Başkan Güray: Bu Seçimden Çıkaracağımız Dersler Var

Van’ın son haftalarda tek gündemi haline gelen seçimler tartışılırken, şaşırtıcı sonuçlar da konuşulmaya devam ediyor. Kentte birçok parti bu seçimlerde iyi bir çıkış yakalarken, AK Parti’nin ise oy kayıpları yaşadığı yorumları sık sık tekrarlanıyor. AK Parti Van İl Başkanı Emre Güray da seçim sonuçlarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak, vekil kaybettiklerini ama yatırımların devam edeceğini söyledi.

Başkan Güray: Bu Seçimden Çıkaracağımız Dersler Var
Yayınlama: 22.05.2023
A+
A-

Başkan Güray: Bu Seçimden Çıkaracağımız Dersler Var diyerek çok önemli açıklamalarda bulundu

14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde şaşırtıcı sonuçların çıktığı Van’da Yeşil Sol Parti ve AK Parti’nin oy kaybettiği yorumları da gündemdeki yerini koruyor. AK Parti Van’da yüzde 26,15 oy oranıyla ve 142 bin 930 oyla 2 milletvekili çıkarırken, 3’ncü vekili de az bir farkla kaçırdı. Cumhurbaşkanı seçiminde ise yüzde 35,61 Recep Tayip Erdoğan’ı desteklerken, Erdoğan da katıldığı bir TV programında Van’daki düşük oy oranını ile ilgili üzüntüsünü dile getirmişti. Seçim sonuçlarını Şehrivan’a değerlendiren AK Parti Van İl Başkanı Emre Güray da hem oy kayıplarını hem de Erdoğan’ın kent ile ilgili açıklamasını yorumladı.

GÜRAY, BU SEÇİMDEN ÇIKARACAĞIMIZ DERSLER VAR

Seçim süreciyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulunan AK Parti Van İl Başkanı Emre Güray, “Evvela bize Sayın Cumhurbaşkanımıza, Cumhur İttifakı’na gönül veren tüm seçmenlerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Van’da Cumhur İttifakı olarak 191 bin oy aldık. Sandığa katılım gösteren tüm demokrasi taraftarı seçmenlerimize çok teşekkür ediyorum. Kendi oylarımızı değerlendirecek olursak, tabi ki oyumuzun düşmesinden kaynaklı üzüntülüyüz. Hele hele üçüncü milletvekilimizi 1993 oy farkla kaçırdığımız için çok daha üzgünüz. Üçüncü sıra adayımız yoğun bir gayret, yoğun bir çalışma sergiledi tıpkı diğer adaylarımız gibi. 1993 oyla kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Elbette ki bundan çıkaracağımız dersler var, halkımız bize gerekli mesajı verdi. Biz de bu minvalde yolumuza eksiklerimizi tamamlayarak devam edeceğiz.” dedi.

GÜRAY: OYLARIMIZ VE TABANIMIZ DIŞARIYA GİTMEDİ

AK Parti olarak milletvekili seçiminde 142 bin 500 oy aldıklarını hatırlatan Güray, şunları anlattı: “Bir önceki seçimde ittifaktan gelen oylarla birlikte 167 bin oy almıştık. Orada yaklaşık 25 binlik bir düşüş var ama bizi sevindiren taraf da şu; oyların Cumhur İttifakı içinde dağılmış olması. Belki bu yeni D’Hondt sisteminde mevzuat değişikliğiyle birlikte bir önceki seçim olsaydı aslında bir oy kaybımız olmayacaktı. Milletvekili çıkaramayan ittifak partilerinin oyları direk bize gelecekti. Bu sefer öyle olmadı ama iyi olan taraf şu; Sayın cumhurbaşkanımızın oyu ve tabanı dışarıya gitmemiş oldu fakat bir vekili çıkaramadık. Orada bir matematiksel eksikliğimiz oldu.”

“YSP OYLARININ YÜKSELECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORDU AMA…”

“Onun dışında rakip siyasi partinin özellikle 330 bin oy alan, 370 bin oy hedefi olan siyasi partinin 289 bine düşmüş olması açıkçası bizi mutlu etti çünkü ilk kez oy kullanacak 97 bin civarı bir seçmen yapısı vardı. Oylar kendilerinin oylarının seçmen nazarında daha fazla yükseleceğini düşünüyorlar fakat gördük ki bu iş böyle olmuyor. Bu memleketin huzur ve güvene ihtiyacı vardı, çözüm sürecinden sonraki süreçte memleketin özellikle huzur ve güvene kavuşmuş olması, iş imkanlarının daha farklı sektörlerde memleketimizde rağbet görülmesi, özellikle gençlerin önündeki ilerleyen süreçte bir nebze olsun işsizliğin önüne geçilmesi, gecenin hangi vakti olursa olsun sokaklarda huzurla dolaşılması, esnafımızın rahatça kepenklerini açması bence çok önemli bir faktördü. Tüm Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bu şekilde sandıklara yansımış oldu.’’

