Edremit Belediyesi’nden depreme hazırlık toplantısı

Van Edremit Belediyesi olası deprem ve afetlerle ilgili yapılması gereken çalışmaları belirleyebilmek üzere Deprem Eylem Planı Hazırlık Toplantısı gerçekleştirdi.

Edremit Belediyesi’nden depreme hazırlık toplantısı
Yayınlama: 22.03.2023
Düzenleme: 22.03.2023
A+
A-

Kahramanmaraş merkezli 06 Şubat 2023 Pazartesi günü meydana gelen depremlerden sonra kent yapı stoklarının durumları ve olası depremlere karşı alınması gereken tedbirler Türkiye gündeminin ilk sırasındaki yerini almıştı.
Van’da da Edremit Belediyesi tarafından atılacak adımların ve alınacak kararların toplumun tüm kesimlerini etkiyecek olması nedeniyle süreçlerin sağlıklı yürütülmesi amacıyla bir hazırlık toplantısı düzenlendi.

Toplantıda cevap aranacak iki başlıktaki konular ve sorular şöyle sıralandı;
1- 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler şehirlerimize yönelik hangi vurguları ön plana çıkardı.

2- 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş  merkezli depremlerde yaşananları dikkate alarak Edremit özelinde dirençli bir edremit için neler yapılmalı neler önerirsiniz.

DEPREM EYLEM PLANI HAZIRLIK TOPLANTISI
Alacakları kararlarda bu toplantının çıktılarının referans olarak kabul edileceğini söyleyen Edremit Belediye Başkanı Av. İsmail Say yaptığı açış konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Üzerinden bir buçuk ay geçen 06 Şubat 2023’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ön hazırlık niteliğinde ‘Edremit Belediyesi Deprem Eylem Planı Hazırlık Toplantısı‘ ile bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Bu çalışmalar ilerleyen süreçlerde Malatya’da Koordinatör Vali olarak görevlendirilen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı’nın da Van’a dönmesinden sonra tüm il genelini kapsayan bir çalıştaya dönüşebilir.
Bugün öncelikle depremlerde ve devamında meydana gelen sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum. Henüz tedavileri devam eden yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum.
Ramazan-ı Şerifin tüm halkımıza hayırlar getirmesini, sağlık ve afiyet içerisinde huzurla idrak edilmesini temenni ediyorum.

ORTAK AKIL VE KARAR ALMA SÜREÇLERİ GELENEK HALİNE GELMELİ
İki soruluk bir toplantı düzenledik, sorular kapsamında tüm katılımcılarımızın söz alıp konuşabileceği bir çalışma olacak. Sorulara verilecek aradığımız cevaplar gibi, bu sorulara cevap veren değerli katılımcılar hem Edremit için hem de Van için çok kıymetli.
Sadece deprem veya afet çalıştayı anlamında değil, bütün konularda ortak akıl ve paydaş olarak karar almayı ve uygulamayı il olarak gelenek haline getirmemiz lazım.

HERKESİ ETKİLEYECEK KARARLARI UZMAN GÖRÜŞLERİ REFERANSINDA ALMAK İSTEDİK
Bizim kendimize göre depremden sonra imar ve yapı denetim ile ilgili birimlerde almayı düşündüğümüz birçok kararımız oldu. Ancak adım atıp şu kararı meclisimizden geçirdik şeklinde açıklama yapan belediyeler gibi olmak istemedik. Biz bu işin ehilleri ile görüşüp ortak akla göre bir değerlendirme yapmadan karar alıp adım atmak istemedik.
Çünkü atacağımız her adım, ilçemizde yaşayan herkesi ilgilendirip etkileyecek. Bizim özellikle seçim dönemi de dahil olmak üzere 4 yıldır bir motto olarak belirlediğimiz Yeni Edremit’te kurulurken imar ve yapı stoğu anlamında nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabını da aramış olacağız. Bugünkü çalışmamız bunun için yetmeyebilir, bu anlamda Ramazan Bayramı’ndan sonra da çalışmalarımız devam edebilir.
Bu masadan çıkacak olan çıktıları basın aracılığı ile kamu ile de paylaşacağız. Bu masanın çıktıları bundan sonra meclisimizde alacağımız kararların referansı olacak.

VAN’DA DİRENÇLİ ŞEHİR ÇALIŞMASI ADIMINI ATAN İLK BELEDİYE OLDUK
Biz bu konuda Van’da adım atan ilk belediye olduk, inşallah Büyükşehir Belediyemiz ve diğer belediyelerimizle birlikte ortak Van’ı kapsayan güzel bir çalışma yapacağız. Bu çalışmanın şehirde ve bölgede bir rol model olacağını düşünüyorum. Daha güzel çalışmalara adım atılmasına vesile olacağız.
2011 depremini yaşadık, ancak çevremizde hala o depremin etkisinde olan ve unutamamış insanlarımız var.
Bugünkü çalışmamız deprem ağırlıklı olacak, devamındaki çalışmalarımızı da genel afet anlamında çalışmalar olarak sürdüreceğiz.

