Bir ilimizde taziye yemeği kaldırılıyor

Bölgede uzun yıllardır süregelen ve acılı aileleri ekonomik olarak zorlayan taziye yemeği geleneğinin kaldırılması için önemli bir adım attı.

Bir ilimizde taziye yemeği kaldırılıyor
Yayınlama: 07.05.2025
Düzenleme: 07.05.2025 22:35
A+
A-

Mardin’de Taziye Yemeği Geleneği Tarihe Karışıyor! Valilik ve Müftülük Harekete Geçti

Mardin Valiliği ve İl Müftülüğü, bölgede uzun yıllardır süregelen ve acılı aileleri ekonomik olarak zorlayan taziye yemeği geleneğinin kaldırılması için önemli bir adım attı. Kanaat önderlerinin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, bu uygulamanın toplum vicdanını rahatsız ettiği ve kangren haline geldiği vurgulandı.

Ekonomik Yük Altındaki Yaslı Aileler İçin Umut Verici Gelişme

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaygın olan taziye yemeği adeti, cenaze evlerinde üç gün boyunca yüzlerce misafire yemek ikramını içeriyor. Bu durum, maddi durumu kısıtlı olan yas sahiplerini kredi çekmeye veya borç almaya kadar sürükleyebiliyor. Acılarıyla baş etmeye çalışan aileler, bir de ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor.

Valilik ve Müftülükten Ortak Çalışma

Bu olumsuz durumun önüne geçmek amacıyla Mardin Valiliği ve İl Müftülüğü harekete geçti. İlk toplantı İl Müftülüğünde gerçekleştirildi ve Vali Yardımcısı Osman Çelikkol, İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen, ilçe kaymakamları, müftüler ve kanaat önderleri bir araya geldi.

“Taziyeler Kısa Tutulmalı, Yemek Beklentisi Olmamalı”

Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Çelikkol, taziye yemeklerinin israfa yol açtığını ve toplumun huzurunu bozduğunu ifade etti. Çelikkol, “Müslüman bir toplumda taziyeye gelenlerin yemek beklentisi içerisinde olmasının fıtri, ahlaki ve dini açıdan kötü bir davranış olduğu bilincini topluma kazandırmamız gerekiyor. Taziye evlerinin sohbet evlerine dönüşmemesi ve taziyelerin kısa tutulması önemlidir,” dedi.

Müftü Türkmen: “Taziye Yemekleri Kangren Haline Geldi”

İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen ise taziye yemeklerinin kaldırılması için aylar öncesinden çalışmalara başladıklarını belirterek, bu konuda artık ortak hareket etme zamanının geldiğini vurguladı. Türkmen, “Camilerimizde hutbeler okunacak ve vaazlar verilecek. Taziye sahipleri hayır yapmak isterlerse, bunu cami, Kur’an kursu gibi kalıcı eserlere veya ihtiyaç sahiplerine yapabilirler. Özellikle üçüncü gün verilen yemekler vicdan sahibi insanlarımızı rahatsız ediyor. Bu konuda hep birlikte bir başlangıç yapacağımıza inanıyorum,” şeklinde konuştu.


Van’da Oraya Gidenler Hepis de Hayran Kaldı

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.