Van’ın Şehir Hafızası Panelinde Neler Konuşuldu

Kültür Yo Festivali kapsamında düzenlenen “Van’ın Şehir Hafızası” panelinde konuşan Vali Ozan Balcı, Van’ın köklü geçmişine vurgu yaparken, şehre yapılan 100 milyar TL’lik yatılurımla geleceğin de inşa edildiğini belirtti. Eğitimden sağlığa, kültürden tarıma uzanan geniş yelpazedeki projeler, Van’ı bölgesinin parlayan yıldızı yapma hedefiyle ilerliyor.

Van’ın Şehir Hafızası Panelinde Neler Konuşuldu
Yayınlama: 17.07.2025
A+
A-

Van’ın Hafızası Canlanıyor


Van Kültür Yolu Festivali, kentin kültürel zenginliğini ön plana çıkarmaya devam ediyor. Festival kapsamında Van Müzesi konferans salonunda düzenlenen “Van’ın Şehir Hafızası” konulu panel, Vali Ozan Balcı’nın katılımıyla büyük ilgi gördü. Moderatörlüğünü Dr. Murat Yılmaz’ın üstlendiği panelde, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden alanında uzman akademisyenler Dr. Sait Ebinç, Prof. Dr. Emin Yaşar Demirci, Prof. Dr. Bekir Koçlar ve Doç. Dr. Hakan Hemşinli, Van’ın tarihi, kültürel ve sosyal dokusuna dair değerli bilgilerini dinleyicilerle paylaştı.


 

Vali Balcı: “Van Bir Ailedir, Halkı Asil Ruhlu İnsanlardan Oluşuyor”


Panelistlerin ardından söz alan Van Valisi Ozan Balcı, akademisyenlere teşekkürlerini ileterek, panelden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Balcı, “Kendi alanlarında uzman, çok kıymetli hocalarımız Van ile ilgili güzel birikimlerini bizimle paylaştı. Bu panelde bulunmaktan büyük mutluluk duydum” dedi. Van’ı bir aileye benzeterek “Asaletli bir şehir, halkı da asil ruhlu insanlardan oluşuyor. Van’ın önü ufku çok açık” ifadeleriyle kentin potansiyeline vurgu yaptı.


Van’ın Şehir Hafızası Panelinde Neler Konuşuldu

100 Milyar TL’lik Dev Yatırım: Van Her Alanda Yükselişte


Vali Balcı, Van’da son dönemde gerçekleştirilen yatırımlara da dikkat çekti. Sağlıktan spora, eğitimden kültür turizmine, tarımdan iletişime kadar hayatın her alanına dokunduklarını belirten Balcı, toplamda 100 milyar TL’lik dev bir yatırım yapıldığını açıkladı.

 

Eğitimde Çığır Açan Hamleler

Vali Balcı’nın verdiği bilgilere göre, eğitim alanında önemli adımlar atıldı. 140’ı anaokulu olmak üzere toplam 246 yeni okul şehre kazandırılıyor. Ayrıca 300 okula kütüphane kurulurken, 5 milyona yakın kitap çocuklarla buluşturuldu. Her ilçeye bebek-çocuk kütüphanesi yapılması da dikkat çeken projeler arasında yer alıyor.

 

Spor Altyapısı Güçleniyor

Spor alanındaki yatırımlar da göz dolduruyor. İlçelere toplam 16 yüzme havuzu ve 26 spor salonu inşa edildi. 200 okulun bahçesine ihale sahalar yapılırken, 300 okula voleybol ve basketbol sahası kazandırıldı. Edremit ilçesine buz pateni sarayı yapılması da gençlerin spor yapma imkanlarını genişletecek.

 

Sağlık Hizmetlerinde Dönüşüm

Sağlık alanında da büyük projeler hayata geçiriliyor. 800 yataklı şehir hastanesi inşaatının başladığını belirten Vali Balcı, toplam sağlık yatırımları tamamlandığında kentin yatak kapasitesinin 3000’e ulaşacağını müjdeledi. Edremit’te 50 üniteli ağız ve diş sağlığı merkezinin de yapımı devam ediyor.

Van’ın Şehir Hafızası Panelinde Neler Konuşuldu

Kültürel Mirasa Sahip Çıkılıyor

Van’ın zengin tarihi ve kültürel mirasını koruma ve canlandırma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Eski Van şehrinin ayağa kaldırıldığını ve buraya tarihi görkemine uygun bir mahalle kurulacağını belirten Balcı, 750 yıllık Ulu Camii, Abbasağa Camii ve Horhor Camii’nin restore edilerek ibadete açıldığını ifade etti. Kızıl Minareli Cami, Miri Ambarı ve güney surlarının restorasyon çalışmaları da sürüyor. Hoşap Kalesi’nin restorasyonu, Çavuştepe ve Ayanis’te kazı evleri yapılması, Gevaş ve Erciş’teki Selçuklu mezarlıklarının ve Gevaş’taki İzzettin Şir Camii’nin restorasyonu gibi projelerle tarihi varlıklar tek tek gün yüzüne çıkarılıyor.

