Arama kurtarma çalışmaları ne zaman bitecek?

10 ilimizde yaşanılan depremlerde arama kurtarma çalışmaları ne zamana kadar devam edecek? Akıllara takılan soruları Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Cevapladı.

Arama kurtarma çalışmaları ne zaman bitecek?
Yayınlama: 19.02.2023
Düzenleme: 19.02.2023
A+
A-

Son dakika haber

Deprem bölgesi olan Hatay’da enkazdan çıkarılan yaralıları ziyarete giden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, taburcu olan bin 607 hastayla birlikte, taburcu edilen toplam hasta sayısı 13 bin 612 ve buna bağlık olarak  Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler, şu an, Sürveyans Erken Uyarı Sisteminin kurulmasıyla, kontrol altında olduğunu belirmişti.

Hatay merkezli koordinasyonla deprem bölgesindeki sağlık hizmetleri hakkında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgın hastalıklara karşı alınan tedbirlerden bahsetti.

 

“Bizler arama ve kurtarma çalışmalarına sonuna dek devam edeceğiz”

“Bir insan sesi ne büyük anlamlar yüklenebilir ve hayatın işareti ve hatta kendisi olabilirmiş! Arama ve kurtarma çalışmaları boyunca bunu çok derinden idrak ettik. Şu an, enkaz altında hayat emaresi artık azalmış ve umutların sonuna da yaklaşılmış olabilir, fakat bizler arama ve kurtarma çalışmalarına sonuna dek devam edeceğiz” diyen Bakan Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hatay’ımızda yıkılan 2 bin 947 enkaz binanın her birinde görevimizi eksiksiz şekilde tamamlayacağız. Son çalışmalarını yaptığımız 98 binanın enkazından umarım size yeni iyi haberler verebiliriz. Tarifini yapacak kelimeleri belki çok ileride bulabileceğimiz, belki o zamanlar bile isabetli kelimeleri bulması zor günlerdeyiz. Her can kaybı için kurulacak cümle ayrı. Sayılar belki felaketin korkunçluğunu ifade edebilir ama kayıpların biricikliğini, bir kardeşi, bir anneyi, bir babayı, bir akrabayı ifade etmiyor. Etmesi mümkün değil. “

“Şu günlerde, ancak yardımseverliğin diliyle anlaşabiliyoruz. Fakat devlet aklının, bütün duygularımızı içerdiğini hem de bunların üzerinde, kurucu, inşa edici, toparlayıcı bir güç olduğunu unutmamalıyız. 85 milyon insanımızın 13 milyonunu doğrudan etkileyen bu felaketin açtığı yaraları devlet ve millet olarak kapatacağız. “

“Acılarımızı azaltacak, hayatın kapılarını açacağız”

Şu 13 günde bunu gösterdik. Fakat bu felaketin, acısı sonradan artan sıcak yaraya benzediğini de unutmamalıyız. Dayanışmamız büyüyerek devam etmelidir. Afet nice hayatları aldı. Geride kalanların çoğunun elinde hayatlarından başka bir şey bulunmuyor. Onların acılarına kardeş olmalıyız. Bizlerin varlığı, onları muhtaçlıktan korumalı. Bu coğrafyanın 71 ilinin halkı, depremzede 10 ile kendini adeta komşu bilmeli. Afet bölgesinde örneğin kuru gıda ihtiyacı mı var, hepimiz hemen harekete geçmeli. Evet, hemen, bugün. “

“6 Şubattan beri buradayız”

“Sağlık Bakanlığı olarak, 6 Şubattan itibaren, görevliler ve gönüllüler, buradayız. Yaklaşık 140 bin çalışanımızla Kahramanmaraş’ta, Gaziantep’te, Malatya’da, Diyarbakır’da, Kilis’te, Şanlıurfa’da, Adıyaman’da, Osmaniye’de, Adana’da, Hatay’dayız. Devlet ve millet, gücüyle, büyüklüğüyle bu 10 şehirde. Telafisi mümkün olan her şeyin telafi edileceğini birlikte göreceğiz. Allah bütün insanlığı benzer tüm felaketlerden korusun. Milletimizin başı sağ olsun.”

Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.