Başkan Erdoğan’dan Irak’a tarihi ziyaret: 12 yıl sonra bir ilk!

Son dakika haberi: Türkiye ve dünyanın merakla beklediği, bölge siyaseti açısından çok önemli olarak değerlendirilen Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak’a ziyareti bugün gerçekleşiyor.

Başkan Erdoğan’dan Irak’a tarihi ziyaret: 12 yıl sonra bir ilk!
Yayınlama: 22.04.2024
A+
A-

Yeni dönemin kapılarını aralayacak

Son dakika haberi: Başkan Recep Tayyip Erdoğan 12 yıl sonra Irak’a tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bölgede yeni dönemin kapılarını aralayacak kritik teması dünya medyası da yakından takip ediyor. Başkan Erdoğan, Bağdat’ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek. Erdoğan ile Sudani ortak basın toplantısı düzenleyecek, iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak. Erdoğan, Bağdat’taki resmi ziyaretinin ardından Erbil’e de gidecek. İşte ele alınması beklenen konular ve diğer detaylar!

CADDE VE SOKAKLARA TÜRK BAYRAKLARI ASILDI

Irak’ın başkenti Bağdat ile Erbil’de, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı ziyaretten dolayı cadde ve sokaklara Türk bayrakları asıldı.

Erdoğan’ın ziyaretine hazırlanan başkent Bağdat’ta, merkezde yer alan Şeyh Abdulkadir Geylani türbesinin bulunduğu caddeye, Türkçe ve Arapça “Ziyaretinizden onur duyduk” yazılı pankartlar yerleştirildi.Pankartlarda yan yana Irak ve Türk bayraklarına da yer verildi. Erbil’de de cadde ve sokaklara Türk bayrakları asılırken Erbil Kalesi’ne Türk bayrağının görüntüsü yansıtıldı.

 

Erdoğan, bugün Bağdat ve Erbil’e resmi ziyaret gerçekleştirecek.

Atatürk Havalimanı’ndan, saat 09.15’te uçakla Irak’a hareket eden Erdoğan’ı, havalimanında İstanbul Valisi Davut Gül ve diğer ilgililer uğurladı. Erdoğan ile birlikte Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç da Irak’a gitti.

 

ZİYARETİN ANA GÜNDEM MADDELERİ NELER?

Tarihi ziyarette; Türkiye’nin son dönemde Irak makamları ile artan temasları yüksek düzeyde müzakere edilecek. Ziyaret, son dönemde ivme kazanan ikili ilişkileri her alanda daha da ilerletme ve kurumsal bir çerçeveye kavuşturma amacını taşıyor. Ziyaretin en önemli gündem maddesi terörle mücadele ve Türkiye’nin Kuzey Irak’ta terör örgütü PKK/YPG/PYD’ye yönelik operasyonları olacak. Bölgenin refah ve istikrarına katkı sunacak Kalkınma Yolu Projesi’ne ilişkin görüşmelerin gerçekleştirileceği toplantıda su kullanımı ve enerji işbirliği de gündeme gelecek. Öte yandan; İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği insanlık suçuna varan eylemler ile Tel Aviv- Tahran arasındaki gerilim ile bölgesel gelişmeler masaya yatırılacak.

 

TARİHİ ANLAŞMALAR İMZALANACAK!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik ziyareti kapsamında, Bağdat’ta Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşecek. Erdoğan ile Sudani ortak basın toplantısı düzenleyecek, iki ülke arasında anlaşmalar imzalanacak.

IRAK BAŞBAKANI SUDANİ’DEN DİKKAT ÇEKEN MESAJ: GELİR GEÇER BİR ZİYARET OLMAYACAK!

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak’a yapacağı ziyaretin “gelir geçer türden bir ziyaret” olmayacağını belirterek, iki ülke arasında meselelere karşı çözüm iradesinin bulunduğunu söylemişti.

Irak topraklarının Türkiye’ye karşı saldırı sahası olmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Sudani, Erdoğan ile su meselesine karşı da çözümü değerlendireceklerini vurgulamıştı.

IRAK HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: NİTELİKSEL SIÇRAMA YAŞANACAK!

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde “niteliksel sıçrama” yaşanacağını söylemişti. Büyük ve sürpriz bir anlaşmanın da imzalanacağını ifade eden Basim el-Avvadi, ayrıca “Kalkınma Yolu Projesi’nin en önemli merkezleri Irak ve Türkiye’dir. Bu konuda da önemli anlaşmalar yapılacak. Türk şirketlerinin bu proje kapsamında Irak’taki rolü de değerlendirilecek” demişti.

SABAH

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.