 

Ekonomiye Can Veren Projeler

Ekonomik kalkınma adına da önemli adımlar atılıyor. 10 tekstil fabrikasına ek olarak 10 yeni fabrika daha kuruluyor, bu da istihdama büyük katkı sağlayacak. Düve üretim merkezi ile hayvan ırklarının ıslahı hedeflenirken, balıkçılığın geliştirilmesi için de yatırımlar sürüyor. 2400 aileye koyunculuk projesi kapsamında 235.000 koyun dağıtıldı. Tarımsal kalkınma için 2 milyon 500 bin fidan dikilirken, 1 milyon fidan daha dikilecek. Çiftçiye 200 milyon TL tohum desteği sağlanırken, 200 milyon TL daha verileceği açıklandı. Sulama göletleri de çiftçilerin yüzünü güldürecek.

 

Şehre Yeni Nefes Alanları

Şehrin modernleşmesi adına da önemli projeler var. Yeni ve modern bir otogar ile sebze halinin yapımı devam ediyor. Sahil yolunda çocuklar için bilim merkezi ve kent müzesi kurulurken, sosyal hizmet kampüsü de şehre kazandırılıyor.


 

“Birlik Beraberliğimiz Bozmadığımız Sürece Aşamayacağımız Hiçbir Sorun Olmaz”

Vali Balcı, tüm bu yatırımların devletin ve milletin imkanlarıyla gerçekleştirildiğini vurgulayarak, projelere özel destek veren Cumhurbaşkanı’na teşekkürlerini iletti. Van’ın önünün açık olduğunu belirten Balcı, ekip arkadaşlarıyla birlikte yılmadan, yorulmadan çalıştıklarını ifade etti. Konuşmasını “Biz birlik beraberliğimizi bozmadığımız sürece şehirde üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir problem, aşamayacağımız hiçbir sorun olmaz. Yaptığımız işler şehre coşku veren işler. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” sözleriyle tamamladı. Panel sonunda Vali Balcı, konuşmacılara çiçek takdim ederek hatıra fotoğrafı çektirdi


140 tanesi anaokulu olmak üzere 246 tane okulu ilimize kazandırıyoruz

300 tane okula kütüphane yapıldı

5 milyona yakın kitap çocuklarla buluşturuldu

İlçelerimizin hepsine 16 tane yüzme havuzu yapıldı

26 tane spor salonu yapıldı

200 okulumuzun bahçesine ihalı saha yapıyoruz

300 okulumuza voleybol ve basketbol sahası yapıldı

Edremit ilçemizde buz pateni sarayı yapıyoruz

800 yataklı şehir hastenesi inşaatı başladı. Toplamda sağlık yatırımlarımız bittiğinde 3000 yatak kapasitemiz olacak

Edremit’te 50 ünitlik ağız diş sağlığı yapıyoruz

Her ilçemize bebek-çocuk kütüphanesi yaptık

Tiyatronun yanında büyük bir bebek çocuk kütüphanesi ve kültür sarayı yapılıyor

Eski Van şehrini ayağa kaldırıyoruz. Oraya tarihi görkemine uygun bir mahalle kuracağız

750 yıllık Ulu Camii ayağa kaldırıyoruz

Abbasağa camiini ayağa kaldırıyoruz

Horhor camiini ibadete açtık

Kızıl minareli cami, Miri ambarı, güney surları restore ediliyor

Hoşap Kalesi’nin restorasyonunu yaptırıyoruz

Çavuştepe ve Ayaniste kaza evleri yaptık

Gevaş ve Erciş‘teki Selçuklu mezarlıkları restorasyonu yapılıyor

Gevaş‘taki İzzettin Şir Camii’nin restorasyonu yapılıyor

Tarihi varlıklar anlamında dokunmadık alan kalmadı

10 tane tekstil fabrikası yapmıştık, 10 fabrika daha yapıyoruz. İstihdama büyük katkı sağlayacak Düve üretim merkezini kurduk hayvan ırkını ıslah edeceğiz

Balıkçılığın geliştirilmesi için yatırımlarımız var

2400 ailemize koyunculuk projesi kapsamında 235.000 koyun verdik

2 milyon 500 bin fidan diktik 1 milyon daha dikeceğiz

Çiftçimize 200 milyon TL değerinde tohum desteği verdik. 200 milyon TL daha vereceğiz

Sulama göletleri yapıyoruz

Yeni ve modern bir otogar ve sebze hali yapıyoruz

Sahil yolunda çocuklar için bilim merkezi yapıyoruz. Yanına kent müzesi yapılıyor.

Sosyal Hizmet Kampüsü yapıyoruz

Bunlar devletin gerçek sahibi milletin imkanlarıyla yapılan işler. Bu işeri yaparken bize özel destek veren Sayın Cumhurbaşkanımıza müteşekkiriz.”


 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.