Van Barosu'ndan Mansur Yavaş'a Sert Tepki
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın Saraçhane'de yaptığı konuşma, Van Barosu'nun sert tepkisine yol açtı.
Baro, Yavaş’ın ifadeleri nedeniyle suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.
Mansur Yavaş’ın Tartışmalı Sözleri
ABB Başkanı Mansur Yavaş, konuşmasında, “Dün Doğu’da bir yerde bana göre paçavra olan bayraklar sallanırken, o mitinge gidenlere polisler pamuk şekeri verirken buradaki müdahaleyi doğru bulmuyorum” ifadelerini kullandı. Bu sözler, özellikle Kürt halkı tarafından büyük tepkiye neden oldu.
Van Barosu’ndan Sert Tepki ve Suç Duyurusu Kararı
Van Barosu, Mansur Yavaş’ın sözlerini kınayarak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunacağını duyurdu. Baro’nun açıklamasında, “Mansur Yavaş’ın anayasal hakların kullanılmasını değil, engellenmesini gündemine almasını; Kürt halkına yönelik saygısız ve kışkırtıcı tutumunu kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.
Van Barosu’nun Açıklamasının Detayları
- Baro, Yavaş’ın ifadelerinin “hukuka aykırı” olduğunu savundu.
- Açıklamada, Newroz Bayramı’nın barışçıl şekilde kutlanmasının ve emniyet güçlerinin çocuklara pamuk şeker vermesinin “suç” gibi gösterildiği belirtildi.
- Van Barosu, bu tür söylemlerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Tepkilerin Yankıları
- Mansur Yavaş’ın sözleri, sosyal medyada da geniş yankı uyandırdı.
- Birçok kişi, Yavaş’ın ifadelerini “ayrımcı” ve “kışkırtıcı” olarak nitelendirdi.
- Siyasi arenada da tartışmaların fitilini ateşledi.
Van Barosunun Açıklamasının Tam Metni
Van Barosu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İstanbul ilinde toplanma ve gösteri hakları hukuka aykırı şekilde kısıtlanan kitleye yönelik olarak, Şırnak ilinde Newroz Bayramı’nın barışçıl şekilde kutlanmasını ve emniyet güçleri tarafından çocuklara pamuk şeker verilmesini adeta bir suç işlenmişçesine ifade eden Mansur Yavaş’ın bu açıklamaları hakkında, baromuz tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde suç duyurusunda bulunulacaktır.
Bu vesileyle, Mansur Yavaş’ın anayasal hakların kullanılmasını değil, engellenmesini gündemine almasını; Kürt halkına yönelik saygısız ve kışkırtıcı tutumunu kınadığımızı belirtir, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
Faruk Görünüş’ten Dikkate Alınması Gereken Bir Uyarı!
Kaynak: HABER MERKEZİ
