Eğitimde köklü revizyon için çalışmalar devam ediyor. Millî Eğitim Bakanlığı, merkezi sınav baskısını azaltmak ve öğrencilerin zorunlu eğitim süresini kısaltarak mesleklerine yöneltmek için çalışmalarına hız verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), lise eğitiminde köklü bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Artan merkezi sınav baskısını azaltmak ve öğrencileri daha erken yaşlarda mesleklerine yönlendirmek amacıyla zorunlu lise eğitim süresinin kısaltılması gündemde. Bakan Yusuf Tekin’in masasında değerlendirilen üç farklı model, bu önemli değişimin sinyallerini veriyor.
Bu model, lise eğitiminin ilk üç yılını zorunlu tutarken, son sınıfın (12. sınıf) isteğe bağlı olarak üniversite sınavına hazırlık yılı şeklinde yapılandırılmasını öngörüyor. Bu durumda lise eğitimi zorunlu olarak 3 yıla inecek ve bu süreyi tamamlayan öğrencilere lise diploması verilecek.
Bir diğer seçenek olan 2+2 modelinde ise öğrenciler ilk iki yılı (9. ve 10. sınıf) tamamladıklarında lise diploması alabilecekler. Akademik kariyer hedefleyen öğrenciler ise lise eğitimlerine iki yıl daha devam edebilecekler.
Öneriler arasında yaş temelli bir yapılandırma da bulunuyor. Bu kapsamda 16 yaşını dolduran öğrencilerin zorunlu eğitim kapsamından çıkarılması veya lise eğitiminin tamamen zorunlu olmaktan çıkarılması gibi fikirler tartışılıyor.
MEB’in bu çalışmaları, 4+4+4 sistemiyle uygulanan 12 yıllık zorunlu eğitimin özellikle lise kademesindeki son yıllarına daha esnek bir yapı kazandırma amacını taşıyor. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde hayata geçirilmesi planlanan bu değişikliklerle, sınav odaklı eğitim anlayışının olumsuz etkilerinin azaltılması ve öğrenci merkezli, modern bir eğitim sisteminin oluşturulması hedefleniyor. Sivil toplum kuruluşlarının da uzun süredir gündeminde olan bu konuyla ilgili MEB’in yapacağı çalışmalar merakla bekleniyor.
Bir ilimizde taziye yemeği kaldırılıyor
Kaynak: YENİ ASIR