Bilim ve Vicdan Buluşması: Van’da Filistin Sempozyumu

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde, Kudüs Araştırmaları, Bilge Gençlik ve Cami Gençliği Topluluklarının katkılarıyla, Bilim ve Hikmet Araştırmaları Merkezi (Bilhikem) tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu“Tüm Yönleriyle Filistin” temasıyla gerçekleştirildi.

Bilim ve Vicdan Buluşması: Van’da Filistin Sempozyumu
Yayınlama: 11.05.2025
A+
A-

“Van YYÜ’de ‘Tüm Yönleriyle Filistin’ Temalı Uluslararası Sempozyum Düzenlendi”

Akademi ve Vicdan Buluştu: Filistin Sempozyumu

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ), Bilim ve Hikmet Araştırmaları Merkezi (Bilhikem) tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Sosyal Bilimler Öğrenci Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. “Tüm Yönleriyle Filistin” temasıyla gerçekleşen etkinlik, 8-9 Mayıs 2025 tarihlerinde akademisyenler ve öğrencilerin yoğun katılımıyla Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Bilim ve Vicdan Buluşması: Van’da Filistin Sempozyumu

Protokol Konuşmalarında Filistin’in Tarihsel ve Güncel Boyutları

Sempozyumun açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Göya, Filistin meselesinin insanlık tarihindeki yerine dikkat çekerek, “Zulme karşı duruş, peygamberlerin ortak mirasıdır” dedi.

Filistin meselesi üzerinden insanlığın tarihsel reflekslerine dikkat çekti. Hz. Âdem’den Hz. Musa’ya, Hz. Nuh’tan Hz. İbrahim’e uzanan peygamberler tarihi bağlamında zulme karşı geliştirilen duruşlara değinen Prof. Dr. Göya, günümüzde yaşanan sessizliğin geçmişteki adaletsizliklerin bir yansıması olduğunu ifade etti. Konuşmasında Batı medeniyetinin çelişkilerine, insan hakları söylemi ile gerçek uygulamalar arasındaki uyumsuzluğa ve modern dünyanın ürettiği manevi boşluğa da dikkat çekti.

Batı medeniyetinin çelişkilerini ve modern dünyadaki manevi boşluğu ele alan Göya, Filistin’de yaşananların küresel adaletsizliğin bir yansıması olduğunu vurguladı.

Bilim ve Vicdan Buluşması: Van’da Filistin Sempozyumu

6 Ülkeden 80 Bildiri ile Akademik Katılım

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Mehmet Emin Akaslan, Türkiye ve Filistin başta olmak üzere 6 ülkeden 108 başvuru alındığını, bunlardan 80’inin kabul edildiğini açıkladı. Bildiriler, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından yüz yüze ve çevrimiçi oturumlarda sunuldu.

Bilim ve Vicdan Buluşması: Van’da Filistin Sempozyumu

Açılış Paneli: Siyonizm ve Filistin Edebiyatında Direniş

Araştırmacı-Yazar Zahide Tuba Kor“Yahudi Meselesinin Filistin Meselesine Dönüşümü: Siyonizm” başlıklı sunumunda tarihsel süreci değerlendirirken, Peren Birsaygılı Mut“Filistin Edebiyatında Direniş” konulu konuşmasında edebiyatın mücadeledeki rolünü ele aldı.


Kaynak: VANDAHABER

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.