GÜRAY: YSP CEPHESİNDEN OY ALDIK

Oy kayıplarıyla ilgili konuşan Güray, “Oylarımız matematiksel olarak topladığımız zaman ittifak partilerin aldığı toplam oydan Cumhurbaşkanımız bin 500 2 bin oy daha fazla almış oldu. Aslında Cumhurbaşkanımız nazarında Yeşil Sol Parti cephesinden de oy aldığımız gözüküyor. Bizim oyumuz kendi içimizde, listeler açıklanır, vatandaşlar buna tepki gösterir ya da olumlu karşılık verir, biraz vakit kısalığıyla bir takım dezavantajlar oldu ama ortada Cumhur İttifakı’ndan dışarıya giden bir oyun olduğu gözükmüyor. Sadece ittifak partileri içerisinde MHP, BBP, YRP olsun bu partilerin adaylarına kaymış bir oyumuz var ama Cumhur İttifakı’nda bir oy kaybımızın olduğunu düşünmüyorum.’’ Diye ekledi.

“HATALARIMIZIN NEREDE OLDUĞUNU GÖZDEN GEÇİRİYORUZ”

Kentte milletvekili sayılarının düşmesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Güray, şunları kaydetti: “Bin 993 oyla bir vekili rakip siyasi partiye kaptırmak bizim üzücü bir taraf. Bunlardan ders çıkaracağız, nerede hata yaptığımızın elbette ki hesabını vereceğiz. Araştırmalarımızı yapıyoruz, hangi sandıklarda hangi seçmenlerimizi kaybettik veya bir önceki seçimlerde hangi sandıklarda oy kullanmamış? Bunların analizlerini yapıyoruz, hatalarımızın nerede olduğunu gözden geçiriyoruz, bunların telafisi en kısa sürede nasıl yapılacaksa o şekilde hareket edeceğiz.’’

“LOBİNİZ NE KADAR GÜÇLÜYSE MEMLEKETE FAYDANIZ O KADAR FAZLA OLUR”

Kentin faydasına oy kullanılması gerektiğini belirten Güray, “Hükümet partisinin bir ilde temsiliyetinin ne kadar fazla olması o ile olan yatırımın, o kadar sorun çözmenin o kadar faydalı olacağını düşünüyoruz. İç Anadolu, Karadeniz Bölgesi olsun buralarda görebiliyorsunuz. Yani lobiniz ne kadar kalabalıksa, memlekete hizmet etmek isteyen kişi sayınız ne kadar kalabalıksa o memlekete faydanız ve yararınız o kadar olumlu oluyor. 27. Dönemde bizim üç vekilimiz vardı, diğer tarafın beş milletvekili vardı, şimdi de altı milletvekilleri var ama ne kadar faydalı olacaklarını herkes görecek.”

“SANDIĞA GİDERKEN VİCDANIMIZLA GİTMEMİZ GEREKİYOR”

“Bir önceki seçimde maalesef isimlerini dahi öğrenemediler milletvekillerinin. Halkımız belli başlı milletvekillerini tanıdı. Buna rağmen ideolojik olarak düşünüldüğü için milletvekilleri Ankara’ya götürülüyor, sadece sürelerini tamamladıktan sonra görev değişikliği oluyor. Vatandaşlarımızın biraz daha vicdanen olaylara yaklaşmalarını istiyoruz, eğer gerçekten ortak paydamız memleketse, çıkarımız Van ve Vanlı seçmenlerin yararına ise, sandığa giderken o vicdanla gitmemiz gerekiyor. İdeolojik olarak yaklaştığımız zaman hiçbir şeyin çözümüne ulaşamıyoruz.” şeklinde konuştu.

