SON DAKİKA HABER: Pakistan ordusu, bugün yaptığı bir açıklamayla Hindistan’ın üç farklı bölgesine füze saldırısı düzenlediğini duyurdu.
SON DAKİKA GELİŞMESİ: Pakistan ordusu, Hindistan‘ın 3 bölgeden topraklarına füze saldırısı düzenlediğini duyurdu. Hindistan ise yaptığı açıklamada, Keşmir’deki Sindoor Operasyonu’nda Pakistan‘daki terör hedeflerinin vurulduğunu savundu. Saldırılarda, ilk belirlemelere göre 3 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi de yaralandı.
Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da 26 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilim tavan yaptı. Hindistan bir süredir beklenen saldırısını başlattı. Hindistan ordusu, Keşmir bölgesinde Pakistan’a hava saldırıları düzenledi.
Pakistan ordusuna bağlı Servisler Arası Halkla İlişkiler (ISPR) Direktörü Korgeneral Ahmed Şerif Chaudhry, Hindistan’ın Kotli, Bahwalpur, Muzafferabad, Muridke ve Bagh bölgelerine füze saldırıları düzenlediğini duyurarak, “Tüm jetlerimiz havadadır. Bu, Hindistan’ın hava sahası içinden gerçekleştirilen utanç verici ve korkakça bir saldırıdır. Açıkça söylememe izin verin, Pakistan bu saldırıya kendi seçtiği bir zamanda ve yerde karşılık verecek. Bu provokasyon cevapsız kalmayacak” dedi.
ÖLÜ VE YARALILAR VAR
Hindistan, Pakistan’da bir camiyi hedef aldı. Pakistan ordusu sözcüsü yaptığı açıklamada, Hindistan’ın 5 şehre düzenlediği füze saldırılarında en az 3 kişinin öldüğünü, 12 kişinin de yaralandığını söyledi.
“ASKERİ TESİSLER DEĞİL, TERÖR ALTYAPISI HEDEF ALINDI”
Hindistan Silahlı Kuvvetleri, “terör altyapısına yönelik Cemmu Keşmir’de Sindoor Operasyonu’nu başlattıklarını” duyurdu. Toplam 9 noktanın hedef alındığını, saldırıların ölçülü ve tırmandırıcı olmayan nitelikte olduğunu ifade eden Hindistan Silahlı Kuvvetleri, “Hiçbir Pakistan askeri tesisi hedef alınmadı. Terör altyapısı hedef alındı. Hindistan, hedef seçiminde itidal gösterdi” açıklamasını yaptı.
2 HİNT SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
Pakistan’dan da yanıt gecikmedi. Pakistan güvenlik kaynakları yaptığı açıklamada Hindistan ordusuna ait 2 savaş uçağının düşürüldüğünü belirtti.
PAKİSTAN BAŞBAKANI ŞERİF: UYGUN BİR CEVAP VERİLMEKTEDİR
Pakistan Başbakanı Şerif’den açıklama geldi. Şerif, “Pakistan, Hindistan tarafından dayatılan bu savaş eylemine uygun bir cevap verme hakkına sahiptir ve uygun bir cevap verilmektedir” dedi.
ABD BAŞKANI TRUMP’TAN AÇIKLAMA
ABD Başkanı Donald Trump, Hindistan ve Pakistan arasında başlayan çatışma için “Ben sadece bunun çok çabuk sona ermesini umuyorum.” dedi. Trump, Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un yemin töreninde, Hindistan’ın Pakistan’a saldırısına ilişkin açıklama yaptı.
Gelişmeyi “utanç verici” olarak değerlendiren ve yeni haberleri olduğunu söyleyen Trump, “Bu, geçmişte yaşanan bazı şeylere dayanıyor. Uzun zamandır savaşıyorlar. Aslında onlarca yıldır, hatta yüzyıllardır savaşıyorlar.” değerlendirmesinde bulundu. Trump, “Ben sadece bunun çok çabuk sona ermesini umuyorum.” ifadelerini kullandı.
BAKAN HAKAN FİDAN, PAKİSTANLI MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Fidan, Pakistanlı Mevkidaşı Dar ile telefonda konuştu. Görüşmede, Pakistan ile Hindistan arasındaki son gelişmeler ele alındı. Pakistan Ordusu Halkla İlişkiler Birimi (ISPR) Genel Müdürü Korgeneral Ahmed Şerif Chaudhry, Hindistan’ın füze saldırılarına Pakistan’ın kendi belirlediği yer ve zamanda karşılık vereceğini açıklamıştı.
THY VE PEGASUS UÇAKLARI GERİ DÖNDÜ
Hindistan ordusunun Pakistan’a yönelik başlattığı askeri operasyon sonrası Türk Hava Yolları ve Pegasus Havayolları’nın İslamabad ve Karaçi seferleri İstanbul’a geri dönmek zorunda kaldı.
PAKİSTAN HAVA SAHASINI KAPATTI
Pencap eyaletinde acil durum ilân edildi. Pakistan hava sahasını 48 saat süreyle kapattığını duyurdu. Saldırıyı düzenleyen Hindistan savaş uçaklarının Pakistan hava sahasından ayrıldığı görüldü.
HİNDİSTAN-PAKİSTAN GERİLİMİ
Hindistan’ın idaresindeki Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde silahlı kişilerin 22 Nisan’da turistlere ateş açması sonucu 26 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.
Saldırıyı düzenleyenlerin “Pakistan’dan geldiği” suçlamasında bulunan Hindistan, “İndus Suları Anlaşması”nı askıya almış, Yeni Delhi’de görevli Pakistanlı müsteşarların bir hafta içinde ülkeyi terk etmelerini istemiş ve Pakistan vatandaşlarına yönelik vize hizmetlerinin askıya alındığını, daha önce verilen tüm vizelerin iptal edildiğini duyurmuştu.
Pakistan, suçlamaları reddederek Hindistan’ın İslamabad’daki diplomatik personel sayısına sınırlama getirmiş, “İndus Suları Anlaşması”nın dışına çıkılarak nehirlere yapılacak müdahaleleri “savaş nedeni” sayacağını ilan etmiş, Hindistan ile her türlü ticareti askıya almış ve hava sahasını kapatmıştı.
Kaynak : Haberler