Kurallar değişti! Yeni yasaklar başladı: Kimler okula giremeyecek?

Okullarda güvenlik önlemleri zirveye taşındı. Velilerden öğrencilere kadar herkesi kapsayan yeni kurallar neler? İşte okul girişlerinde yaşanan kritik değişimler.

20 Nis 2026 - 11:41 YAYINLANMA
Kurallar değişti! Yeni yasaklar başladı: Kimler okula giremeyecek?

Okullarda son dönemde yaşanan olayların ardından, güvenlik ve disiplin uygulamalarına yönelik yeni düzenlemeler devreye alındı. Yapılan değişikliklerle birlikte giriş-çıkış kuralları sıklaştırılırken, bazı uygulamalar yeniden şekillendirildi. Yeni dönemde özellikle kıyafet kuralları ve okul güvenliği ve ziyaretçi konularında daha sert önlemlerin uygulanacağı belirtildi. İşte okullara getirilen yeni kurallar...

Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta gerçekleşen okul saldırılarının ardından İçişleri Bakanlığı eğitim kurumlarında güvenlik önlemlerini artırmıştı. Bugün itibariyle 81 ilde eğitim öğretim yeniden başladı. İlköğretim, ortaöğretim ve lise düzeyindeki okullarda giriş-çıkış süreçlerine ilişkin yeni kurallar ve güvenlik tedbirleri devreye alındı. Pek çok okul formasız öğrenci kabul etmeyeceğini ve öğrencilerin velilerinden habersiz okuldan çıkamayacağını duyurdu.

Okul yönetimleri gerçekleşen saldırı olaylarının ardından hafta sonu boyunca hem sosyal medya hem de WhatsApp gruplarında aldıkları yeni önlemleri veli ve öğrencileriyle paylaştı.

İlkokuldan lise kademesine kadar birçok okul, okula formasız öğrenci kabul etmeyeceğini açıkladı. Öte yandan bir süredir bazı okullarda uygulanan ama her okulda olmayan ‘veli randevu sistemi’ni hayata geçireceklerini duyuran okullar, randevusu olmayan velinin okula kabul edilmeyeceğinin altını çizdi. Okul önlerinde nöbet tutan polis sayısı da artırıldı.

Veliler okul içinde dolaşamayacak

Lise kademesindeki okullar, özellikle velinin izni ve bilgisi olmadan öğrencilerin okuldan çıkamayacağını duyurdu. Okula giden velilerin ise ‘Veli Bekleme Alanı’nın dışında bulunamayacağını belirten okullar, velilerin refakatsiz bir şekilde okulun içinde dolaşmasına da izin vermeyecek. Okulda rahatsızlanan ya da izin almak isteyen öğrenciler, velilerinin okula gelmesini bekleyecek.

Aramalar sıklaştırılacak

Ayrıca aramalar sıklaştırılacak ve suç teşkil eden unsurları taşıyan öğrenciler anında disiplin cezası alacak. Tam gün eğitim yapan okulların bir kısmı da öğle arasında okuldan çıkışı yasakladı. Okullar bunun yerine öğrencilere yemeklerini evden getirmelerini ya da kantinden almalarını önerdi.

Velilere anında mesaj gidecek

Öğrencilerin okula geç girmesi ya da erken çıkması halinde velilerine anında mesaj gidecek.

Metal dedektör sistemi devreye girdi: Ziyaretçi kabul edilmeyecek

İlkokul ve ortaokul kademelerindeki okullar ise acil ve elzem durumlar dışında okula ziyaretçi kabul edemeyeceklerini belirtti. Kılık, kıyafet, çanta, dijital saat, tablet kontrollerini daha titiz bir şekilde gerçekleştireceklerini duyuran okullar, tek tip kıyafetin önemini hatırlattı. Buna uymayan öğrencilerin velilerini bilgilendireceklerini, kurallar çerçevesinde yasal işlem başlatacaklarını açıkladılar. Bazı okullar da metal dedektör üst arama sistemi kurmaya hazırlanıyor.

İşte okullarda getirilen yeni düzenlemeler:

Formasız öğrencilerin okula girişi yasaklandı. Okul kıyafet kurallarına uymayan öğrenciler içeri alınmayacak.
Giriş ve çıkışlar sıkı denetime alındı. Öğrenci hareketleri kontrol altına alınacak.
Ziyaretçi girişleri sınırlandırıldı. Okullara dışarıdan girişler izinli sistemle yapılacak.
Okul çevrelerinde güvenlik artırıldı. Polis ve güvenlik görevlileri daha aktif görev yapacak.
Servis araçlarına denetim getirildi. Öğrenci taşımacılığı daha sıkı kontrol edilecek.
Okul içi disiplin kuralları güncellendi. Kurallara uymayan öğrencilere yönelik yaptırımlar netleştirildi.
Yetkililer, alınan önlemlerin öğrencilerin güvenliğini artırmayı ve okul ortamında düzeni sağlamayı hedeflediğini belirtirken, uygulamanın tüm okullarda aşamalı olarak devreye alınacağı ifade edildi.

 

Kaynak :
YENİ ŞAFAK

YORUMLAR

Maksimum karakter sayısına ulaştınız.

Kalan karakter: