Asgari ücret için TİSK ve hükümetten peş peşe açıklama!

Son dakika haberleri… Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor. ‘Asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak’ sorusu gündemdeki sıcaklığını giderek artırdı.

Asgari ücret için TİSK ve hükümetten peş peşe açıklama!
Yayınlama: 13.06.2023
A+
A-

2023 Temmuz zammı ile asgari ücret ne kadar olacak?

İşveren tarafını temsil eden TİSK’ten ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan yeni asgari ücret için peş peşe açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümete talimatını verdi.

Öte yandan asgari ücret Ocak 2023’te yüzde 54,7 artışla hem TL hem de döviz bazlı rekor kırmıştı. Mevcut durumda net asgari ücret 8506 TL, brüt asgari ücret ise 10008 TL olarak uygulanıyor. İşte masadaki rakamlarla beraber yeni asgari ücret için tüm detaylar…

 

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU NE ZAMAN, SAAT KAÇTA TOPLANACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, hükümetin çağrısı üzerine 13 Haziran’da bugün toplanıyor. Komisyonda işçi tarafını temsilen TÜRK-İş, işveren tarafını temsilen TİSK ile hükümet tarafını temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bulunuyor.

Her tarafda 5’er kişilik temsilci bulunuyor. Yeni asgari ücret belirlenirken oy çokluğu yeterli oluyor. Hükümet yetkilileri burada hakem rolünde bulunuyor.

Komisyonun saat 14:00’de bir araya gelmesi ve toplantının yaklaşık 2-3 saat sürmesi bekleniyor. İşçi tarafı burada talebini iletecekken, işveren tarafıda ellerindeki verileri paylaşacak. Çalışma Bakanlığı’da Mart ayından beri yaptığı saha çalışmalarını aktaracak.

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1. toplantısı öncesi bir açıklamada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’dan geldi.

“HALKIMIZIN TALEBİNİ KARŞILAYACAĞIZ”

Asgari ücret temalı konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Halkımızın taleplerini, beklentilerini karşılamaya bütün gücümüzle gayret edeceğiz. Gece gündüz çalışacağız. Bu çerçevede özellikle enflasyon konusunun çok önemli öncelikli olduğunu belirtmek isterim. Bir taraftan enflasyonu düşürmeye dönük politikaları hayata geçirirken diğer yandan enflasyonun etkilerini, geniş toplumsal kesimlerde en aza düşürmeye dönük politikalarımızı da hayata geçireceğiz. Seçim beyannamemizde yine yazdığımız şekilde asgari ücretle ilgili çalışanlarla, emeklilerle ilgili temmuz ayında çeşitli çalışmalar yapacağımızı söylemiştik. Bu kapsamda da adımlarımızı atmaya başladık. Biliyorsunuz asgari ücretle ilgili hazırlıklar, toplantılar yapılmaya başlanacak” dedi.

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN ASGARİ ÜCRET TALİMATI: ÇALIŞANLAR ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Çalışanlar enflasyona ezdirilmeyecek’ talimatı sonrası hükümet yetkilileri burada işçi tarafına daha yakın konumda bulunuyor.

 

İŞTE MİLYONLARIN MERAK ETTİĞİ ASGARİ ÜCRET BELİRLEME TABLOSU

Yeni asgari ücret için 500 dolarlık (1 dolar=23,30 TL) yani 11.650 TL alım gücü işçi tarafının masaya getireceği önemli bir eşik olarak dikkat çekiyor.

Asgari ücret için 6 aylık enflasyon rakamları ve refah payı önemli bir kıstas olacak. 5 aylık enflasyon rakamları yüzde 15,26 oldu. 6 aylık enflasyon rakamlarının da yüzde 18-20 bandında olması bekleniyor. Buna refah payı da eklenmesi bekleniyor.

Bakanlığın 3 aydır gerçekleştirdiği saha çalışmaları neticesinde ortaya çıkan anket çalışmaları masada olacak.

 

ASGARİ ÜCRET İÇİN ÖNE ÇIKAN RAKAMLAR

Tüm veriler beraber değerlendirildiğinde asgari ücretin yüzde 30-35 bandında bir artışla net 11 bin-12 bin TL bandı arasında bir rakamla belirlenmesi ortaya çıktı.

 

YENİ ASGARİ ÜCRET 2023 NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret için refah payı dahil masada 3 formül bulunuyor.

Yüzde 25 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 10 bin 634 TL, brüt asgari ücret 12 bin 510 TL, işveren maliyeti ise bu durumda 14 bin 699 TL olacak.

Yüzde 30 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 11 bin 58 TL, brüt asgari ücret 13 bin 10 TL, işveren maliyeti ise bu durumda 15 bin 287 TL olacak.

Yüzde 40 zam ile belirlenmesi durumda net asgari ücret 11 bin 910 TL, brüt asgari ücret 14 bin 11 TL, işveren maliyeti ise bu durumda 16 bin 463 TL olacak.

 

MEVCUT ASGARİ ÜCRET İÇİNDE İŞVEREN MALİYETİ 11.759 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10.008 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8.506,80 lira olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11.759,40 lira. Bunun 10.008 lirasını brüt asgari ücret, 1.551,24 lirasını sosyal güvenlik primi, 200,16 lirasını işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

 

ASGARİ ÜCRET CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TARAFINDAN AÇIKLANACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarını tamamlaması sonrası uzlaşılan rakam Başkan Erdoğan’ın onayına sunulacak. Yeni rakamın Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.