Morgedik Barajı hakkında önemli gelişme!

Van genelinde yaşanan kuraklık endişe verici boyutlara ulaşırken, birçok dere ve gölde gözle görülür bir su çekilmesi yaşanıyor. Ancak bu olumsuz tabloya inat, Erciş ilçesindeki Morgedik Barajı’ndan gelen haberler, bölge halkına derin bir nefes aldırdı.

Morgedik Barajı hakkında önemli gelişme!
Yayınlama: 30.06.2025
Düzenleme: 30.06.2025 09:32
A+
A-

Van’da hissedilen kuraklık baskısı, dere ve göllerdeki çekilmelerle birlikte her geçen gün artarken, Erciş ilçesinden gelen bir haber tüm bölgeye umut saçtı.  Van genelinde birçok dere ve gölde susuzluk nedeniyle ciddi kuruma yaşanırken, Erciş ilçesindeki Morgedik Barajı’nda sevindiren bir gelişme yaşandı. Bölgedeki yağışların etkisiyle barajın su seviyesi yüzde yüze ulaştı.

Morgedik Barajı’nın su seviyesi yüzde 100’e ulaştı

Morgedik Barajı tam kapasite doldu!

Tarım ve içme suyu amaçlı kullanılan Morgedik Barajı’nın tamamen dolması, kuraklığın etkili olduğu Van’da hem çiftçileri hem de yetkilileri umutlandırdı. Barajdan sulanan tarım arazilerinde bu yıl ürün veriminin artması bekleniyor. Kuraklığın etkisinin yoğun hissedildiği bu dönemde Morgedik Barajı’nın doluluk oranı bölge halkına moral oldu.

Morgedik Barajı’nın su seviyesi yüzde 100’e ulaştı

Van’ın Erciş ilçesinde bulunan ve 2015 yılında yapımı tamamlanan Morgedik Barajı içme ve sulama suyu alanlarında hizmet veriyor. 17 bin 574 hektarlık bir alana sulama hizmeti veren baraj Erciş Ovasındaki tarımsal alanların su ihtiyacını karşılamakla birlikte ilçedeki su ihtiyacının da önemli bölümünü karşılıyor. Van’ı dünyaya tanıtan inci kefali balıklarının üreme alanı olan Deliçaya su aktarımı da yapan Morgedik Barajı’ndaki su seviyesi kurak geçen kış mevsiminin ardından alarm vermişti. Ancak yoğun yağmur yağışlarının gerçekleştiği ilkbahar döneminde su seviyesi yüzde 100’e ulaşan barajın tahliye kanalları açılarak Deliçaya su aktarımı yapılmaya devam ediyor.

Morgedik Barajı’nın su seviyesi yüzde 100’e ulaştı

Morgedik Mahallesi’nde yaşayan Mevlüt Selçuk, “Bu yıl kış aylarında karın az yağması nedeniyle barajın dolmamasından endişeleniyorduk. Ancak bahar aylarında yağmurun yağmasından dolayı bugün bölgede barajın doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Buralı bir insan olarak beni sevindiriyor. Bu baraj Erciş’te içme suyu ayrıca Erciş ovası ve mahallelerinin bir kısmına sulama suyu sağlıyor. Bu barajın diğer bir faydası Van’ı bütün dünyaya tanıtan inci kefalinin üremesi için geldikleri suyu sağlıyor olmasıdır. Baraj her mevsim her ay Erciş balık bendindeki inci kefali balık üreme alanında sürekli suyun bulunmasını sağlıyor” dedi.

Morgedik Barajı’nın su seviyesi yüzde 100’e ulaştı


Uzman isimden kritik uyarı! Altın fiyatında 2025’te bir ilk

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.