Zahir Soğanda'dan İsrail'in Sumud Filosuna Saldırmasına Sert Tepki
Gazze'ye doğru ilerleyen insani yardım filosuna uluslararası sularda şok baskın! Avukat Zahir Soğanda kritik hukuki sonuçları açıkladı. İşte gelişmeler.
İsrail Sumud Filosu Saldırısı Küresel Yankı Uyandırdı
Abluka altındaki Gazze halkına insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan sivil girişim, Akdeniz açıklarında durduruldu. Sivil toplumun organize ettiği organizasyona yapılan müdahale sonrasında konuşan AK Parti'li Zahir Soğanda, yaşananları modern dünyanın en büyük insanlık suçlarından biri olarak tanımladı.
Akdeniz’de İnsani Yardım Gemisine Hukuksuz Müdahale
Akdeniz’in uluslararası sularında seyahat eden Küresel Sumud Filosu, insani yardım malzemelerini Gazze'ye ulaştırmak amacıyla yola çıkmıştı. Ancak gemiler, uluslararası hukuk kuralları hiçe sayılarak engellendi. Yaşanan bu son gelişme, bölgedeki insani krizi daha da derinleştirirken uluslararası kamuoyunda büyük bir yankı uyandırdı. AK Parti MDK Üyesi Av. Zahir Soğanda, Akdeniz'deki bu müdahaleyi insan onuruna ve sivil dayanışmaya yapılmış açık bir saldırı olarak nitelendirdi.
Konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabı üzerinde bir açıklamada bulunan AK Parti Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyesi Zahir Soğanda,” Gazze'ye insani yardım ulaştırmayı amaçlayan Küresel Sumud Filosu'na Akdeniz’deki uluslararası sularda, Soykırımcı İsrail saldırı başlattı. Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosuna yönelik uluslararası sularda gerçekleştirilen hukuk tanımaz saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz.
Sumud filosu, Gazze’deki sivil yaşamı ortadan kaldırmak isteyen Katil İsrail’in soykırımcı uygulamalarına karşı insan onurunu korumak için uluslararası örnek bir sivil dayanışmadır. Gemilerde bulunan sivillerin rızaları dışında fiili hakimiyet alanına alınması, özgürlüklerinden yoksun bırakılmaları, zor kullanılarak teknelerden, gemilerden indirilmesi, başka bir ülkeye zorla götürülmesi İsrail aleyhine Uluslararası Ceza Mahkemesinde ciddi hukuki sonuçlar elbette doğuracaktır.
Soykırımcı İsrail tüm kuralları ihlal ediyor, soykırım suçlarını işlemeye, insan haklarının en temel ilkelerini ihlal etmeye devam ediyor. Uluslararası Hukuk sisteminin çöktüğü bir dönemdeyiz.
Unutmayalım Soykırım suçlarını hiçbir gerekçe meşrulaştıramaz. Soykırıma karşı durmak insani bir meselesidir. Gazze’deki kardeşlerimizin yanında durmak temel insani bir sorumluluktur.
Gazze’de açlığı, kuşatmayı ve ölümü derinleştiren İsrail’in barbar yönetimi, tüm dünyanın gözleri önünde bir kez daha insanlık suçuna imza atmıştır.
Uluslararası toplum sessizliği terk etmeli; hukuku, insan onurunu ve vicdanı savunacak somut bir irade ortaya koymalıdır. Dualarımız yardım filosunda bulunan gönüllülerle ve Gazze’de yaşam mücadelesi veren mazlum kardeşlerimizle.”