Eyüp Kızıltaş, Tuşba İlçesi İçin Öncelikli Hizmetleri Sıraladı

Van Tuşba Belediyesi Aday Adayı Eyüp Kızıltaş Van’ın merkez ilçelerinden biri olan Tuşba İlçesi için önceliği olan hizmetlerden bahsetti.

Eyüp Kızıltaş, Tuşba İlçesi İçin Öncelikli Hizmetleri Sıraladı
Yayınlama: 08.12.2023
A+
A-

31 Mart yerel seçimlerde zaman hızla işliyor. Aday adaylar için son viraja girildi. Van ve ilçelerinde aday adayı olan isimler Ankara’dan gelecek cevaba kilitlendiler. Bu adaylardan biri olan Tuba Belediye Başkanlığına adaylığı için süreci başlatan Eyüp Kızıltaş İlçe kurulduğu günden bu yana yakından takip ettiğini ifade etti. Van Tuşba Belediyesi Aday Adayı Eyüp Kızıltaş, en büyük öncelikli hizmetlerden biri olan imardan başlayarak diğerlerini de şöyle sıraladı:

1) İmar planları:

(a) Uygulama İmar planları,

(b) Turizm İmar planı,

(c) 18. Madde imar uygulamaları.

Belediye hizmetlerinin temel dayanağı olan imar planları aynı zamanda her türlü yatırım ve çalışmanın başlangıç noktasıdır. Tuşba İlçemizin sanayi, ticaret, turizm potansiyelini gerçekleştirmesi ve yatırımların önünün açılması için gerekli olan sosyal donatı ve mülkiyet alt yapısının oluşmasını sağlayan her ölçekte plan ve uygulamalar kısa vadede aktif hale getirilecektir.

Turizm imar planıyla mavi bayrak kalitesindeki suya sahip van gölünün sahillerini ve kıyılarını doğaya saygılı bir şekilde başta ilçemiz olmak üzere, ilin ülkenin ve başta komşu ülkeler olmak üzere uluslararası bir markaya çevrilmesi Devletimizin destekleriyle sağlanacaktır.

18. madde uygulamalarıyla halihazır yerleşimlerle imar planları uyumlu hale getirilirken kentin sürdürülebilir büyümesi sağlanacak, diğer taraftan hak sahiplerinin ekonomik kayıplar yaşamasının önüne geçilerek daha refah yaşam alanları oluşturulacaktır.

2) Ulaşım ve Alt Yapı:

5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile hizmet alanı mülki sınırları kapsadığından küçük ve büyük ölçekli planlarda bulunan yol ağının terkinlerinin yapılarak ulaşımın rahatlatılması gerekmektedir. Sosyal ve ticari alanların cazibesinin ortaya çıkarılması için yol ağının mülkiyet sorunları giderilecektir. Gelişi güzel ve plansız büyüyen kentte;

a) Kontrolsüz yapılaşma,

b) Plansız yollar,

c) Alt yapı hizmetlerinin süreksizlikleri ve eksikliklerine sebep olmuştur.

Belediye imar plan sınırları içerisinde mevcut yapılaşmayla beraber yeni yerleşim alanlarına hizmet edecek alt yapı yatırımlarının yürürlükteki kriterlere ve şehircilik ilkelerine uygun yapılmasına özen gösterilecek. İmar planlarına uygun yolların uygulanmasıyla altyapı hizmetlerinin ivedilikle sunulması şehrin yeni gelişim alanlarına ev sahipliği yapması sağlanacak.

 

3) Kent Merkezi Noksanlığı:

a) Kent Merkezi Konumu (Yer Seçimi),

b) Kurumsal Altyapı ve Dağılımı,

c) Sosyal ve Ticari Alanlar.

Van ilimiz 2014 yılında Büyükşehire dönüştüğünde Tuşba İlçe sınırları plansız yapılaşmanın olduğu şehrin çeperinden başlayarak kırsal alanı kapsamıştır. Ticari faaliyetler ve kurumsal alanlar İpekyolu belediyesi sınırlarında kalmıştı. 2014 ten bu yana Tuşba ilçe sakinleri kamusal işlemler resmi talepler, sosyal, kültürel ve ticari ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir merkezin eksikliğini yaşamaya devam etmektedir. Bu nedenle Tuşba İlçemize Kent Merkezi alanı oluşturup tüm kamu kurum ve kuruluşlarının alt birimlerini içeren, yatırım ve ticaret kuruluş temsilciliklerinin ve bu faaliyetlerde rol alan yerel aktörlerin temsilciliklerinin bir arada bulunması için gerekli planlama ve çalışmalar yapılacaktır.

 

4) Turizm Planı:

a ) Van Gölü Sahil Yolu,

b ) Kültür ve Tabiat Varlıkları,

c ) Milli ve İnanç ( Dini ) Değerlere Ait Yapılar.

Tuşba ilçesinin Van Gölüne (Van Denizine) yaklaşık 75 km lik kıyı sınırını Turizm İmar Planı ekseninde sosyal yaşam alanlarına uygun yapılaşmaya açmak, turizm imar planı ekseninde her türlü sosyal donatı ve alt yapısın plana uygun hale getirilmesi yapılacaktır.

 

5) Çevre Kirliliği:

a ) Van Gölü Kirliliği,

b ) Arıtma Tesisleri

c ) Sanayi ve Şehir Atıkları, Vahşi Depolama,

d ) Hava Kirliliği,

f ) Kullanılabilir İçme ve Kullanma Su Kaynakları.

450 km’lik Van Gölü çevresinde bulunan yerel yönetim birimleriyle Van Gölünün kirlilikten korunması amacıyla çalışmalara öncülük edilecektir. Van Gölü Havza Koruma Planı kapsamında görev ve sorumluluğu bulunan kurum ve kuruluşlarla ortak ve koordinasyon içerisinde çalışılacaktır. Başta arıtma tesisleri olmak üzere göle katılan bütün suların kaynaklarından başlayarak kirlilikten arındırılması amacıyla toplum bilinçlendirilecektir. Arıtma Tesisleri dahil göle deşarj edilen bütün suların kriterlere uyumu takip edilecektir. Şehir içinde kalmış vahşi depolama (çöp alanını) alanının alternatifleri değerlendirilecektir. Atıkların geri dönüşümü geliştirilerek hava ve yeraltı su kirliliği önlenecektir.

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.