Van’ın Edremit ilçesinde bulunan ve “kuş cenneti” olarak bilinen Dilkaya Sazlığı’nda yangın çıktı. Henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın, sazlık alanda büyük hasara yol açtı.
Yangın, bölgedeki doğal yaşamı olumsuz etkilerken, birçok kuş türünün yaşam alanı da zarar gördü.
Yangın, Edremit ilçesine bağlı Köşk Mahallesi’nde bulunan Dilkaya Sazlığı’nda meydana geldi. Görgü tanıklarının ifadesine göre, sazlıktan yükselen dumanları fark eden vatandaşlar durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine olay yerine jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Yangının çıktığı sazlık alana bataklık nedeniyle ulaşmakta zorlanan itfaiye ekipleri, yangının çevredeki evlere sıçramaması için önlem aldı. Ekipler, yangını kontrol altına almak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ancak, yangının neden olduğu hasar şimdiden büyük boyutlara ulaştı.
Dilkaya Sazlığı, Van ve çevresi için önemli bir doğal yaşam alanı olma özelliğini taşıyor. Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan sazlık, aynı zamanda göçmen kuşlar için de önemli bir konaklama noktası. Yangın, sazlıkta yaşayan canlıların yanı sıra, bölgedeki ekosistemi de olumsuz etkiledi.
Edremit Belediyesi Eşbaşkanı Rabia Başak Koç, Köşk Mahallesi’ne giderek yangının çıktığı sazlıklarda bir dizi incelemede bulundu. Burada, mahalle sakinleri ile sohbet eden Koç, sazlıkların birçok canlı için doğal bir yaşam alanı olduğunu ve korunması konusunda daha hassas olunması gerektiğinde dikkat çekti.
Kaynak: VANDAHABER