Baba olmayı engelleyen 7 tehlike

Her çiftin hayali olması gerek.  Ancak bu her zaman kolay olmayabiliyor, zira ülkemizde her 100 çiftten 10-15’inde infertilite (kısırlık) sorunu yaşanıyor. Nedeni kimi zaman kadından, kimi zaman erkekten kaynaklandığını düşündüğü kısırlık problemi sperm sayısı önemli bir yer tutuyor

Baba olmayı engelleyen 7 tehlike
Yayınlama: 02.01.2024
A+
A-

Uzmanlardan alınan bilgilere göre sperm sayısını ve kalitesini düşüren etkenleri uzak durulması ve bu yolda yapılması önemli öneriler ve uyarılarda bulundular.

İşte baba olma yolunda 7 tehlike şöyle sıralandı.

“AŞIRI KİLOLU OLMAK”

Aşırı kilo, özellikle de göbek çevresindeki yağlanma, testis ısısının artmasına ve östrojen miktarında artışa sebep oluyor. Obezite sorunu olan erkeklerin testosteron hormonlarının da yüzde 25-32 oranında daha az olduğunu belirlemiş.

 

“EGZERSİZİ ABARTMAK”

Yapılan araştırmalar, egzersiz sayesinde aynı zamanda spermlerin hareketleri de hızlanıyor. Uzmanlarda edine bilgiye göre ise aşırı yapılan egzersizin ise tam aksine erkeğin doğal üreme kapasitesini azalttığını belirtti

Yapılan sporun dengeli bir biçimde yapılması ve alınan ilaçların vücudunda yapacağı tahriplerin iyi bilinmesi gerekiyor.

“ISIYI ARTIRAN FAKTÖRLER”

Testis skrotumda (torba) yer aldığı için vücut sıcaklığının 2-4 derece altında oluyor ve bu sıcaklık sperm yapımı için ideal sıcaklığı sağlıyor. Ancak saunanın sık kullanılması, uzun süreli oturmak, araba kullanmak, sıkı ve dar kıyafetler giymek gibi şeylerden kaçınılması gerekiyor.

Bununla birlikte sauna ve hamam gibi ortamlarda en fazla 30 dakika kalınması, araba kullanırken 3-4 saatte bir mola verilmelidir

 

“D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ”

D vitamini, hem kadınlarda hem de erkeklerde üreme hücrelerinin sağlığı için çok önemli. Yapılan çalışmaların büyük bir çoğunluğu D vitaminin testis fonksiyonlarını düzenlemeye yardım ettiğini gösteriyor. D vitamininin ayrıca spermde hücre içi kalsiyum konsantrasyonunu arttırarak sperm hareketliliğini sağladığı düşünülüyor. Yine yapılan çalışmalara göre; erkeklerde D vitamini eksikliği spermlerde DNA hasarı oluşturabiliyor. D vitamini düzeyi yetersiz olan erkeklerle kıyaslandığında, D vitamini düzeyi yeterli olan erkeklerde hareketli sperm sayısı daha yüksek bulunmuş.

 

“SİGARA VE ALKOL”

Sigarada bulunan karbonmonoksit gibi zararlı maddeler testise ulaşan oksijen miktarını azaltarak sperm yapımını olumsuz etkiliyorlar. Uzun süreli ve aşırı alkol tüketimi de karaciğer ile hormon dengesini bozarak sperm sayısını düşürmesinin yanı sıra anormal sperm üretimine yol açıyor.

 

“BAZI İLAÇLAR”

Kullanılan bazı ilaçlar cinsel isteği olumsuz etkileyebiliyor ya da ereksiyonu ve spermin dışarı çıkmasını bloke ettiği gibi bir kısmınında spermin yumurtayı dölleme kapasitesini azaltabiliyor. Dolayısıyla üreme yeteneğinde sorun oluşursa hekim tarafından alternatif ilaçlara geçilebiliyor.

STRES

Baba olmama yolundaki etkenlerin başında gelen strese, sperm yoğunluğunun, hareketliliğinin ve oranının azalmasına, anormal sperm üretiminin de artmasına neden olabiliyor. Cinsel ilişkide performans azalması, anksiyete gibi stres faktörleri de doğal hamilelik oluşmasını önleyebiliyor.

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.