EDAK AFET BÖLGESİNDE BAŞARILI ÇALIŞMALAR YAPTI
Biz deprem bölgesinde Malatya Ağırlıklı olarak görevlerimize devam ediyoruz. Konteyner kurulum ve Ramazan’a yönelik çalışmalarımız devam ediyor. 2020 Başkale ve Elazığ depremleri ile Bahçesaray çığ felaketi süreçlerinde arama kurtarma birliği kurmuştuk. EDAK ekibimiz deprem bölgesinde çok güzel çalışmalar yaptılar. Buna vesile olan Van AFAT ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.”

AĞIR BİR AFET BİLANÇOSU İLE KARŞI KARŞIYA KALDIK
Toplantının Moderatörü Prof. Dr. Suat Parin yaptığı açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
Hepinizin de bildiği gibi 06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremler yaşadık. Bu depremlerde önemli sayıda can kaybı oldu, 100 milyar doları aşan ekonomik kayıplar yaşandı. 10 binlerce bina ve yapı stoğu kullanılamaz hale geldi. Karşımızda bilançosu çok ağır bir tablo var.

DİRENÇLİ ŞEHİRLERİ NASIL OLUŞTURABİLİRİZ?
Bir yandan afet nedeniyle oluşan bölgenin ve insanımızın yaralarını sarmaya çalışıyoruz, diğer yandan da yaşanan afette meydana gelen tablonun oluşmasında ne tür ihmallerimizin olduğunu sorguluyoruz. Bu sorunun batıdaki karşılığı dirençli şehirleri nasıl oluşturabiliriz. Kaynağı belli veya belli olmayan olası risklere karşı biz şehirlerimizi nasıl dayanıklı hale getirebiliriz. Edremit özelinde bu soruya cevap oluşturmak için toplanmış bulunuyoruz. Böyle bir toplantı gerçekleşmesine liderlik eden Edremit Belediye Başkanı İsmail Say’a teşekkür ediyorum. Risk ülkemizin her noktasında yer alıyor ve bu toplantı da risklere karşı alınabilecek tedbirler ile ilgili bir ön hazırlık toplantısı. Bundan sonra yapılacak olan toplantıların başlangıcı.

BÜTÜN RİSKLERE HAZIRLI OLAN ŞEHİRLER DİRENÇLİ ŞEHİRDİR
Dirençli şehir kavramının tanımı çok farklı yapılabilir,  ancak bir tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bütün riskler karşısında, ya da olası afet durumları karşısında hazırlıklı olabilen, kaynaklarını bu iş için bir yerde tutabilen, deprem öncesi birey toplum olarak ekonomik ve yapı stoğu açısından gerekli tedbirleri alabilmiş, deprem aşamasında da koordinasyonu sağlayabilen, oluşabilecek tehlike ve zararları minimize etmeye çalışan organizasyondan söz ediyoruz. Bugünkü toplantının ana teması bu şekilde oluşacak

TOPLANTIYA KİMLER KATILIYOR?

İsmail Say – Edremit Belediye Başkanı

Ali Kemal Atlı – Çevre ve Şehircilik İl Müdürü

Seyfullah Şağban – Van Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı

Prof. Dr. Suvat Parin – Moderatör

Prof. Dr. Mucip Tapan – Akademisyen

Prof. Dr. Levent Selçuk – Akademisyen

Doç. Dr. Barış Erdil – Akademisyen

Doç. Dr. Şahabettin – Öztürk Akademisyen

Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk – Akademisyen

Doç. Dr. Çetin Yeşilova – Akademisyen

Dr. Öğr. Üyesi Sacit Mutlu – Akademisyen

Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Subaşı Direk – Akademisyen

Barış kartal – Mimarlar Odası Başkanı

İlhan Tekiz – Yapı Denetim Şube Müdürü

Ceyda Buzkan – Afet Koordinasyon Şube Müdürü

Vahit Buzkan – Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü

Mihail Atik – İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı

Ömer Uyuşkan – Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı

Metin Ertaş – Jeoloji Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı

Davut Eyvaz – Yapı Denetim ve Dep. Mühendisleri Derneği

Bedirhan Baykal – Yapı Denetim ve Dep. Mühendisleri Derneği

Nazmi Eralan – Yapı Denetim ve Dep. Mühendisleri Derneği

Bilal Kalaç – Yapı Denetim ve Dep. Mühendisleri Derneği

Kaynak: VAN POSTASI GAZETESİ

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.