Düzce Belediyesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 26. yıl dönümü anısına hazırladığı kısa filmle, o gecenin acı ve yıkım dolu anlarını bir kez daha hafızalara taşıdı. Video, depremzede vatandaşların duygusal anlar yaşamasına neden oldu.
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, Türkiye’nin modern tarihinde derin bir yara açtı. Özellikle Marmara Bölgesi’nde olduğu gibi Düzce’de de büyük yıkıma ve can kayıplarına yol açan bu felaket, üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen acısını koruyor. Bu önemli yıldönümünde, Düzce Belediyesi’nin hazırladığı farkındalık filmi, felaketin yalnızca binaları değil, aynı zamanda hayatları da nasıl değiştirdiğini gözler önüne serdi.
Hazırlanan filmde, 17 Ağustos’un 45 saniyelik o yıkıcı anına odaklanıldı. Vatandaşların deprem anına ait anıları, hisleri ve sonrasında yaşananlar, yalın bir dille aktarıldı. Bu samimi anlatım, videoyu izleyen deprem mağdurlarının gözyaşlarına hakim olamamasına neden oldu. Duygusal film, Düzce’nin yeniden nasıl ayağa kalktığını, dayanışma ruhuyla yaralarını nasıl sardığını da vurguluyor.
Düzce Belediyesi, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıl dönümü nedeniyle özel bir video hazırladı. Videonun çekimleri sırasında yapılan sosyal deneyde özellikle eşler, anne baba ve çocuklara “45 saniye süreyle birbirinizin gözlerine bakar mısınız?” sorusu yöneltildi. Vatandaşlardan kimi hiç konuşmazken, kimi gülümsedi, kimi ise eşine duyduğu derin muhabbeti dile getirdi. Vatandaşlara bu kez “Sizce 45 saniye uzun bir süre miydi?” sorusu yöneltildi. Kimi “Çok kısaydı” derken, kimi ise düşündüğünden daha uzun olduğunu söyledi. Kimi vatandaşlar da “45 saniye” ifadesini duyduğu anda Marmara depremini hatırlayarak gözyaşlarını tutamadı.
“Sevdiğinizle son 45 saniyeniz olsa ona ne söylerdiniz?”
Daha sonra sosyal deneye katılanlara son soru olarak “Sevdiğiniz kişiyle son 45 saniyeniz olduğunu bilseydiniz ona ne söylerdiniz?” sorusu soruldu. Bir vatandaş, “Son sözler için çok kısa bir süre. Onu çok sevdiğimi söyler, Allah’tan bizi ayırmamasını isterdim” dedi.
“Umarız hiçbir zaman ihtiyacınız olmaz’
Sosyal farkındalık deneyi sonunda katılımcılara AFAD ve Düzce Belediyesi hatırası olarak içinde acil durumlarda kullanılacak malzemelerin olduğu deprem çantası hediye edildi. Vatandaşlar, hiçbir zaman ihtiyaçları olmaması temennisi ile teslim edilen çantalar için Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’ye ve AFAD Düzce İl Müdürlüğü’ne teşekkür etti.
Video izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.
İHA