HÜDA PAR Van’da STK temsilcileriyle buluştu

HÜDA PAR İpekyolu 4. Olağan kongresine katılmak üzere Van’a gelen HÜDA PAR sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, STK temsilcileriyle buluştu.

HÜDA PAR Van’da STK temsilcileriyle buluştu
Yayınlama: 30.07.2023
A+
A-

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı Van’da STK temsilcileriyle buluştu

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, partisinin İpekyolu 4. Olağan Kongresine katılmak üzere Van’a geldi. Ramanlı, kentte faaliyet gösteren STK temsilcileriyle bir araya geldi.

Gündeme dair açıklamalarda bulunan Milletvekili Serkan Ramanlı, “Türkiye kamuoyunun tamamı çabamıza şahittir. Bu çabamız birçok hayra vesile olacaktır. Zaman zaman karşılaşıyoruz; Herkesin gözü sizde diyorlar, yükünüz ağırdır diyorlar. Biz hangi gayeyle bu yola çıktığımızı biliyoruz. Allah ayaklarımızı hak yolda sabit kılsın diye her zaman dua ediyoruz. Sizin gibi her biri farklı bir alanda hizmete koşturan ve koşturacak olan kardeşlerimizle birlikte biz daha çok yol yürüyeceğiz. Bizden önce bu yola çıkanların emekleri zayi olmadığı gibi inşallah bizim de emeklerimiz zayi olmayacaktır.” dedi.

“SORUNLARIMIZIN ÇOĞUNUN KAYNAĞI MEVCUT ANAYASADIR”

Mevcut sorunların sebebinin mevcut anayasa olduğuna dikkati çeken Milletvekili Ramanlı, “Bizler insanımıza sahip çıkmak istiyoruz, medeniyet değerlerimize, inancımıza sahip çıkmak istiyoruz. Bunu kendimiz bir yere gelelim diye yapmıyoruz. Bizler bazı koltukları işgal edelim diye de çalışmıyoruz. Biz istiyoruz ki elde ettiği yetkileri şuanda kullanmakta olanlar bizim hassasiyetlerimizi taşısın. İlla benim ya da bir arkadaşımın o koltuğu işgal etmesine gerek yoktur. Yeri geldiğinde bu sorumluluklardan da elbette kaçmayacağız. Ama asıl gayemiz bu gücü elde etmek değildir. O gücü her kim elde ederse etsin hak yolda yetkisini kullansın. O yüzden yana yakıla, bağıra çağıra yeni anayasa diyoruz. Birçok insan, bu kadar derdimiz varken ne diye yeni anayasa istiyorsunuz diye soruyor. Hâlbuki bizim sorunlarımızın çoğunun kaynağı mevcut anayasadır.” diye konuştu.

“EĞRİ YOLDA DOĞRU YÜRÜNMEZ”

Ekonomi politikalarına da değinen Ramanlı, “Ekonomiden şikayet ediyoruz, son birkaç yıldır özellikle büyük sıkıntı yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı haklı olarak “Faize karşıyım” diyor. Bir süre faizi indirmeye çalışıyor, merkez bankasının da faiz indirmesini istiyordu. Şimdi oluşan olumsuz tabloyu düzeltmek için faiz artırma yoluna gidiliyor. Bir yandan da dolaylı vergiler artırılıyor. Bir süre sonra malesef yine eskiye dönülmek zorunda kalınıyor. Depremin, pandemimin, küresel şartlarının faturası daha çok yoksula, garibana ve dar gelirliye çıkıyor. Faize dayalı kapitalist sistem terkedilmediği sürece bu sonuçlarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Çünkü eğri yolda doğru yürünmez, doğru yolda da eğri yürünmez. Aksi halde mesafe almak zorlaşır. Yol eğriyse onu düzeltmek gerekiyor. Biz diyoruz ki yeni anayasa ile denk bütçe şartı getirelim. Hiçbir hükümet gelirinden fazla harcama yapamasın. Sürekli borçlanma olsun isteyen küresel kapitalist para babalarının değirmenine su taşımayalım..” ifadelerini kullandı.

“İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ DE ANAYASAL GÜVENCEYE ALINMALIDIR”

Mevcut anayasanın Müslümanlara eskiden yaşattığı sorunları tekrar yaşatma ihtimali olduğunu vurgulayan Milletvekili Serkan Ramanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Müslümanca yaşamanın önünde kamunun hiçbir baskısının, engelinin olmaması gerektiğini söylüyoruz. Bunun yolu yine yeni anayasanın değiştirilmesinden geçiyor. Mevcut Anayasa bahane edilerek 20-25 yıl önce Müslümanların adeta nefesini kesmediler mi? Ne Kur’an kursları açılabiliyordu ne kızlarımız başörtüsüyle okula gidebiliyordu, ne de dindar insanlar kamuda tutunabiliyordu. Geçici bazı düzenlemelerle ve uygulamalarla bu özgürlüklerin önü açıldı ama Allah muhafaza yarın kötü niyetli bir iktidar işbaşına geldiğinde bunların tekrar yaşamayacağının garantisi var mı? O halde inanç ve ibadet özgürlüğünün de anayasal güvence altına alınması gerekiyor.”

“KÜRT MESELESİNİN ÇÖZÜLMESİ İÇİN ANAYASA DEĞİŞMELİ”

Anadilde eğitim ve Kürt meselesinin çözülmesi için anayasanın değişmesi gerektiğini belirten Ramanlı, “Kürt meselesi çözülmüyor. Bu en meşru, en masum, en kabul edilebilir talep olan dil meselesini dahi çözemiyoruz. Evet, eskiden Kürt demek cesaret isterdi. Bu hükümet zamanında çözüldü. Kürtler artık “Ben Kürdüm” diyebiliyor. Kürtçe konuşmak ayrımcılığa uğramaya sebepti, elhamdülillah çözüldü. Kürtçe seçmeli ders de müfredatımıza girdi ama anadilde eğitim hakkını bir türlü bu sistemde getiremiyoruz. Sebebi mevcut anayasadır. Çünkü mevcut anayasa diyor ki Türkçe dışında hiçbir dil Türk vatandaşlarına anadili olarak okutulamaz. Ama İngilizceyi, Fransızcayı okutabiliyoruz. Kurtuluş savaşında bizleri işgale yeltenen hatta işgal eden İngilizleri, Fransızları, İtalyanları biz Kürtler, Araplar, Lazlar, Çerkezler hep birlikte kovduk. Ama bu vatanın bir parçası olan Kürtlerin kendi anadilinde eğittim hakkına bu anayasa imkân vermiyor. Bu anayasanın değişmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Toplantı, STK temsilcilerinin Van’ın sorunlarına ilişkin fikir ve görüşlerini anlatmasıyla devam etti. Van’ın mevcut sorunları ve çözüm önerilerini not alan Serkan Ramanlı, çözüm için takipçi olacağını söyledi.

Toplantıya HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, Genel Başkan Yardımcısı ve AR-GE Başkanı Abdurrahman Cens, Genel İdare Kurulu Üyesi Mehmet Mehdi Oğuz ve parti üyeleri ile STK temsilcileri katıldı.

şehrivan

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.