Kenger bitkisinin faydaları nelerdir?

 Van’ın Erciş ilçesinde baharın gelişi ile beraber dağlarda doğal olarak yetişen kenger bitkisine vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

Kenger bitkisinin faydaları nelerdir?
Yayınlama: 25.04.2024
Düzenleme: 25.04.2024
A+
A-

Erciş ilçesinde baharla birlikte bölgenin birçok yerinde yetişen ve nefis bir tada sahip olan kenger bitkisi yoğun ilgi görüyor. Yaklaşık iki ay boyunca bulunabilen ve sağlık açısından da faydaları saymakla bitmeyen kenger bitkisi, çoğu dar gelirli ailenin de geçim kaynağı oldu.

Erciş’te kenger bitkisine yoğun ilgi

Bölgede genellikle yöresel yemeklerde kullanılan kenger bitkisini toplamaya gelen Metin Kılıç, “İlkbaharın gelmesiyle birlikte dağlarımızda doğal ortamlarda yetişen kenger bitkisini toplamaya geliyoruz. Kenger bitkisini toplayarak yemeğini ve turşusunu yapıp yiyoruz. İnsanların buraya gelip bu güzellikleri görüp ve bu bitkiyle tanışmasını isteriz” dedi.

Erciş’te kenger bitkisine yoğun ilgi

Erciş’te kenger bitkisine yoğun ilgi
Van’ın Erciş ilçesinde baharın gelişi ile beraber dağlarda doğal olarak yetişen kenger bitkisine vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor.

KENGER OTUN FAYDALARI:

Kenger Otu Zararları Var mıdır?

Pek çok faydası bulunan şifalı bitkinin fazla ve bilinçsiz tüketimi zararlı sonuçlar meydana getirebilir. Kenger otu gebeler, emziren anneler, kronik hastalığa sahip olanlar, 12 yaş altındaki çocuklar tarafından tüketilmemelidir. Şifalı bitkinin herhangi bir zararı kesin olarak bilinmese de haşlanarak tüketimi mide hassasiyeti olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir noktadır. Bağırsaklarda bazı sorunlar yaratabilen otun alerjiyi tetiklediği de gözlenir.

Kenger Otu Etkileri Nelerdir?

Dişleri güçlendiren kenger otu, vücudu dinlendirir ve halsizliğe iyi gelir. Yüz kaslarını güçlendiren şifalı bitki, aynı zamanlarda şekeri ve tansiyonu da dengeler.

Kenger Otu Diğer Kullanım Alanları Nelerdir?

Kenger otu sakız ve kahve yapımında kullanılsa da yemeklere ve salatalara eklenebilen özelliğiyle de bilinir. Bitkinin içinde yer alan süt ile kenger sakızı yapılır. Kengerin baş kısmı kavrularak öğütülür ve kenger kahvesi de elde edilir. Çorbaya, ete, bulgur pilavına, salatalara eklenen kengerin tohumları pekmez ve bal gibi tatlılar ile de karıştırılarak tüketilebilir.

Kenger Otu Nerede Yetişir?

Yol kenarlarında, bahçelerde ve tarlalarda görülebilen kenger otu, ülkemizde pek çok yerde yetişir. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişen kenger otu, Orta Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde de yetişir.

Kenger Otu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kenger Otu İçilir mi?

Kenger otu çiğ ya da haşlanarak tüketilebilir. Sakız olarak yapımında çiğnenebilen şifalı ot, kahve olarak hazırlandığında içilebilir.

Kenger Otu Hangi Ayda İçilir?

Doğada kendiliğinden bulunan kenger otu, Mart ayının başından Nisan ayı ortalarına kadar yetişir. Kenger otu tohumu ise yaz ve bahar aylarında ekilebilir.

Kenger Otu Neye Yarar?

C vitamini bakımından zengin olan kenger otu, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasında büyük rol oynar. Antikor üretimini destekleyerek hücre yenilenmesine katkı sunan şifalı ot, diş sağlığına olan yararı ile de bilinir.

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.