Kurban Bayramı için bir uyarıda İl Sağlık Müdürlüğünden

Van İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığınca yapılan açıklamada kurbanlık alırken ve keserken dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı.

Kurban Bayramı için bir uyarıda İl Sağlık Müdürlüğünden
Yayınlama: 24.06.2023
A+
A-

Kurban Bayramında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Van İl Sağlık Müdürlüğün yaptığı açıklamada,” İslam dininin önemli vecibelerinden birisi olan kurban ibadetini insana ve çevreye zararı olmadan eda etmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Kurban Bayramlarında özellikle dikkat edilmesi gereken kist hidatik hastalığı; insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölümüne sebep olabilen bir hastalıktır. Hastalık insanlara etçil hayvanlar özellikle de köpekler tarafından bulaştırılmaktadır. Hasta hayvanların kesilmesi ve pişmemiş kistli sakatatlarının köpeklere yedirilmesi, hastalığın tekrar köpeklere bulaşmasına neden olmakta, böylece hastalıkta bir döngü meydana gelmektedir. Bu nedenle, pişmemiş kistli organların köpeklere yedirilmemesi ve derin çukurlara gömülmesi, bu döngünün kırılmasında hayati öneme sahiptir.”

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

– Kurban Bayramında kurbanların belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kestirilmesi,

– Kurbanlık hayvanın kesinlikle veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi,

– Kesim işleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılması,

– Kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve kan, mide, bağırsak içeriği gibi atıkların gelişi güzel ortalığa atılmaması ve akarsulara dökülmemesi

– Kurban kesen, hayvanı yüzerek et taksimi yapan kasap ve yardımcıları ile kurban sahiplerinin çıplak elle hayvanların kan ve çıkartıları ile dokularına temas etmemesi,

– Önlük giymek ve eldiven kullanmak gibi gerekli korunma önlemlerini almaları oldukça önemlidir.

Ayrıca kesim sonrasında parçalama işlemi ile birlikte ette mevcut yada çevreden bulaşabilecek mikroorganizma sayısında artış olacağından, etin mümkün olduğu kadar büyük parçalara ayrılması ve derhal soğutulması gerekir. Hemen tüketilmeyecek etler soğukta bekletilmeli, derin dondurucuya alınmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmelidir. Sakatat ile etlerin aynı ortamda bulundurulmaması ya da muhafaza edilmemesi gerekir. Bazı zoonotik hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı düşünüldüğünde, etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Kırmızı etin ağırlıklı olarak tüketildiği kurban bayramında dengeli beslenmek ve bol sıvı alımına dikkat etmek önem arz etmektedir. ”denildi.

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.