Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Zam hesabı başladı

Aralık ayına girilirken asgari ücret için masaya oturulacak tarih de belli olurken görüşmelerin ay sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Bir diğer yandan memur ve emekli maaşı için kritik öneme sahip enflasyon verisi hafta başında açıklanacak.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Zam hesabı başladı
Yayınlama: 02.12.2023
Düzenleme: 02.12.2023
A+
A-

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret tutarında.

Asgari ücrete bu yıl ocak ve temmuz olmak üzere iki dönemde toplam yüzde 114 zam yapılmıştı. Asgari ücrette ve diğer ücretlerde temel gösterge enflasyon beklentisi olacak. Merkez Bankası’nın son Enflasyon Raporu’nda enflasyonun 2023 yılsonunda yüzde 65 olacağı öngörüldü.

Orta Vadeli Program’da (OVP) da paralel bir hedef bulunuyor. Merkez’in 2024 enflasyon beklentisi ise yüzde 36. Hükümet her seferinde çalışanların ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini vurguluyor.

Sabah’ın haberine göre, *2023 yılı enflasyon tahmini: Yüzde 65
* 6 aylık enflasyon: % 37.76
* SSK ve Bağ-Kur emeklileri zam oranı: % 37.76
* Memur emeklileri zam oranı: % 49.46

Bir diğer yandan bu yılda refah payı eklenmesi gündemde. Ocak ayının üçünce zam oranlarının belli olmasının ardından refah payının nasıl uygulanacağı da netleşecek. Daha sonra Meclis’ten geçecek yasal düzenleme ile refah payı ödenmiş olacak. Yapılacak Ocak zamları bu kök maaşa yapılacak ve yine taban maaşın altında bir rakam ortaya çıkarsa tamamlanacak. Yapılan değerlendirmelerde en düşük maaş olan 7.500 TL’nin de 10 bin liraya çıkartılması bekleniyor.

Merkez’in 2024 enflasyon beklentisi ise yüzde 36. Hükümet her seferinde çalışanların ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini vurguluyor. Dolayısıyla zammın gelecek yıla ilişkin beklentinin üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Posta’nın haberine göre ise asgari ücretin 17 bin lirayı bulması öngörülüyor.

Kamu görevlileri ve emekliler için mevcut tahminlere göre yüzde 40-50 arası bir zam yapılacağı hesaplanıyor. Asgari ücretlinin zam oranının da bu oranlara yaklaşabileceği tahmin ediliyor. Dolayısıyla şu anda net 11 bin 402 lira olan asgari ücretin 15 bin lira ile 17 bin lira arasında belirlenebileceği hesaplanıyor. Zam oranı yüzde 40 olursa asgari ücret 15 bin 962 lira 80 kuruş olacak. Zam oranı yüzde 55 olursa net asgari ücret 17 bin 673 lira 10 kuruşa çıkmış olacak.

MEMURA VE EMEKLİYE OCAKTA ZAM VE FARK VAR

Memur ve emekliye ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez zam yapılıyor. Memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranı her iki yılda bir toplu sözleşmeyle belirleniyor.

2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam ağustosta netleşmişti. Buna göre; memur ve memur emeklisine 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10; 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Memur ve emeklisi, ocak ve temmuz aylarında açıklanan son 6 aylık enflasyon, toplu sözleşmedeki zam oranlarını aşıyorsa bir de fark alıyor.

Memur ve emekli maaşları için kritik kasım enflasyonu ise 4 Aralık’ta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. Beklentiler yüzde 3.5-4 arasında bir aylık enflasyon. Eğer kasım enflasyonu yüzde 4 olursa bu sefer ocaktaki zam farkı yüzde 28.58 olacak.

Bu durumda aralık enflasyonu sıfır çıksa bile yüzde 43-44 civarı zam gündeme gelecek. Aralık enflasyonu yüzde 3.5 çıkarsa zam yüzde 48-50 bandına çıkacak. Ocakta yüzde 47 oranında bir artış gerçekleşirse en düşük memur maaşı 22 bin 17 liradan 32 bin 365 liraya çıkacak. En düşük memur emekli maaşı ise zammın yüzde 47 olması halinde 9 bin 876 liradan 14 bin 518 liraya yükselecek.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİSİNDE DURUM NE?

SSK ve Bağkur emeklileri ocak ve temmuzda son 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor. Son dönemde hükümet maaşlara enflasyon zammına ek olarak refah payını da eklemişti. Geçtiğimiz temmuz ayında SSK ve Bağkur emeklisine enflasyon artışına göre yüzde 19.77 zam verilecekti. Bu zam refah payı ile yüzde 25’e tamamlanmıştı.

İşçi ve esnaf emeklisine enflasyon tahminlerine göre ocakta yüzde 35-45 arasında zam yapılması bekleniyor. Yine en düşük emekli maaşı olan 7 bin 500 liranın bütçe imkanları dahilinde yükseltilmesi bekleniyor. Burada da seyyanen zam öngörüsüyle 10-11 bin lira gibi tahminler var.

12.2 milyon emekliye kasım ayında bir kereye mahsus 5 bin lira ikramiye ödemesi yapıldı. Bu ödemeden çalışan emekliler, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçi emeklileri, esnaflık yapan Bağkur’lular yararlanamamıştı.

Şimdi kapsam dışı olan bu 4.7 milyon emekliye (çalışan emekli) de 5 bin lira ikramiye ödenecek. Söz konusu düzenlemeye ilişkin önerge Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. İkramiyelerin bu ay sonuna kadar hesaplara geçmesi bekleniyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.