Van Gölü’nde Dikkuyruk Popülasyonunda Artış

Van Gölü Havzası, Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından biri olma özelliğini taşıyor. Yürütülen doğa koruma çalışmaları sayesinde, nesli küresel ölçekde tehdit altında bulunan dikkuyrukların (Oxyura leucocephala) sayısında önemli bir artış gözlendi.

Van Gölü’nde Dikkuyruk Popülasyonunda Artış
Yayınlama: 27.05.2025
Düzenleme: 27.05.2025 11:14
A+
A-

Van Gölü Havzası, Kuş Çeşitliliğinde Zirve Yapıyor

Türkiye’deki yaklaşık 450 kuş türünden 215’ine ev sahipliği yapan Van Gölü Havzası, son dönemde kuş türleri açısından en zengin dönemlerinden birini yaşıyor. Özellikle dikkuyruklar gibi hassas türlerin popülasyonlarındaki artış, bölgenin kuş gözlemciliği ve ekoturizm potansiyelini de artırıyor. Yaban hayatının korunması adına gösterilen çabalar, havzanın doğal dengesini yeniden tesis etme yolunda önemli adımlar atılmasını sağlıyor.

Türkiye’nin en önemli sulak alanlarının bulunduğu Van Gölü Havzası’nda doğal yaşam alanlarının koruma altına alınması nesli tehdit altındaki dikkuyrukların (Oxyura leucocephala) sayısını artırdı.

Van’da koruma tedbirleri, dikkuyruk sayısını artırdı

Türkiye’de yaklaşık 450 kuş türünden 215’inin görülebildiği Van Gölü Havzası’nda yaban hayatının korunabilmesi için yürütülen çalışmalar, havzanın kuş türleri açısından en zengin dönemlerinden birini yaşamasını sağladı.

Van’da koruma tedbirleri, dikkuyruk sayısını artırdı

“Vatandaşlarımız sulak alanları bataklık olarak görmemeli”

Havzanın biyoçeşitlilik yönünden çok zengin olduğunu, yaban hayatı yönünden hem sucul hem karasal hem de ekosisteme bağlı olarak yaban hayvanı çeşitliliği fazla olduğunu ifade eden Van YYÜ Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, “Bunlardan bazıları da kırmızı listede nesli tükenmekte olan hayvanlar. Van’da da bunun bayrak türü dikkuyruklar. Dikkuyruklar genellikle Erçek yolu üzerindeki üreme alanları mevcut. Türkiye’nin en büyük kolonilerden biri. Daha önceden yok olmak üzere olan ve şu anda Edremit sazlıklarında, Gevaş’ın Göründü sazlık alanlarında artık dikkuyruk üremesi arttı.

Van’da koruma tedbirleri, dikkuyruk sayısını artırdı

Eğer korumayı devam edersek nesli tükenmekte olan bir hayvanın neslini devam ettirebilmesi için çalışma alanlarına Van Gölü Havzası hizmet etmiş olacak. Bunun için vatandaşlarımız sulak alanları bataklık olarak görmemeli. Sulak alanlar tabiatın rahimleridir. Buralar üretken yerler ve canlılığın devamını sağlayan yerlerdir. Ne kadar sulak alan varsa, ne kadar biyoçeşitlilik varsa hayat o kadar güzeldir. Eğer tek tip insan dünyada tek yaşasa en fazla belirli süre sonra kendi sonunu da hazırlamış olur. Van Gölü Havzası’nda bu doğal miraslarımız olan sulak alanda nesli tükenmekte olan dikkuruklar, allıturnalar, yaban kazları, karabataklar, kara tavuklar yani bir dünya hayvan ekosistem dahilinde çok güzel şekilde yaşamakta. Bu sene dik kuyrukların fazla olması da bizi memnun etmekte” dedi.


Muradiye’de kamyonet su kanalına uçtu

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.