“VAN’DA VEKİL KAYBETTİK AMA YATIRIMLAR DEVAM EDECEK”

Milletvekili sayısındaki azalmayı büyük bir dezavantaj olarak yorumlayan Güray, şunları ifade etti: “Sayın cumhurbaşkanımız her defasında söyledi, sitemini dile getiriyor. ‘Ben Van’a ikinci bir Van inşa ettim’ diyor ama beklenen teveccühü göremedim diyor. Biz de üzülüyoruz, Sayın cumhurbaşkanımızı seven birçok kişi var, oy durumu ne olursa olsun Sayın Cumhurbaşkanımız buraya yatırımları asla kesmedi, kesmeyecek de. Biz vekil düşürdük diye Van’a olan yatırımı Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümet partimiz getirecek ve bundan sonra da böyle olacak. Vekil kaybettik ama yatırımlar hep devam edecek. Halkımızın biraz daha vicdani olmalarını, bu tarz konuları gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyoruz.’’

“OY VERSE DE VERMESE DE AK PARTİ YATIRIMLARINI HİÇBİR ZAMAN KESMEZ”

Güray, “İl Başkanları Toplantısı’nda önümüzdeki süreç ile ilgili eksikliklerimiz neydi, bunları istişare edip önümüzdeki haftaki süreçte neler yapmamız gerektiği ile ilgili konuştuk ama dediğim gibi Sayın Cumhurbaşkanımız her platformda dile getiriyor, bir de biz niye büyük bir sivil toplum örgütüyüz, niye 22 yıldır iktidardayız? Sayın cumhurbaşkanımızın dile getirdiği konulardan dolayı iktidardayız. Biz sonuç ne olursa olsun bakmaksızın, tıpkı Hatay Defne Devlet Hastanesi gibi, tıpkı Van’a yapılan yatırımlar gibi, tıpkı depremden doğrudan etkilenen 11 ilde yapılanlar gibi. Biz oranın bize oy verip vermediğine bakmaksızın oralara hizmet götürüyoruz. Bugün Başkale’nin en ücra köyünde bize 100 oy çıkıyor, 900 oy başka partiye çıkıyor ama biz oralara yatırımlarımızı hiçbir zaman kesmedik. Afet bölgesinde gereken ne varsa yaptık, çünkü bizim vatandaşlarımız, orası Misak-ı Milli sınırları içerisinde Türkiye Cumhuriyeti’nin toprağı. Bölünemez bütünlüğünü savunduğumuz sınırlarımızın bir parçası. Oradaki vatandaş bizim vatandaşımız, bize oy vermedi diye dışlayamayız, ötekileştiremeyiz. O vatandaşımız bize hiç oy vermese bile hükümetimizin bütün imkanlarıyla oraya fayda vermek zorundayız. Nitekim öyle de yapıyoruz.’’ Diye konuştu.

GÜRAY: VATANDAŞ GERÇEĞİ GÖRDÜ:

Güray, son olarak sözlerini şöyle tamamladı: “Deprem olmuş, vatandaşlara yardım göndermişler ve gönderdikleri yardımın hesabını soruyorlar. Demek ki bunu bir tefeci gibi malzeme olarak görüyorlar, bir siyasi şov haline getirmişler. Maalesef çok çirkin açıklamalar yaptılar, ben kendi adıma 8 Mart 2023’te göreve geldiğim zaman Sayın Cumhurbaşkanımızın bana söylediği ilk söz şuydu; ‘Emre Bey gideceksin, önceliğin depremzede vatandaşlarımız olacak. Memleketinde ne kadar depremzede vatandaş varsa sahip çıkacaksın, onların dertleriyle hemhal olacaksın, önceliğiniz o olacak.’

“BİZE OY VEREN KİTLE CAHİL DEĞİL”

“Diğer il başkanları toplantısında da tüm il başkanlarımıza aynı şeyi söyledi, nitekim aynı şeyi de yaptı. Oralardaki vatandaşlar da bunu gördü, gerçeği gördü. O yüzden sandığa gidip yoğun bir şekilde AK Parti’ye oy verildi ama maalesef bu durumu kabullenemediler. Niye kabullenemediler? Çünkü samimi değiller, içten değiller. Görev başına gelmeden bunları yapanların göreve geldikten sonra neler yapabileceğini halkımız biliyor. Halkımız cahil de değil. Bize oy verenler kesinlikle cahil değil. Gönül gözü açık ve tecrübeli insanlar. Her şeyin ne olduğunu çok iyi biliyorlar ama maalesef bize oy veren vatandaşlarımızı sürekli ötekileştirilme, sürekli cahillikle suçlama, sürekli küçümseme, ırkçılık yapma gibi bir hastalıkları var. Vatandaşımız da bunu görüyor. Bizler de her seferinde bunu dile getiriyoruz ama maalesef kendi eksikliklerini, açıklıklarını bir türlü kabul etmiyorlar.”

şehrivan

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.