucudur. Bu nedenle yıldırım ve şimşek neden düşer sorusu da insanların yanıtını bilmek istediği sorular arasında yer alır.

Şimşekler Van semalarında harita çizdi
Yayınlama: 30.05.2024
Düzenleme: 30.05.2024
A+
A-

Van’da dün gece yağmurla birlikte şimşekler geceyi aydınlattı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün yağış uyarılarının ardından Van’da dün gece etkili olan yağmurla birlikte çakan şimşekler gecenin karanlığını aydınlattı. Aralıklarla etkili olan yağış bir süre sonra son buldu.

Van’da düşen şimşekler geceyi aydınlattı

Van’da şimşekler geceyi aydınlattı

Şimşek ve Yıldırım Nasıl Oluşur?

Şimşek: pozitif yüklü bir bulut ile negatif yüklü bir bulut arasında meydana gelen yüksek bir elektrik atlamasıdır. Bu elektrik atlaması bulutlar arasında gerçekleşir.

Şimşek Oluşumu: Yağmur yağması sırasında yere düşmeye başlayan su damlacıkları pozitif elektrik ile yüklenirken, çevresinde bulunan hava negatif yük ile yüklenir. Aşağı hızla düşen yağmur damlası çevresindeki nem ile yoğunlaşarak giderek büyür. Damlanın çapı 5,5 mm ye ulaştığında yere düşerken rüzgar ile ikiye bölünür. Bölünen damlalarda pozitif elektrik yükü ile yüklenir. Fakat bu damlalar yere düşer ise şimşek oluşturacak bir gerilim yaratmayacaktır. Bu damlalar sürekli bir halde yükselip- alçalan hava akımıyla karşılaşırsa, pozitif yüklü damlacıklar defalarca düşme ve yükselme nedeniyle havadaki elektrik gerilimini yüksek boyutlara çıkartır ve diğer negatif yüklü bulutlara elektrik yükünü boşaltarak şimşeği meydana getirir. Şimşek saniyede 144,810 km hız ile yanı neredeyse ışık hızıyla hareket eder.

Van’da şimşekler geceyi aydınlattı

Yıldırım: Negatif yüklü bulut ile pozitif yüklü yer arasında meydana gelen yüksek bir elektrik atlamasıdır. Genellikle yerden buluta doğru gerçekleşir. Bazı durumlarda buluttan yere doğru da olabilir. Kısaca, bulut ile yer arasındaki elektrik boşalmasına yıldırım adı verilir.

Yıldırım Oluşumu: Bulutların yere bakan kısmı genellikle negatif yüklüdür. Buluttan düşen su damlaları, düşüş sırasında pozitif yükle yüklenirler. Bu damlalar yere düştükleri zaman yeryüzünde pozitif gerilimi arttırırlar. Gerilim zirveye geldiğinde negatif yüklü bulut ile pozitif yüklü yer arasında elektrik boşalması oluşur.

Van’da şimşekler geceyi aydınlattı

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.